bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Стареене – предотвратяване, хранене, упражнения, традиционно схващане

Не е заболяване, а естествен процес на физически и психически промени, които настъпват с напредването на възрастта. Някои смятат, че темпа на стареене се обуславя от генетичния строеж; други - че е резултат от кумулативното увреждане на клетките. Фактите показват, че двете неща са обвързани и навеждат на мисълта, че съществуват начини за забавяне процеса на стареене и дори за подмладяване.

Стареене

Защо стареем

Процесът на стареене се дължи на много фактори и досега учените стигат до следното повече или по-малко общо заключение: с течение на времето тялото „натрупва“ щети и става все по-трудно да се справи с тях.

Една от най-уместните и интересни теории за стареенето е свързана с така наречените теломери. Всички знаем, че клетките в жив организъм постоянно се делят, но колкото по-стара е тялото, толкова повече мутации могат да се натрупват в клетките. И така, крайните секции на ДНК, наречени теломери, се съкращават с всяко ново деление. И са проектирани да предпазват тялото от износване. В един момент теломерите стават твърде къси и клетката спира да се дели.

Но има ензим, теломераза, който може да предпази крайните секции на ДНК от износване. За това откритие през 2009 г. група учени получи Нобелова награда за физиология или медицина.

Кое ускорява стареенето?

Независимо от това, скоростта на стареене до голяма степен зависи от външните фактори: нашия начин на живот, хранене и околна среда. Но един от най-важните фактори е стресът. Колкото по-нервни сте, толкова по-къси са теломерите ви. Ето как този процес се обяснява от Нобеловия лауреат Елизабет Блекбърн.

- Представете си, че шефът ви вика в кабинета си. Започвате да се притеснявате, защото си мислите: „Предстои ми уволнение“. Съдовете се стесняват, нивото на хормона на стреса кортизол рязко скача и поради това нивото на теломеразата намалява. И това не е твърде добро за теломерите.

Но ако се научите да виждате предизвикателство, а не опасност в стресови ситуации, тогава кръвта ще изпълни сърцето и мозъка ви, а тялото ще получи само малко енергично освобождаване на кортизол. И благодарение на такава предвидима реакция, вашите теломери перфектно ще се справят със стреса и няма да страдат. "

 • Л-цистеин, Bioherba, 500 мг, 60 капс.

  Л-цистеин, Bioherba, 500 мг, 60 капс.

  Цена: 12,86 лв.

  Не е в наличност

 • Гроздови семки, Зелен чай и Борова кора комплекс, Bioherba, 60 капс.
 • Предотвратяване на страене

  Хранене при страене

  • Изследванията показват, че постепенното намаляване на калориите в храната удължава живота на животните.

  Изследванията на хората показват, че онези с наднормено тегло живеят по-кратко. Ограничаването на калориите означава отказване от всички „непълноценни храни" (рафинирани въглехидрати, захар, готови храни) и приемане на високохранителни продукти като пълнозърнести зърнени храни, белтъчини с ниско маслено съдържание и много плодове и зеленчуци.

  • Откажете се от кореноплодните.

  • Вещества, които проникват в организма и причиняват пагубни резултати в процеса на стареене.

  • Увеличете употребата на витамин С, който се съдържа в пресните плодове и зеленчуци (които при възможност консумирайте сурови).

  • Увеличете употребата на витамин Е, който се съдържа в покълналата пшеница, в семената и маслата, извлечени от тях.

  • Увеличете употребата на селен, който се съдържа в пшеницата, кафявия ориз, птичето месо и в нискокалоричните млечни продукти.

  • Увеличете употребата на бета-каротин, който се съдържа в жълтите и оранжевите зеленчуци, както и в тези със зелени листа.

  • Увеличете употребата на аминокиселините цистеин и метионин, които се съдържат в бобовите растения, рибата, черния дроб, бирената мая и ядките. По възможност вземайте от всичко по 250 мг. дневно, извън часовете за хранене, (Да не се вземат от диабетици.)

  Упражнения при стареене

  • Изследванията показват, че упражненията, започнати в ранно детство, забавят признаците на старост. Упражненията помагат за предотвратяването на една от най-убийствените за западния свят болести: коронарната тромбоза. Упражненията във всяка възраст укрепват здравината на костите и мускулите; те поддържат гъвкавостта и баланса на организма. Упражненията подпомагат циркулацията и премахват токсините, а всичко това допринася за здравословното състояние на кожата и косата.

  • С йога човек може да се занимава във всяка възраст. Това е метод, който разтяга, тонизира и релаксира тялото, а това е от голямо значение за продължителността на живота.

  Традиционно схващане при страене

  • Лекарите препоръчват вече споменатите упражнения и хранителен режим. За отстраняване на физическите резултати от стареенето може да се приложи пластична хирургия.

  Продукти свързани със статията

  1. Л-Метионин, Bioherba, 350 мг, 60 капс.

   Л-Метионин, Bioherba, 350 мг, 60 капс.

   Цена: 10,99 лв.

  2. Бета Каротен (Натурален Витамин А) - антиоксидант и за добро зрение, Bioherba, 1200 мкг, 100 капс.
  3. Селен - за имунитет и щитовидна жлеза, Bioherba, 100 мкг, 100 капс.