bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болест на Алцхаймер - предпазни мерки, билки

Прогресивно заболяване, което обикновено се среща след 60 годишна възраст. При него се получава дегенерация на нервните клетки и свиване на мозъка. Симптомите варират от загуба на паметта и забравяне до замъгляване на съзнанието и лудост.

 • Гинко Билоба за памет и кръвообращение, Bioherba, 60 мг, 60 капсули
 • Неврохранителни вещества за памет и концентрация, Bioherba, 60 капсули
 • Болест на Алцхаймер

  Причини за болестта на Алцхаймер

  Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за сенилна деменция и засяга 60-80% от случаите на този синдром. Болестта, която засяга мозъчните клетки, е открита за първи път от германския невролог Алос Алцхаймер. Оттогава учените са успели да направят значителен пробив в изучаването на заболяването.

  Болестта на Алцхаймер възниква поради анормалното натрупване на определени протеини в мозъчните клетки и междуклетъчното пространство. Плаки с фрагменти от бета-амилоид се заселват между нервните клетки блокират комуникацията между тях.

  След 65 години рискът се удвоява на всеки пет години, след 80 години болестта настъпва в една на шест, след 85-една на три, във всяка секунда след 90 години. Има и разлики между половете-жените са по-склонни да имат болестта на Алцхаймер, особено след навършване на 85.

  Значим фактор е синдромът на Даун и генетичното предразположение. Въпреки това, диагнози като затлъстяване, диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, клинична депресия и стрес, възпалителни процеси в тялото, пушене и заседнал начин на живот може да ускори развитието на болестта на Алцхаймер.

  Болестта на Алцхаймер симптоми

  Болестта отнема от човек няколко жизненоважни умения. Памет, реч, ориентация в пространството, времето и собствената си личност, способността да се възприемат адекватно околните, конструктивни способности, способността за решаване на ежедневните проблеми, способността за самостоятелно обслужване.

  Основни фази на заболяването Алцхаймер

  Много хора могат поне веднъж в живота си да се сблъскат със ситуация, в която паметта и вниманието им не са в същото добро състояние, както бихме искали. Често това състояние е преходно и обикновено съпътства стрес, тревожност, депресия или нарушения на съня.

  С възрастта хората все повече се сблъскват с проблеми с паметта. Това може да бъде или естествено проявление на стареене, или признак на заболяване. В повечето случаи промените, свързани с възрастта, не създават сериозни проблеми в ежедневието. Ако постоянното забравяне започне да пречи на ежедневния живот на човек и той не може да се справи с предварително извършени действия, това може да е проява на деменция.

  Деменцията е нарастващо влошаване на паметта, умствените способности и способността да се справя с ежедневните дейности, което води до състояние, при което човек не може да се справи без външна помощ.
  Има няколко причини за деменцията и най-често причината е болестта на Алцхаймер.

  Болестта на Алцхаймер е хронично заболяване на нервната система, което за първи път е описано от д-р Алоис Алцхаймер през 1906 г. Болестта получи името си от името му. Заболяването причинява бавно увреждане на невроните и смъртта на мозъчната тъкан. Поради заболяването, паметта, умствените способности постепенно се влошават, а способността за справяне с ежедневните дейности също се намалява.

  Други причини за деменцията могат да бъдат например повтарящо се мозъчно-съдово разстройство (съдова деменция), дегенерация на фронталния и темпоралния лоб (фронтотемпорална деменция) и болест на Паркинсон, което продължава дълго време.

  Лечение на Алцхаймер

  Хората с деменция обикновено не търсят сами професионална помощ, а това се оказва задължение на обезпокоените роднини. Целта на лечението е да се създаде обстановка, колкото се може по-близка до начина на живот и всекидневната заетост на пациента. Силните лекарствени средства са намалени до минимум, но са наложителни при възбуда, агресия или антиобществени прояви. Лечението с билки, описано по-долу, успешно допълва професионалната медицинска помощ.

  Билки при Алцхаймер

  • Изследванията показват, че екстракт от гинко билоба успешно лекува такива случаи. Гинко билоба подобрява оросяването на мозъка и скоростта на протичане на нервните импулси. Препоръчва се доза от 40 мг., 3 пъти дневно на екстракт от гинко билоба, с процентно съдържание 24% биостимулаторни вещества.

  Предпазни мерки при Алцхаймер

  От оскъдната информация за случаите на болестта на Алцхаймер могат да се вземат следните предпазни мерки:

  • Избягвайте големите замърсители: цигарен дим, замърсяване на въздуха, радиация и граниви мазнини.

  • Борете се с образуването на свободни радикали в организма, като консумирате храни, богати на антиокислители.

  • Витамин С, съдържащ се в плодовете и зеленчуците.

  • Витамин Е, съдържащ се в покълналата пшеница, семената и растителните мазнини.

  • Бета-каротин, съдържащ се в оранжевите зеленчуци и в зеленчуците със зелени листа.

  • Цинк и селен, съдържащи се в черния дроб, крехките меса, сирене „Чедър“, лещата, черния хляб.

  • Избягвайте да готвите в алуминиеви съдове.

  • Избягвайте средствата против киселини в стомаха и дезодоранти, съдържащи алуминий.

  Как помага йогата при Алцхаймер

  3-месечен курс на йога и медитация може да намали риска от умерено когнитивно увреждане при възрастни хора, което се счита за предшественик на развитието на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

  В изследване ръководено от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), се твърди, че
  хората страдащи от алцхаймер, трябва да се включат в мисловно активиращи дейности, като йога, решаване на кръстословици, судоку и изучаване на поезия, за да се намали рискът от деменция.

  Съвети от Аюрведа при Алцхаймер

  Според Аюрведа това заболяване може да се появи в резултат на следните 3 основни фактора: дисбаланс на дошите, дисбаланс на ума и в резултат на карма (която е резултат от предишни действия). Тъй като предаването на нервни сигнали изисква движение, много психични и когнитивни разстройства са причинени от дисбаланса на Вата доша. Всеки случай обаче трябва да се оценява индивидуално, за да се определи точно кои доши са извън баланс.
  Основната идея за лечение на Алцхаймер с Аюрведа се основава на принципа на Расаяна, метод за дълбоко хранене на мозъчната тъкан. Има изследвания, потвърждаващи, че аюрведичните лекарства, които преминават кръвно-мозъчната бариера, могат да достигнат до патологичното място, директно през носния проход.

  Продукти свързани със статията

  1. Гинко Билоба лист - за памет и при шум в ушите, Ginkgo Biloba
  2. Гинко Билоба за памет и кръвообращение, Bioherba, 60 мг, 60 капсули
  3. Гинко Билоба Тинктура за памет, Bioherba, 50 мл

   Гинко Билоба Тинктура за памет, Bioherba, 50 мл

   Цена: 5,06 лв.