bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кандидоза на устната лигавица - лечение, билки

Гъбична инфекция на устата и гърлото, която обикновено засяга най-малките, възрастните или хората със слаб имунитет. Инфекцията, позната като Candida albicans, се развива в топли и влажни части от тялото, до които достъпът на естествените здравословни бактерии е бил прекратен поради болест, приемане на антибиотици или орални кортикостероиди. Симптомите включват бели петна в устата, след обелването на които се разкрива възпалена и зачервена плът.

 • Full Spectrum Чесън - при висок холестерол и кръвно, Bioherba, 260 мг, 60 капсули

  Full Spectrum Чесън - при висок холестерол и кръвно, Bioherba, 260 мг, 60 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 8,80 лв.

  Промо цена 7,92 лв.

  -10%

 • Кандидоза на устната лигавица

  Кандидоза на устната лигавица причини

  Основната причина за кандидоза е намаляване на имунния статус, в резултат на което започва неконтролирано размножаване на микрофлората. Намален имунитет се наблюдава при възрастни и бебета, при пациенти, страдащи от ХИВ, СПИН и други заболявания, свързани с имунен дефицит, при тези, които редовно излагат тялото и психиката на прекомерни натоварвания, пренебрегват правилата за здравословно хранене и нарушават режима на работа и почивка. Други фактори могат да бъдат приписани на рисковите фактори:

  Използването на наркотици. Приемането на антибиотици, имуносупресори (лекарства, които потискат имунната система) и някои други лекарства водят до нарушаване на имунната система и естествения баланс на микрофлората в организма. Пероралните контрацептиви, които влияят на хормоналните нива, имат подобен ефект.

  Бременност. По време на раждането настъпва остра и значителна промяна в хормоналния фон, което може да доведе до повишаване на активността на патогенната и условно патогенна микрофлора.

  Радиация и химиотерапия. Кандидоза в устата често се открива при пациенти, подложени на медицинско и радиологично лечение на рак.

  Наранявания на лигавиците. Нарушаването на целостта на лигавиците води до загуба или влошаване на бариерната функция, в резултат на което гъбичката прониква дълбоко в тъканите, причинява възпаление и други симптоми. Малки, но постоянно повтарящи се наранявания са особено опасни, например при носене на неправилно подбрани протези или скоби.

  Претоварване и стрес. Продължителният физически и психически стрес води до влошаване на защитната функция на организма. Подобни ефекти причиняват преохлаждане или прегряване, редовна липса на сън, недостатъчно, прекомерно или просто небалансирано хранене, злоупотреба с алкохол, никотин, наркотични вещества.

  Хипо- и витаминен дефицит. Кандидоза на устната лигавица може да бъде причинена от липсата на хранителни вещества, по-специално - витамини от група В, витамини РР, С.

  Соматични заболявания. Сред често срещаните спътници на кандидоза може да се нарече туберкулоза, дисбиоза и други патологии на стомашно-чревния тракт, заболяване на надбъбречните жлези и други жлези с вътрешна секреция. Кандидоза е заразна болест. Голям брой патогенни микроорганизми се предават чрез целуване и сексуален контакт, когато се използват общи ястия, кърпи и други предмети от бита. Инфекцията може да възникне и по време на раждане (вертикално предаване от майка на плода). Освен това съществува риск от инфекция при контакт със заразени домашни любимци.

 • Берберис Тинктура при висока кръвна захар, Bioherba, 50 мл

  Берберис Тинктура при висока кръвна захар, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,58 лв.

  Промо цена 6,83 лв.

  -10%

 • Алое Вера лист на прах - при запек, Aloe Barbadensis

  Алое Вера лист на прах - при запек, Aloe Barbadensis

  Цена: 3,97 лв.

 • Кандидоза на устната лигавица симптоми и форми

  Лезията на устната лигавица с Candida може да приеме различни форми, всяка от които има свои специфични симптоми. Най-честите форми на заболяването са кандидозен ангулит, глосит, хейлит, стоматит. Има остри и хронични форми на заболяването.

  Псевдомембранозната остра кандидоза е най-често срещаната форма и е най-често срещана при кърмачета и възрастни хора. Тази форма се характеризира с появата на изразен оток, хиперемия (зачервяване) на лигавиците. Освен това върху повърхността на устните, небцето, задната част на езика и вътрешността на бузите се образува характерно белезникаво покритие. Ако скарфата се изстъргва, повърхността на лигавицата под нея ще бъде намачкана (омекотена) или язвима, кървене. В същото време пациентите имат оплаквания от болка, парене или сърбеж в устата; приемът на храна е много труден. Много често процесът се простира до хранопровода, фаринкса.

  Острата атрофична кандидоза на устната лигавица обикновено се развива поради липсата на адекватно лечение. Горната част на лигавиците (епител), докато се ексфолира, лигавицата става тънка, червена или противоположна - оточна. Яркочервеният цвят придобива езика на пациента, ъглите на устните; зърната в езика атрофират, изглаждат се.

  Хиперпластичната хронична кандидоза се характеризира с образуването на голям брой папули и плаки с неправилна или закръглена форма. Те са разположени близо един до друг на лигавицата на езика и бузите и често са спойка, се обединяват. Около всяка такава формация има тънък ръб на зачервена, възпалена тъкан. За да изстържете или по друг начин да премахнете такава плака е трудно. Устната кухина става суха и груба; при дъвчене, говорене и дори в покой пациентите показват значителен дискомфорт и болезненост. Трябва да се отбележи, че това заболяване най-често засяга мъже над 30 години.

  Основната причина за хронична атрофична кандидоза е постоянната травма на лигавиците, например - поради носенето на протеза. Симптомите на заболяването са локализирани в засегнатата област. Появява се зачервяване на лигавицата (често по протежение на контура на лезията), настъпват форми на болка и парене, мембраните стават сухи.

  Диагноза при кандидоза на устната лигавица

  Визуални методи за диагностициране на кандидоза. При преглед се установява възпаление на кожата, ограничено от граница на ексфолиращ, мацериран епидермис, белезникава плака върху лигавиците.

  Лабораторна диагностика. Противно на общоприетото схващане, основният метод за диагностициране на кандидоза все още е микроскопия с намазка от засегнатите области на лигавицата.

  Лабораторната диагностика на заболяването включва:

  микроскопия на ексцизия
  културна диагноза (посявка)
  ензимен имуноанализ
  полимеразна верижна реакция.

  Фактори за поява на болестта

  Източникът на инфекция с кандидоза по правило е собствената флора на организма (автоинфекция), но може да се появи инфекция отвън. Причинявайки заболяването, гъбата не променя свойствата си - тялото променя свойствата си (локалната защита намалява). Привързвайки се към епителните клетки, патогенната гъбичка започва да паразитира в тях, прониквайки дълбоко в тъканите.

  В борбата на организма с кандидозата често се наблюдава динамично равновесие, когато гъбичките имат тенденция да проникнат по-дълбоко в тъканта, но не могат, а тялото се опитва да го разкъса и също не може. В този случай процесът може да продължи години, смяната на равновесието в една или друга посока ще доведе или до възстановяване, или до изостряне на процеса.

  Кандидозата се проявява в няколко форми, в зависимост от някои характеристики.

  Преносител: Човек е носител на болестта. Симптомите на кандидоза отсъстват, няма нужда да се лекува.
  Остра.Тя е придружена от сърбеж, обриви, изхвърляне. Необходимо е да се лекува цялостно и ефективно. Най-често са засегнати малките деца.
  Хронично. Характерно е, че са възможни успокояване и проявление на симптоми, рецидиви. Развива се, ако се лекува неправилно с антибиотици за дълго време, прилагайте хормонални контрацептиви.
  Това заболяване има няколко разновидности, тъй като няма точна локализация в организма:

  Урогенитална кандидоза
  жена.
  мъжки.
  Кандидоза на устната кухина
  Млечница устни
  Млечница на езика
  Стоматит, както и орофарингеална кандидоза - млечница на устната лигавица, сливиците, венците.
  Кандидоза на кожата и ноктите
  По гънките на кожата (подмишниците, областта между задните части, ингвиналните гънки).
  Кандидоза на отворени (или гладки) части на кожата. Тя е рядка.
  Кандидоза на дланите.
  Кандидоза на нокътните плочи.
  Кандидоза на краката.
  Кандидоза на вътрешните органи
  Кандидоза на (стомаха, хранопровода, черва, анус).
  Белите дробове и бронхите.
  Сърце.
  Церебрална мембрана.
  Око и ухо.
  Кандидоза при новородени (напр. Псевдомембранозна)

  Лечение при кандидоза на устната лигавица

  Билки при кандидоза на устната лигавица

  • Чесънът е естествено средство за борба против гъбичките: включете големи количества от свежото растение в храната си или го приемайте във вид на добавки - 3 капсули, три пъти дневно.

  • Противогъбично действие има разтворът за изпликване на устата с алое. Ще го намерите в аптеките и билковите магазини.

  • Изследванията сочат, че берберика предотвритява развитието на кандидозата, като в същото време стимулира имунната система. 3 пъти дневно вземайте по 1 ч.л. от тинктурата, разтворена във вода.

  • Внимание: Не бива да се взема по време на бременност.

  • Каприловата киселина се извлича от кокосовите орехи и е мощно средство против гъбички. Вземайте по 3 капсули с всяко ядене.

  Хомеопатия при кандидоза на устната лигавица

  • При появата на първите признаци: боракс (Borax).

  • При парещи и възпалени места в устата, по-болезнени при допир със студена вода: тинктура от черен пипер (Capsicum).

  • При кандидоза на устната кухина, придружена с афти: бял арсеник (Arsenicum album).

  Да се взема 4 пъти на ден до 5 дни

  Хранене при кандидоза на устната лигавица

  • Избягвайте всички храни, в които се съдържа захар: плодове, плодови сокове, мед и кленов сироп.

  • Избягвайте кафето, чая, шоколада, оцета, гъбите и сиренето.

  • Избягвайте ферментиралите храни, алкохол, соев сос.

  • Изяждайте най-малко 3 кофички „живо“ кисело мляко на ден.

  • Зехтинът предотвратява преобразуването на дрождите в гъбички и затова трябва да присъства в храната ви колкото е възможно по-често.

  • 3 пъти дневно вземайте 1 ч.л. Lactobacillus acidophilus, 1 ч.л. Bifidobacteria на прах и 1/2 ч.л. Lactobacillus bulgaricus (ще ги намерите в магазините за здравословна храна), разтворени в чаша минерална вода. Това възстановяви полезните бактерии в организма и помага в борбата с инфекцията.

  Традиционна медицина при кандидоза на устната лигавица

  • Лечението се състои в употребата на противогъбични средства като нистатин на таблетки или разтвор за промиване на устата.


  Продукти свързани със статията

  1. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Цена: 1,66 лв.

  2. Алое Кейп Кристали - при запек, Aloe Cape

   Алое Кейп Кристали - при запек, Aloe Cape

   Цена: 3,72 лв.

  3. Капсикум ануум, CAPSICUM ANNUUM CH 9, Боарон

   Капсикум ануум, CAPSICUM ANNUUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.