Зелен чай, действие и приложение на билката

Зеленият чай - отслабнете зравословно

    Зелен чай -отслабнете здравословноТайната на зеления чай се крие не другаде, а в самия му състав. Той е богат на вещества, които го правят мощен антиоксидант. Зеленият чай се получава от неферментирали листа на вечнозелен храст и съдържа най-висока концентрация на полифеноли. Познат на човечеството от дълги години, отглеждан първоначално в Китай и Индия, днес чаят е най-разпространената напитка в света след водата. А зеленият чай е всепризнатият здравословен елексир, смятан от мнозина за напитката, която удължава живота. Днес учените имат безспорни доказателства за полезните свойства на зеления чай и потвърждават откритията на древните китайци.

Зелен чай лечебни свойства

Зеленият чай влияе благоприятно върху метаболизма. Пречиства организма и засилва пересталтиката. Стимулира произвеждането на  специфичния хормон норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калориите в човешкия организъм и естествено подпомага процеса на отслабване. Затова зеленият чай е предпочитаната напитка за тези, които са решили да преборят излишните килограми – действа благотворно,  няма изкуствено действие, не влияе значително на кръвното налягане Зеленият чай подпомага отделителната система в човешкия организъм - особено добре се отразява на бъбреците и на пикочния мехур.  

Зеленият чай съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант.  

За сравнение –  в тази напитка има четири пъти повече  витамин С, отколкото в портокалите, например. Активността на витамина е усилена от един друг витамин – Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция.  Влиянието на витамин Р е насочено към укрепване на стените на капилярите, действие, особено важно  при по-възрастните хора. Зеленият чай неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на човешкия организъм. Затова, както вече казахме, мнозина смятат, че зеленият чай удължава живота на човека. При всички случаи обаче, редовното пиене на зелен чай, съчетано с усилията да се води хармоничен живот, ще ви помогне да боледувате много по-рядко и да се чувствате жизнени и здрави. Зеленият чай – тогава, когато го консумирате разумно,  поддържа тонуса, помага при преумора, при продължителна работа, изостря ума.


 Количеството на кофеин в зеления чай е 35 милиграма, докато в кафето-еспресо  той е 110 милиграма. Нес кафе съдържа 66 милиграма кофеин, а черният чай – 45 милиграма кофеин. Поради тази причина зеленият чай е предпочитан  за ободряване, но без да се прекалява с употребата му. Зеленият чай помага срещу образуването на ракови клетки в организма, твърдят учените, изследващи свойствата на напитката. В последните години мнозина от изследователите съсредоточават усилия  и представят доказателства за благотворното влияние на напитката в тази посока.  Зеленият чай е благотворен за бременни жени поради съдържащия се в него цинк.    Зеленият чай поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества.  Зеленият чай има много добро прочистващо действие – пречиства кръвта и кръвоносните съдове. Лекарите го препоръчват на пушачи, той като помага за по-бързото изхвърляне на вредните вещества при продължително тютюнопушене. Всъщност, зеленият чай подпомага като цяло изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло – едно безценно свойство, от което можем да се възползваме днес, в съвременната замърсена околна среда. 

Зеленият чай предпазва от кариес на зъбите.

Изследвания на британски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хора, които всекидневно пият зелен чай. Отварата от зелен чай се използва и като козметично средство – компресите с прецедена запарка определено премахват торбичките и тъмните кръгове под очите.   И още нещо интересно: Зеленият чай изстудява тялото по време на летните горещини и така адаптира телесната температура към външни условия. Според изследователите девет минути след приемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек понася много по-лесно горещините.

Зеленият чай е част от азиатската култура.

В Англия също заема достойно място в традиционния следобеден ритуал за пиене на чай. Благотворното въздействие на напитката я превръща в предпочитана от мнозина европейци днес. Как да пием зеления чай?  Половин чаена лъжичка зелен чай се запарва със 200 мл вода 70-80 градуса С за 3-5 мин., плътно похлупен. Прецежда се. Когато го приготвяте, за да го усетите истински  – никога не заливайте чая с вряща вода. Високата температура ще унищожи витамините и ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои – около 5-6 минути и тогава залейте чая.  Ако решите да изпълните един истински здравословен ритуал, който да ви откъсне от забързаното ежедневие. Ако пък искате максимално да усетите полезното действие на зеления чай, особено когато сте решили да топите калории – забравете за захарта и млякото. Отново ще напомним - не забравяйте за дозировката – препоръчват се от една до четири дози дневно, избягвайте консумация  в късния следобяд и вечер.

Нежелани реакции

Да не се употребява от бременни, кърмачки и деца до 14 години, тъй като съдържа кофеин! Да не се предозира! Зеления чай може да предизвика свръхвъзбуда, безсъние, сърцебиене, когато се не се консумира разумно!

Съчетание с билки

Може да се съчетава с матча, мента, марокански чай, розов цвят, какови люспи.