Гарам Масала - смес от подправки, рецепта на bilki.bg
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Гарам Масала – смес от подправки за индийски рецепти
Гарам Масала е смес от невероятни уханни подправки, хармонично комбинирани помежду си.
За тези, които са запознати с екзотичната кухня на Индия, мистериозната фраза "garam masala" означава много...
Предлаганата от нас Гарам Масала се приготвя с първокласни, ръчно подбрани и висококачествени подправки.
Гарам Масала – ароматната комбинация от уханни подправки
Гарам масала е незаменима съставка в толкова много ястия, което им придава уникалност и помага да разкрият напълно истинската си същност. Тази подправка е особено популярна в кухнята на Северна Индия и някои други страни от Южна Азия. Можете да я използвате както самостоятелно, така и в комбинация с редица други подправки. Гарам Масала се различава не толкова в своята острота, колкото в богатството на използваните подправки.
Гарам Масала с право може да се нарече универсална подправка, точно като къри. На външен вид това е фин прах с приятен орехов аромат и остро-сладък вкус. Цветовата схема на garam masala може да бъде светло-кафява, шоколадово-кафява, червено-кафява или дори зеленикаво-кафява.
Гарам Масала в индийската кухня
Тази популярна индийски подправка често се използва като допълнение в рецептите към различни ястия с пиле, зеленчуци или плодове. Добре върви и с ориз и бобови растения - грах, боб и леща. Освен всичко друго, гарам масала се използва при приготвянето на всякакви мезета, сосове, супи, яхнии, както и салати. Перфектно се комбинира и със сладки и сладкиши. Подходяща за кифли и пудинги, плодови пайове, както и бисквитки с овесени ядки и елда. Много често гарам масала се използва и за ароматизиране на сокове, билкови чайове и плодови напитки.
Струва си да се отбележи, че в зависимост от региона, съставът на подправката за гарам масала може да варира.
Един от важните нюанси на приготвянето на тази подправка е, че всички подбрани подправки в състава й, първо трябва да бъдат пържени и едва след това старателно смесени заедно, за да достигнат до вас в готов смесен вид.
Гарам Масала в Аюрведичната медицина
Освен като прекрасна подправка, Гарам Масала притежава и лечебни свойства като пречистване от токсините, повишаване на имунитета, понижаване на кръвната захар, насърчаване загубата на тегло.
Гарам Масала повишава настроението, особено в студените тъмни зимни дни. Сгряващите подправки не само затоплят тялото, те стоплят и повдигат духа.
Начин на употреба на Гарам Масала
Нагорещете мазнината бързо и веднага изсипете подправките, разбъркайте докато броите до 5 (5 секунди) и веднага след това добавете предварително приготвените съставки и сметана за ястието към подправките и мазнината. Ако се забавите подправките ще загорят и вкусът им ще стане неприятен.
Състав на Гарам Масала
Смлени подправки - кориандър, кимион, черен пипер, канела, кардамон, карамфил.
Без съдържание на сол.
Производител
Билки ЕООД