bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечебен камшик билка - агримония, действие и приложение

Билка Камшик Агримония, (охтичаво биле, пресечна трева)

Agrimonia eupatoria L.

Aнглийски — Agrimony, Руски — Репейничек аптечный, Френски — Aigremoine, Немски — Gemeiner Odermennig
Сем. Rosaceae — Розоцветни

 • Агримония стрък – Камшик, при диария и хемороиди, Agrimonia eupatoria
 • Чай Стомашен - при язва, гастрит и колит, насипен

  Чай Стомашен - при язва, гастрит и колит, насипен

  Цена: 5,52 лв.

 • Основно действие на билка лечебен камшик, агримония

  Адстрингиращо /стягащо/ и противовъзпалително. Комбинацията между стягащото действие на агримонията/камшикът/ и и свойствата и на горчив тоник я правят ценна за лечението с билки. Това важи с особена сила за случаите, когато стягащото действие на агримонията е необходимо за подпомагане на храносмилателния тракт, защото агримонията добавя и своето тонизиращо въздействие върху храносмилателната и чернодробната секреция. Билката агримония може да бъде използвана за лекуване на диария и синдром на раздразнените черва, като се счета за спецфична билка за детска диария, поради липсата на странични ефекти. Аргимонията/ камшикът/ е изключително ценна при ранен стадий на апандисит, както и на колити. Полезна е и при отделителни проблеми на както и при цистити. Агримонията традиционно се използва като пролетен тоник. Като гаргара е полезна при болно гърло и ларингит. Под формата на мехлем агримонията /камшикът/ се използва за лечение на рани и натъртвания. В изследвания върху хора е установен положителен ефект при лечение на остра порфирия /наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин/.Камшик, агримония, Agrimonia eupatoria

   Експериментални и клинични данни за лечебен камшик, агримония

  Адстрингентното действие на растението се дължи на съдържащите се в облистените цъфтящи -стебла дъбилни, вещества (до 5%), галотанини, кверцитин, катехини. Освен при гастроентерити, придружени от диария, агримонията намира приложение (най-често в комбинация с Folia Menthae и Herba Chelidonii и при холецистопатии (по Braun, H. Heilpflanzen-Lexikon fur Arzte und Apotheker, II Aufiage, Stuttgart, G. Fischer Verlag, 1974). Водните извлеци от агримония са показали in vitro изразено потискащо действие срещу вируса на херпеса , а алкохолните извлеци потискат силно'развитието in vitro на златистия стафилокок и на алфа-хемолитичните стрептококи (Petkov, V. M. Penova, K. Paparkova a. S. Jekov. Proceed. Postgrad. med. Inst., 16, 1969a, 2, 11-30).

  Нашата народна медицина на билка лечебен камшик, агримония

  Препоръчва прилагането на извлеци от камшик при стомашно-чревни заболявания, съпроводени с диарични изхождания. Богатото присъствие на дъбилни вещества осигурява значителен антидиаричен ефект.

  При местно (локално) прилагане дрогата оказва противовъзпалително и кръвоспиращо действие — при кървящи венци, при ангини и възпаления на лигавицата на устната кухина, както и в акушеро-гинекологичната практика — за промивки на влагалището и при флуор.

  Народната медицина предлага извлек от камшик и при заболявания на черния дроб и по-рядко при заболявания на бъбреците и на пикочния мехур.

  Значителното съдържание на галотанини очертава дрогата като ефективна противоотрова при интоксикация с алкалоиди.

  Подходящи комбинации на лечебен камшик, агримония

  Целесъобразно е комбинирането на извлек от камшик с извлек от лайка за външно прилагане, тъй като е налице взаимно потенциране на противовъзпалителното им действие.

 • Лукс Стомашен чай - при болки и колики, гастрит, Bioherba, 120 гр.

  Лукс Стомашен чай - при болки и колики, гастрит, Bioherba, 120 гр.

  Цена:

  Редовна цена: 4,39 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  -10%

 • Чай Стомашен - при гастрит и язва, Bioherba, 20 филтъра

  Чай Стомашен - при гастрит и язва, Bioherba, 20 филтъра

  Цена:

  Редовна цена: 2,08 лв.

  Промо цена 1,87 лв.

  -10%

 • Начин на приложение на билка лечебен камшик, агримония

  Три-четири супени лъжици ситно нарязани стръ¬кове се заливат с 500 мл вряща вода (извличане на горещо). След изстиване течността се прецежда и готовият извлек се изпива в продължение на 1 — 2 дни. При диария така изготвеният извлек се изпива за един ден (по Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.1. С., Наука и изкуство, 1972)

  Камшик, агримония, лечение

  Начини на употреба на лечебен камшик, агримония

  Настойки за лечение на диария, особено при деца и кърмачета, могат да се приемат и от кърмещи майки, като дозата трябва да бъде като за бебета.

  Промивки с настойки за почистване на рани, язви, екзема и варикозни язви, и слаби настойки за промивки на очите при конюнктивит

  За тинктури, явяващи се по-силни и пресушаващи от настойките, се използват за по-сериозни състояния, при упорити храчки и слуз; използват се и за цистит, инфекции на пикочните пътища, бронхит и тежко менструално кървене

  Лапи от листата се използват при мигрена

  Гаргара с настойка за възпалено гърло и носна слуз

  Отварите се използват в Китай при тежко маточно кървене, кръв в урината, дизентерия и чревни паразити

  Компреси, напоени в отвара за лечение на циреи.

  Вагинални промивки с отвара за лечение на Trichomonas vaginalis

  Дозировка на билка лечебен камшик, агримония

  Изсушена билка 2–4 гр , чрез воден извлек три пъти дневно
  Воден екстракт 1–3 милилитра (1 : 1 при 25% алкохол) три пъти дневно
  Тинктура 1–4 милилитра (1 : 5 при 45% алкохол) три пъти дневно

  Нежелани реакции и противопоказания на лечебен камшик, агримония

  Билката не трябва да се използва при: запек; хора с бъбречни или чернодробни проблеми не трябва да приемат или прилагат продукти с камшиче поради високото съдържание на танин, който може да бъде свързан с увреждане на бъбреците или черния дроб.

  И орално, и локално, камшичето може да направи незащитената кожа по-чувствителна към слънчева светлина или изкуствената слънчева светлина в солариумите. Ако сте взели или намазали камшиче, то трябва да използвате слънцезащитни продукти.

  Случаи на алергични реакции като сърбеж, обриви са наблюдавани при хора, които обработват прясно или сушено камшиче. Тъй като камшичето принадлежи към семейството на розите, лицата с алергии към рози или свързани с тях растения, могат също да бъдат чувствителни към камшичето.

  Като е взето с други, понижаващи нивото на кръвната захар билки, то може леко да повиши риска от хипогликемия - кръвната захар е твърде ниска. Билките, които могат да намалят кръвната захар са: Сибирски женшен; Сминдух; Джинджифил (в по-големи количества); Кудзу; Китайски женшен.

  Ако камшичето се използва с други билки, които могат да повлияят върху съсирването на кръвта, може да се появи повишено кървене. Някои от най-разпространените билки, които могат да пречат на кръвосъсирването, са: Дяволски нокът; Елеутерокок; Градински чай (Salvia miltiorrhiza); Чесън; Джинджифил (по-големи количества); Гинко; Конски кестен; Китайски женшен; Папаин; Червена детелина; Сао Палмето.

  Ако камшичето се приема едновременно с други билки, които могат да понижават кръвното налягане, рискът то да стане прекалено ниско може да се увеличи. Други добавки, които могат да понижат кръвното налягане са: Коензим Q10; Бял оман; Джинджифил; Имел; Зимзелен; Бял равнец.
  Големите дози могат да причинят: диария; дразнене на храносмилателния канал; повръщане; ако го приемате в много големи дози или за много дълъг период от време, това може да доведе до хипогликемия (кръвната захар е прекалено ниска) или хипотония (кръвно налягане е твърде ниско).

  Взаимодействия с лекарства: то може да увеличи ефективността на инсулина и оралните лекарства, използвани за лечение на диабет.
  когато се приема с антитромбоцитни (Plavix и Ticlid) или антикоагулантни (хепарин и варфарин) лекарства, ефектът на лекарството може да се увеличи, което води до неконтролируемо кървене. Тъй като аспиринът може също да забавя съсирването, камшичето не трябва да се приема орално заедно с аспирин.

  Оралният прием на камшичето може да увеличи ефектите на лекарства, които също понижават кръвното налягане. Някои такива лекарства са: ACE инхибитори ( каптоприл, еналаприл, лизиноприл и Моноприл);Бета-блокери като атенолол, метопролол и пропранолол; Калциевите канални блокери като нифедипин, Норваск и верапамил; Диуретици като Dyazide, фуроземид и хидрохлоротиазид

  Описание на билка лечебен камшик, агримония

  Многогодишно тревисто растение с късо дебело коренище. Стеблото изправено влакнесто, 30 — 120 (150) см високо. Приосновните листа сближени розетко- видно, стеблевите рязко намаляващи по размери, раздалечени, всички нечифтоперести, листчетата дълбоко назъбени, отгоре светло-, отдолу тъмнозелени, влакнести. Цветовете в 10 — 30 см дълги класовидно-гроздовидни съцветия. Венчелистчетата яйцевидни златистожълти. Плодовете 5 — 10 мм дълги, увиснали надолу, с дълги кукести израстъци, обхванати от Гъсто влакнест, дълбоко наребрен хипантий. Цъфти юни — август.

  Разпространение на лечебен камшик, агримония

  Расте из храсталаци и тревисти места на разредени широколистни гори. Разпространено из цялата страна от низините докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа. Главни находища в България (по окръзи): Благоевградски (р. на Сандански), Бургаски (пресушеното Несебърско блато; устието на Ропотамо; с. Индже войвода, общ. Извор; с. Ясна поляна; с. Визица, общ. Грамати- ково; с. Китен, общ. Приморско), Варненски (р. на Провадия), Великотърновски (р. на В. Търново, Елена и Свищов), Врачански (р. на Враца), Габровски, Пернишки (р. на Трън), Кърджалийски (р. на Кърджали), Кюстендилски (р. на Кюстендил), Ловешки, Михайловград¬ски (р. на Михайловград), Пазарджишки (по шосето за Панагюрище — Стрелча), Плевенски (р. на Луковит и Плевен), Пловдивски (с. Горно- слав, общ. Червен), Разградски (р. на Кубрат; с. Дянково, общ. Побит камък), Русенски, Силистренски, Сливенски (р. на Сливен; с. Ичера, общ. Градец),-Софийски (р. на Ботевград — под вр. Мургаш; р. на Их¬тиман; с. Чавдар, общ. Златица), Старозагорски (с. Шипка, с. Милево, общ. Ветрен; с. Александрово, общ. Манолово), Толбухински (р. на Толбухин), Хасковски (р. на Харманли и Хасково), Шуменски.
  Запасите от растението са значителни.

  Време за бране на билка лечебен камшик, агримония

  Юни — август.

  Начин на бране на лечебен камшик, агримония

  Облистената надземна част на растението се отрязва на разстояние до 25 см отгоре надолу преди или през време на цъфтенето. Още при брането трябва да се отстраняват дебелите стъбла. Могат да се обират и листата на неотрязаната част на стъблото.

  Недопустими подмеси на лечебен камшик, агримония

  Да не се смесва с другия вид от същия род — Agrimonia odorata Mill. на който листата отдолу не са сивовлакнести, а зелени, с къси власинки.

  Начин на сушене на билка лечебен камшик, агримония

  След прочистване от дебели и прецъфтели стъбла и от случайни примеси дрогата се суши в проветриви помещения или сушилня при температура до 40°.

  Рандеман на лечебен камшик, агримония

  От 4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи. Описание на готовата дрога. Готовата дрога и след сушене трябва да е запазила естествения си вид и да отговаря на описанието. Вкусът е тръпчив, горчив, а миризмата — без особености.

  Билка лечебен камшик, агримония

  Билката се състои от облистените надземни части на растението, отрязани на разстояние около 25 см от основата (Herba Agrimoniae). Събира се преди или през време на цъфтене и се изсушава при обикновена температура. Притежава слаба приятна миризма и стипчив вкус.

  Съдържание на лечебен камшик, агримония

  Съдържа около 5% дъбилни вещата (от катехинов тип), етерично масло, горчиви вещества, флавоноиди, витамин К и др.

  Монопрепарати, използващи камшик:

  Czech Republic: Nat Repiku Lekarskeho; Repik Lekarsky; Repikovy Caj, Repikova Nat

  Препарати, включващи и камшик в състава си:

  Austria: Amersan; Gallen- und Lebertee St Severin; Novocholin. Czech Republic: Amersan; Cynarosan; Eugastrin; Hemoral; Naturland Grosser Swedenbitter; Nontusyl; Species Cholagogae Planta; Stomaran; The Salvat; Ungolen; Zlucnikova Cajova Smes. France: Tisane Hepatique de Hoerdt. Russia: Herbion Drops for the Gallbladder (Гербион Капли Желчегонные). Spain: Natusor Astringel; Natusor Farinol. UK: Piletabs.

  Съчетание с други билки на камшик, агримония

  При стомашно-чревни заболявания се съчетава с бяла бреза, седефче, еньовче, малина лист, глухарче и др.

  Цвете на Д-р Бах камшик, агримония

  Капките на д-р Бах спомагат при скърцане със зъби, акне, екземи, запек, спазми, схващания, трудно заспиване, труден пубертет, проблеми с храносмилането.

  Продукти свързани със статията

  1. Агримония стрък – Камшик, при диария и хемороиди, Agrimonia eupatoria
  2. Капки на Д-р Бах, Agrimony / Камшик, Bioherba, 50 мл

   Капки на Д-р Бах, Agrimony / Камшик, Bioherba, 50 мл

   Цена: 10,99 лв.

  3. 17 БИЛКИ за отслабване®, Биохерба, 100 капсули, Детокс формула, мнения

   17 БИЛКИ за отслабване®, Биохерба, 100 капсули, Детокс формула, мнения

   Цена:

   Редовна цена: 14,96 лв.

   Промо цена 13,46 лв.

   -10%

  4. Тинктура 17 Билки за отслабване®, Bioherba, 100 мл

   Тинктура 17 Билки за отслабване®, Bioherba, 100 мл

   Цена:

   Редовна цена: 14,96 лв.

   Промо цена 13,46 лв.

   -10%

  5. Чай Стомашен - при язва, гастрит и колит, насипен

   Чай Стомашен - при язва, гастрит и колит, насипен

   Цена: 5,52 лв.

  6. Лукс Стомашен чай - при болки и колики, гастрит, Bioherba, 120 гр.

   Лукс Стомашен чай - при болки и колики, гастрит, Bioherba, 120 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 4,39 лв.

   Промо цена 3,95 лв.

   -10%

  7. Чай Стомашен - при гастрит и язва, Bioherba, 20 филтъра

   Чай Стомашен - при гастрит и язва, Bioherba, 20 филтъра

   Цена:

   Редовна цена: 2,08 лв.

   Промо цена 1,87 лв.

   -10%

  8. Лукс чай 17 Билки за отслабване®, Bioherba, 100 гр

   Лукс чай 17 Билки за отслабване®, Bioherba, 100 гр

   Цена:

   Редовна цена: 6,96 лв.

   Промо цена 6,26 лв.

   -10%