bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Могат ли билките да лекуват алкохолна или наркозависимост?

Алкохолизъм - лечение, хранене, билки, китайска медицина

Алкохолът толкова често се превръща в част от живота ни, че ние не осъзнаваме кога сме станали зависими от него. Всеки, който прекалява с алкохола, се сблъсква с физически и психически здравни проблеми. Могат да пострадат личните отношения, работата и финансовото състояние.

 • Кудзу корен на прах - при алкохолизъм, Kudzu

  Кудзу корен на прах - при алкохолизъм, Kudzu

  Цена: 6,54 лв.

 • Копитник стрък с корен - при алкохолизъм и тютюнопушене, Asarum europaeum
 • Алкохолизъм - лечение, хранене, билки, китайска медицина

  Следните признаци говорят дали имате нужда от помощ, за да сложите край на злоупотребата с алкохол:

  •  Обръщате се към чашката, когато сте тъжен или имате проблеми.

  •  Понякога не си изпълнявате задълженията поради тежко пиянство.

  •  Вашето пиене безпокои някой от близките ви.

  •  Понасяте тежки странични ефекти, след като престанете да пиете.

  •  Пиете тайно и сте гузен.

  Лечение на алкохолизъм

  Злоупотребата с алкохол трудно се лекува по естествен път. Групи за самопомощ предлагат лечение на страдащите от това заболяване и помагат на семействата на алкохолици. Можете да се обърнете за помощ и към лекар или психотерапевт, специализиран в злоупотребата с алкохол, към хомеопат или хипнотерапевт. Лечението има за цел не само да ви помогне да спрете пиенето, но и да си изясните защо пиете и да ви помогне да си създадете нов начин на живот, в който няма да се нуждаете от това. Следните лечения допълват професионалната терапия:

  Билки при алкохолизъм

  •  Алкохолиците обикновено страдат от липса на ГЛК (гама-линолинична киселина). Тя се съдържа в маслото от жълта иглика, което се смята, че предотвратява честата промяна в настроението и увреждането на черния дроб. Да се вземат по 4 капсули дневно. 

  •  За да преодолеете усамотението, направете си настойка от лимонче или лавандула: 2 чаени лъжички от билката се заливат с гореща вода, запарват се 15 минути и се пие 3 пъти дневно.

  Хранене при алкохолизъм

  Непълноценното хранене при алкохолиците оказва влияние върху останалите усложнения, причинени от злоупотребата с алкохол. Изследванията показват, че доставянето на следните хранителни вещества в организма помага за ускоряването на алкохолната детоксикация и предпазва черния дроб от увреждане:

  •  Цинк - съдържа се в крехкото месо, птичето месо, рибата, зърнените храни.  Препоръчват се по 15 мг. дневно.

  •  Увеличете употребата на витамин С, съдържащ се в пресните плодове и зеленчуци, и на витамин Е, съдържащ се в покълналата пшеница, маслата от семена и в ядките.

  •  Аминокиселината глутамин способствува за намаляване на желанието да се пие алкохол. Вземат се 2-4 г. дневно извън часовете за хранене.

  Хомеопатия при алкохолизъм

  •  Тинктура от черен дъб: разтворете 3 капки в малко вода и пийте 2 пъти дневно, за да уталожите алкохолния глад.

  Китайска медицина

  • Препоръчват се билки, които да прочистят тялото от топлината. Силният зелен чай „охлажда“ черния дроб и стомаха. Може да се направи програма за детоксикация с консултантски и помощни групи.  Кудзу корен (Kudzu Root) помага в бората със зависимостите от алкохол или тютюнопушене.

  Цветолечение на Бах при алкохолизъм

  На онези, които се обръщат към алкохола, за да преодолеят трудностите, се препоръчва чотика (камшик) и трепетлика за онези, които страдат от натрапчиви мисли. Маслина за оздравяващите.

  Наркозависимост - какво е това?

  Пристрастяването към наркотици е болезнен наклон или пристрастяване към наркотични вещества, използвани по различни начини (поглъщане, вдишване, интравенозно инжектиране), за да се постигне състояние на замайване или за облекчаване на болката.

  Наркомания (от гръцки. narke - изтръпване и mania - лудост, ентусиазъм) - в медицината, заболяване, характеризиращо се с патологично желание за наркотици, водещо до тежко нарушаване на функциите на тялото; в психологията - необходимостта да се използва всяко лекарство или химикали, за да се избегне дискомфорт, произтичащ от спирането на употребата, т.е. химическа зависимост; в социологията - един вид девиантно поведение.

  Наркоманията включва две форми на пристрастяване:

  Психическа зависимост е състояние на тялото, характеризиращо се с патологична необходимост да се използва всяко лекарство или наркотик за избягване на психични разстройства или дискомфорт, които възникват, когато веществото, което причинява пристрастяването е спряно, но без соматични симптоми на отнемане (Erickson et al 1990).

  Физическата зависимост е състояние, характеризиращо се с развитие на въздържание при прекъсване на веществото, което причинява зависимостта или след въвеждането на неговите антагонисти.(Erickson et al 1990).


  Лечение на наркомания с природни средства

  Традиционните методи за лечение на наркоманиите не премахват помощта, предоставяна от нарколозите. Никакви инфузии и отвари от билки не са в състояние да осигурят нивото на облекчаване на болката, каквото е необходимо на опиумните наркомани по време на абстиненция. Въпреки това има рецепти с народни средства за успокояване на нервната система.

  Рецепти за лечение на наркомании с народни средства (билки)

  Ако говорим за билково лечение, тогава билките, които имат положителен ефект и са сравнително безопасни при наркомания, могат да бъдат:

  • Валериана, която допринася за нормализирането на съня, бори се с повишена възбудимост и тревожност.
  • Плодовете на боровинката, както и листата имат изразено противовъзпалително действие, както и диуретични свойства, които могат да се използват за детоксификация, за да се ускори премахването на наркотика, чрез урината.
  • За лечение на наркомании, се използват билки, които имат антитоксичен ефект: маточина, коприва, хвощ, ленено семе.
  • За да се формира отвращение към наркотиците, в някои случаи може да се използват билки, които предизвикват гадене, например плаун или копитник. При алкохолизъм и тютюнопушене често се прилага билката Кудзу, която е известна в борбата с интоксикациите.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Маточина лист - при нервност, успокояващо, Melissa officinalis
  2. Лавандула сух цвят - при стрес и безсъние, Lavandula angustifolia Mill
  3. Зелен чай Сенча лист - екстра качество BOF, Camellia sinensis