Кандидоза – лечение, хранене, аромотерапия, душове

Гъбична инфекция, която обикновено засяга устата или вагината и причинява облагане или гъсто бяло течение. Гъбичният микроорганизъм (Candida albicans) се развива естествено в организма, но когато има някакво смущение в системата, той започва да се развива неконтролируемо и причинява облагане или гъсто бяло течение, придружено със сърбеж. Кандидозата се развива във вагината при отслабване на имунната система или при нарушаване на алкално-киселинния баланс в резултат на използването на душове, спермациди или козметични продукти. Прекалената употреба на антибиотици също може да предизвика инфекцията, както и употребата на противозачатъчни таблетки.

Кандидоза

Лечение

Хранене

• Намалете употребата на захар, тъй като тя благоприятства развитието на гъбичките; захар съдържат и плодовете, и алкохолът.

• Намалете употребата на храни, съдържащи дрожди: хляб, гъби, синьо сирене, алкохол, соев сос, храни, богати на натриев глутамат, пушена риба и колбаси, оцет.

• Кандидозата най-често се развива при отслабване на имунната система. За да укрепите защитните сили, яжте много сурови и сготвени зеленчуци, ориз, месо без тлъстипи и риба.

• Прибавете към храната си големи количества зехтин и чесън.

• Избягвайте чая и кафето. Вместо това пийте минерална вода и билкови чайове.

• Яжте много „живо“ кисело мляко (най-малко по една голяма кофичка на ден).

• Вземайте добавки от Lactobacillus acidophilus. В чаша минерална вода разтворете 1 ч. л. Lactobacillus acidophilus, 1ч. л. Bifidobacteria и 1/2 ч.л. от Lactobacillus bulgaricus (може да ги намерите в магазините за здравословна храна). Пийте 3 пъти на ден.

Аромотерапия

• Прибавяйте към водата във ваната 4 капки етерично масло от чаено дърво и 2 капки от смирна.

• Към литър топла вода прибавете 4 капки масло от чаено дърво и я използвайте за душ или капнете само една капка от маслото върху тампон и го поставете за през нощта.

 Душове

• При вагинална кандидоза душовете помагат за възстановяването на алкално-киселинния баланс. (Внимание: да не се използват по време на бременност.) Купете си специален душ и го изплакнете обилно с преварена вода. Пригответе разтвор от 1 ч.л. „живо“ кисело мляко (може да купите от магазините за здравословна храна) и 1,5 литра преварена вода. Налейте разтвора в душа и използвайте цялото количество за промиване на вагината 2 пъти дневно.

• Другият вид разтвор се приготвя от 2 ч.л. ябълков оцет и 1,5 литра преварена вода.

Традиционпа медицина

• Предписват се противогъбични средства под формата на крем, таблетки, песари, разтвор за приемане през устата или напоени тампони. Ефектът от лечението се проявява само след няколко дни, но кандидозата е упорито заболяване, затова е по-добре да се отстрани причината. При вагинална кандидоза се препоръчва лечение и на партньора, тъй като инфекцията може да продължи да се предава от единия на другия.

 1. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ
 1. GARLIC OIL / МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 100 СОФТГЕЛ КАПСУЛИ

  GARLIC OIL / МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 100 СОФТГЕЛ КАПСУЛИ

  Редовна цена: 14,99 лв.

  Промо цена 14,84 лв.

  1%

 1. ЧЕСНОВИ КАПКИ, ЧЕСНОВА ТИНКТУРА, ЧЕСЪН 100мл

  ЧЕСНОВИ КАПКИ, ЧЕСНОВА ТИНКТУРА, ЧЕСЪН 100мл

  Редовна цена: 10,20 лв.

  Промо цена 10,10 лв.

  1%