bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кандидоза – лечение, хранене, аромотерапия, душове

Гъбична инфекция, която обикновено засяга устата или вагината и причинява облагане или гъсто бяло течение. Гъбичният микроорганизъм (Candida albicans) се развива естествено в организма, но когато има някакво смущение в системата, той започва да се развива неконтролируемо и причинява облагане или гъсто бяло течение, придружено със сърбеж. Кандидозата се развива във вагината при отслабване на имунната система или при нарушаване на алкално-киселинния баланс в резултат на използването на душове, спермациди или козметични продукти. Прекалената употреба на антибиотици също може да предизвика инфекцията, както и употребата на противозачатъчни таблетки.

Кандидоза

Кандидоза причини

Кандидоза (млечница) засяга не само външните, но и вътрешните органи. Причината за заболяването са гъбички, подобни на дрожди, които живеят в тялото на всеки човек.

Много фактори могат да провокират интензивно размножаване на гъбички. Например, хипотермия, заболяване, стрес, хормонални промени (по време на бременност или приемане на хормонални лекарства).

Когато приемате антибиотици, заедно с патогенните бактерии, умира и полезната микрофлора на червата и влагалището, която контролира растежа и развитието на Candida гъбички. Наличието на хронично заболяване, което намалява активността на имунната система (ХИВ, полово предавани болести, инфекции) много често предизвиква кандидоза.

Ендокринни заболявания (диабет, затлъстяване, дисфункция на щитовидната жлеза) могат да бъдат придружени от кандидоза.

Накрая, горещият климат или носенето на неудобно тясно или синтетично бельо може да бъде причина за кандида.

Източникът на инфекция с кандидоза, като правило, е собствената флора на организма (автоинфекция), но може да възникне инфекция отвън. Като причинява заболяване, гъбичката не променя свойствата си - тялото променя свойствата си (местната защита намалява). Прикрепяйки се към епителните клетки, патогенната гъбичка започва да ги паразитира, прониквайки дълбоко в тъканите.

В борбата на тялото срещу кандидоза често възниква динамично равновесие, когато гъбичката се стреми да проникне по-дълбоко в тъканите, но не може и тялото се опитва да го отхвърли и също не може. В този случай процесът може да продължи години, промяна в равновесието в една или друга посока ще доведе или до възстановяване, или до изостряне на процеса.

Предразполагащи фактори за кандидоза

Лезиите при хората се причиняват от C. albicans (повече от 90% от лезиите), C. tropicalis, C. krusei, C. lusitaniae, C. parapsilosis, C. kefyr, C. guilliermondii и др. В началото на 20 век. кандидозата се наблюдава сравнително рядко. С началото на употребата на антибиотици честотата на кандидозата се увеличи значително и продължава да расте. Неблагоприятната екологична ситуация, която има отрицателен ефект върху имунната система на човешкото тяло, не е от голямо значение за развитието на кандидоза. Кандидозата обикновено се проявява ендогенно в резултат на дисфункции на имунната система и дисметаболични нарушения в организма. През последните години кандидата е най-честият причинител на опортюнистични микози. Когато Candida е увредена в тялото, е възможно развитието на тежки висцерални форми, по-често с участието на белите дробове и храносмилателните органи и други системи на тялото.

Най-разпространеният причинител на микозите на S. albicans е нормалната коменсация на устната кухина, стомашно-чревния тракт, вагината и понякога кожата. В. Albicans принадлежат към опортюнистични микроорганизми с високо ниво на превоз, което показва изразена тенденция към увеличаване: ако през 20-те години тя възлиза на 10% върху устната лигавица, то през 60-те и 70-те години се увеличава до 46-52%. Според различни автори носенето на вагиналната лигавица на бременни жени понякога достига 11–12,7% и се увеличава рязко в последната трета от бременността, като възлиза на 29,3–46–86%. В изпражненията честотата на екскреция на гъби Candida достига 80%, при непокътната кожа - до 9,5%. Общото ниво на превоз на този вид гъби се формира на възраст от 16 до 18 години, като остава в бъдеще без значителни промени.

Много проучвания показват, че всяко нарушено съпротивление на организма или промени в нормалната микробна ценоза могат да доведат до развитие на болест на Candida.

Пикочно-половата кандидоза се предава по полов път.

Кандидоза симптоми и чести оплаквания

Заболяването е широко разпространено. Кандидозните патогени се откриват във въздуха, почвата, зеленчуците, плодовете и сладкарските продукти. Гъбички като дрожди се намират като сапрофити на здрава кожа и лигавици.

Проявите на кандидоза и следователно симптомите и признаците зависят от локализацията на заболяването.

Кандидоза на устната лигавица (устна кандидоза, млечница) е най-често при децата, като правило те се заразяват от майката през родовия канал. симптоми:

лигавицата на устната кухина, гърлото, езикът и венците стават червени, появява се подпухналост след това върху лигавицата на устната кухина се появяват джобове на бели полипи.

Вагиналната кандидоза (кандидоза, млечница) е инфекциозно заболяване на вагиналната лигавица, което често се разпространява до шийката на матката и вулвата. Почти всяка жена се сблъсква с такава болест, а някои признаци на кандидоза тревожат постоянно. Най-чести при жени в репродуктивна възраст, но могат да се появят при момичета.

Чревна кандидоза (dysbacteriosis) често съпътства вагиналната кандидоза или се развива изолирано. Обикновено, кандидоза на червата се появява след прием на антибиотици или прехвърлени чревни инфекции. Гъбичките от рода Candida се заселват в тънките черва. Симптоми, характерни за този тип кандидоза: в изпражненията на пациент, страдащ от кандидоза на червата, често се срещат бели сиреневи люспи.

Езофагеалната кандидоза е заболяване, което е много трудно да се определи сред всички налични в областта на гастроентерологията. За заболяването се характеризира с несъответствие на тежестта на заболяването, нивото на увреждане и състоянието на пациента.

Лечение на кандидоза

Хранене при кандидоза

• Намалете употребата на захар, тъй като тя благоприятства развитието на гъбичките; захар съдържат и плодовете, и алкохолът.

• Намалете употребата на храни, съдържащи дрожди: хляб, гъби, синьо сирене, алкохол, соев сос, храни, богати на натриев глутамат, пушена риба и колбаси, оцет.

• Кандидозата най-често се развива при отслабване на имунната система. За да укрепите защитните сили, яжте много сурови и сготвени зеленчуци, ориз, месо без тлъстипи и риба.

• Прибавете към храната си големи количества зехтин и чесън.

• Избягвайте чая и кафето. Вместо това пийте минерална вода и билкови чайове.

• Яжте много „живо“ кисело мляко (най-малко по една голяма кофичка на ден).

• Вземайте добавки от Lactobacillus acidophilus. В чаша минерална вода разтворете 1 ч. л. Lactobacillus acidophilus, 1ч. л. Bifidobacteria и 1/2 ч.л. от Lactobacillus bulgaricus (може да ги намерите в магазините за здравословна храна). Пийте 3 пъти на ден.

Аромотерапия при кандидоза

• Прибавяйте към водата във ваната 4 капки етерично масло от чаено дърво и 2 капки от смирна.

• Към литър топла вода прибавете 4 капки масло от чаено дърво и я използвайте за душ или капнете само една капка от маслото върху тампон и го поставете за през нощта.

 Душове 

• При вагинална кандидоза душовете помагат за възстановяването на алкално-киселинния баланс. (Внимание: да не се използват по време на бременност.) Купете си специален душ и го изплакнете обилно с преварена вода. Пригответе разтвор от 1 ч.л. „живо“ кисело мляко (може да купите от магазините за здравословна храна) и 1,5 литра преварена вода. Налейте разтвора в душа и използвайте цялото количество за промиване на вагината 2 пъти дневно.

• Другият вид разтвор се приготвя от 2 ч.л. ябълков оцет и 1,5 литра преварена вода.

Традиционна медицина при кандидоза

• Предписват се противогъбични средства под формата на крем, таблетки, песари, разтвор за приемане през устата или напоени тампони. Ефектът от лечението се проявява само след няколко дни, но кандидозата е упорито заболяване, затова е по-добре да се отстрани причината. При вагинална кандидоза се препоръчва лечение и на партньора, тъй като инфекцията може да продължи да се предава от единия на другия.

 

Продукти свързани със статията

 1. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

  Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

  Цена: 1,66 лв.

 2. Масло от Чесън - за имунитет и сърце, Bioherba, 300 мг, 100 софтгел капсули

  Масло от Чесън - за имунитет и сърце, Bioherba, 300 мг, 100 софтгел капсули

  Цена:

  Редовна цена: 16,49 лв.

  Промо цена 14,84 лв.

  -10%

 3. Тинктура Чеснови капки при високо кръвно и холестерол, Bioherba, 100 мл

  Тинктура Чеснови капки при високо кръвно и холестерол, Bioherba, 100 мл

  Цена:

  Редовна цена: 11,22 лв.

  Промо цена 10,10 лв.

  -10%