bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Алое вера при травми и рани

Алое вера, Aloe arborescens Mill

Английски - Sword aloe, narrow leaved aloe, Немски - Grosse Schwerdaloe, Френски - Aloes corne de belier, Pуски - Алоэ деревовидное
Сем. Liliaceae – Кремови

Алое вераОсновно действие на алое вера:

Алоето има установено биогенно стимулиращо, слабително, холеретично действие.

Експериментални и клинични данни на алое вера:

Алоето усилва процесите на регенерация и увеличава защитните сили на организма. В основата на това действие лежи активирането на ензимните и ендокринните системи на организма, установяват учените през петдесетте години. Като стимулатор на адаптивните и защитните реакции алоето се прилага широко в офталмологията за лечение на блефарити, при заболяване на роговицата и ретината, при атрофия на зрителния нерв и др. Алоето съдейства и за усилване на регенеративните процеси  невродермити, възпалителни заболявания на женските гениталии и др., посочват руски учени.

Слабителното действие на алоето се обуславя от наличието на алоин - смес от антрахинонови гликозиди. В организма тази смес се разгражда и се образува емодин, който оказва дразнещо действие върху рецепторите на чревния тракт, предимно върху дебелите черва. В тънките черва известна част от антрахиноновите гликозиди се резорбират и впоследствие отново се излъчват обратно в дебелите черва, поради което ефектът на алоето се удължава, посочват учени след изследвания в края на шейсетте години.

Емпирични данни на алое вера:

Използва се слабителното и абортивно действие на алоето. Алоето се комбинира с други слабителни средства (ревен, лист от сена, зърнастец). Чести са и комбинациите на алое с железни препарати (за лечение на хипохромни желязодефицитни анемии), за предотвратяване запичащото действие на железните препарати.

Алое вера състав:

Основният компонент на листата на растението е водата (97%).

Също така в листата могат да бъдат намерени:

естери
Етерични масла
Прости органични киселини (ябълчена, лимонена, канелена, кехлибарена и др.)
летлив
флавоноиди
танини
смоли
Витамини (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е)
Бета каротин
Аминокиселини (включително глицин, глутаминова и аспартова киселина, есенциални аминокиселини)
Полизахариди (глюкоманан и ацеманнан)
Монозахариди (глюкоза и фруктоза)
antraglikozidy
антрахинолон
алантоин
Микроелементи - селен, калций, калий, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк, мед и др.
Алкалоиди, включително алоин

Алое вера лечебни свойства

Растителните компоненти имат положителен ефект върху следните системи и органи на човешкото тяло:

сърдечно-съдова система
стомашно-чревния тракт
кожа
имунната система
нервна система
очи

Притежава противогъбични и антивирусни ефекти.
Отделят се токсини и шлаки
Увеличете общия тонус на тялото
Възстановете чревната микрофлора
Намалява нивата на кръвната захар и холестерола
Ускорете растежа на косата и предотвратете загубата на коса
Подобряване на кръвообращението
Помощ при алергични заболявания
Облекчете болката в мускулите, ставите и зъбите
Използва се в стоматологията за лечение на стоматит, гингивит и плака.
Използва се като профилактично средство срещу рак и помощно средство в неговата терапия.
Има антиоксидантни, диуретични и слабителни свойства.

Нежелани реакции на алое вера:

Алоето е противопоказано е при възпалителни заболявания на органите в малкия таз, при нефрит, пиелит, бременност, менструация, метрорагия, хемороиди.

Начин на приложение на алое вера:

Алоето се прилага вътрешно във вид на екстракти, настойки, а външно - във вид на линименти (течни мази). Течният екстракт се прилага подкожно в ампули по 1 мл ежедневно. За деца до 5 години - по ОД - 0,3 мл дневно, а над 5 години - по 0,5 мл. Курсът на лечение е 30 до 50 дни. След едномесечна пауза курсът на лечение може да се повтори. Известна предпазливост се изисква при приложение на алое при туберкулозно болни и болни от бронхиална астма.

Нужно е да се отбележи, че:

Както за целите на биогенната стимулираща тъканна терапия, така и като очистително, препаратите от алое се прилагат само по лекарско предписание и под лекарско наблюдение.


Алое вераОписание на алое вера:

Алоето е храстовидна до дървовидна сукулентна билка. Стеблото е 2 - 4 м високо (у нас алоето се отглежда като стайна и оранжерийна култура до 1 - 1,5 м), изправено. Листата обикновено са събрани в гъсти розетки на върха на стеблото и клонките - мечовидни дебели, месести, сочни, по ръба с ципести зъбци. Цветовете на алоето са двуполови, в многоцветни гроздове на върха на стеблото и разклоненията, завършващи с червени или жълти стерилни цветове.


Разпространение на алое вера:

Алоето расте из песъчливи и каменисти пустинни и полупустинни места. Разпространено е в Южна Африка. У нас, алоето се отглежда като оранжерийно, стайно декоративно и лечебно растение.

Дроги на алое вера:

Aloe - Алое (Сабур) - прозрачна, стъкловидна маса или прах, получен чрез сгъстяване на сока от листата на няколко вида Aloe. Succus Aloes - пресен сок от листата на Aloe arborescens, консервиран с 25% етанол (8:2). Препарати, съдържащи биогенни стимулатори (Extr. Aloes fluidum - течни екстракти за вътрешна употреба и в инжекционна форма; Linimentum Aloes и други сложни емулсии), получени въз основа на изследванията на академик Филатов от листата на Aloe arborescers.

Свежите листа се държат при неблагоприятни условия на тъмно при температура 2 - 6°С в продължение на 12 - 15 денонощия, при което се натрупват биогенни стимулатори.

Съдържание на алое вера:

Сабурът съдържа антрахинонови глюкозиди: алоин (С21Н2209) - гликозид на алое-емодинантрона + гликоза; изобарбалоин - изомер на алоина; хомонаталоин. В дрогата се съдържат още свободни антрахинони, предимно алое-емодин, смолисти вещества, наречени резинотаноли.
През седемдесетте години учени изолират полизахарида алое-манан, активен спрямо Sarcoma - 180 на мишки.

Пресният сок от алое вера съдържа антрахинонови глюкозиди, смолисти вещества и други малко изучени вещества, притежаващи бактерицидни свойства.

Препаратите с биогенни стимулатори в химично отношение са малко изучени. В техния състав са установени дикарбонови и оксидикарбонови киселини от мастния ред, ненаситени ароматни и оксикиселини и ароматни киселини с голямо молекулно тегло.

Съчетание на алое вера с други билки

При травми и рани, може да се съчетае с невен, живовляк, омайниче.