Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Проблеми с паметта – лечение, практически съвети, хранене

Загубата на паметта, позната също като амнезия, представлява неспособност да се възпроизведе или запомни дадена информация. Краткотрайната загуба на паметта е част от процеса на стареене. Освен това може да се дължи на потиснатост, депресия, стрес, недохранване, недоспиване, липса на мозъчно стимулиране. Когато загубата на паметта се придружава от объркване, разконцентрираност или промяна в поведението, това обикновено е признак за сериозни нарушения и изисква професионална помощ.

Проблеми с паметта

Лечение

Практически съвети

• Някои лекарства причиняват загуба на паметта. Ако приемате такива, обсъдете с лекар възможността за заместители.

• Колкото повече тренирате мозъка си, толкова по-дълго и по-добре ще ви служи той. Занимавайте се с дейности, които стимулират мозъКа: четене, рещаване на кръстословици, игри и курсове, които изискват умствена концентрация и учене. От бреме на време проверявайте паметта си, като се опитвате да научите наизуст стихотворение или няколко реда от роман или пиеса.

• Ако откриете, че сте забравили име, дата, случка или дума, опитайте се да ги сбържете с нещо, за да си ги спомните. Ако например забравяте имената на хората,опитайте се да си спомните как изглеждат тези хора,къде сте ги срещали, как са били облечени и т. н.

Постарайте се наум да си спомните всичко, свързано със забравената информация, което евентуално ще Ви помогне да си я спомните точно.

• Ако постоянно „губите"  разни неща,  правете им мислена снимка, когато ги оставяте някъде. Дори представата, че  държите въображаема камера и снимате,може да ви помогне.

• Записването на важните неща подпомага паметта Ви. направете си  списък на нещата, които трябва да запомните. Оставяйте  бележки  навидни места, ако забравяте да  поглеждате в списъка.

Хранене

• За правилното си функциониране нервните клетки се нуждаят от ацетилхолин. Той се  образува в тялото от лецитина, който се съдържа в яйцата, слънчогледовото и соевото масло. Можете да си купите лецитин на гранули от магазините за здравословна храна. За да действа ефикасно, той трябва да съдържа фосфатидилхолин. Изследванията показват, че всекидневното приемане на лецитин (до 70 г) подобрява възможностите на паметта.

• Увеличете приема на белтъчини: аминокиселините,които се съдържат в белтъчините, са от жизнено значение за функционирането на мозъка. Може да вземате и обогатители, в които са комбинирани 22-те свободни аминокиселини.

• Менюто Ви трябва да е богато на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и нискомаслени белтъчини.

Дневните дози мултивитамини и минерали осигуряват останалите вещества, важни за мозъчното функциониране.

Китайска медицина

• Загубата на паметта, причинена от стрес или преумора, се лекува с билки като китайско вълчо грозде и китайска гъшеница.

• Препоръчва се и акупунктура.

Традиционна  медицина

• Изследват се причините за тежките случаи на загуба на паметта, особено ако има признаци и за други умствени смущения. Лечението ще зависи от диагнозата.

 1. ГИНКО БИЛОБА ЛИСТ
 1. ГОТУ КОЛА, ТИНКТУРА, 50мл

  ГОТУ КОЛА, ТИНКТУРА, 50мл

  Редовна цена: 7,99 лв.

  Промо цена 7,91 лв.

  1%

 1. БАКОПА МОНИЕРИ ЕКСТРАКТ 50 МГ, 100 КАПСУЛИ, Биохерба Р

  БАКОПА МОНИЕРИ ЕКСТРАКТ 50 МГ, 100 КАПСУЛИ, Биохерба Р

  Редовна цена: 19,99 лв.

  Промо цена 19,79 лв.

  1%