bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Дъб кора

Quercus robur L. (Q. pedunculata Ehrh.)

Aнглийски — Common oak, Pуски — Дуб черешчатый, Френски — Chene rouvre, Немски — Sommereiche, Still-Eiche
Сем. Fagaceae — Букови

Дъб кора, Quercus roburОписание на дъб кора

Дърво, до 30 (35) м високо, кората тъмносива напукана, младите клонки кафявозелени гладки голи. Листата обратно яйцевидни, неправилно нарязано наделени, голи или отдолу влакнести. Цветовете еднополови еднодомни, мъжките събрани в 3—5 см дълги увиснали реси; женските в малоцветни гроздове на дълга гола дръжка в пазвите на листата. Плодът едносеменен орех — жълъд, с чашковидна обвивка. Цъфти май.

Разпространение на дъб кора

Расте на групи или единични дървета в смесени широколистни гори предимно в низините. Разпространено в Североизточна България, Дунавската равнина и по-рядко в Стара планина, Тракийската низина и Тунджанската хълмиста равнина. Среща се в Средна и отчасти Северна и Южна Европа.

Дрога/билка/ 

Обелените през ранна пролет кори от млади растения (чието стебло не е по-дебело от 10 см) или от клони на по-стари дървета, но които не са по-дебели от 10 см. Кората е гладка сива ненапукана и тънка до 3 мм. Дрогата се състои от тръбести или полутръбести късове с възкафяв до сребърен цвят, отвън лъскави гладки, с редки белезникави лещанки. Отвътре кората е светло- до кафявочервена с многобройни тънки, надлъжни ребърца, които придават дългвлакнест лом на вътрешната страна на кората. Корите се изсушават в проветриви помещения или при температура, не по-висока от 50°. Миризмата на пресните кори изчезва при сушене и се появява наново при намокряне с вода. Вкусът им е силно стипчив.

Химични свойства на дъб кора

От 7 до 12% галотанини и катехинови танини, свободна галова киселина, въглехидрати и смоли.

Основно действие на дъб кора

Действието на билката е основно адстрингентно /запичащо, спиращо секрецията/, антифлогистично /против възпаление или треска/, дерматикум .
Експериментални и клинични данни. Адстрингентното действие се обуславя от високото съдържание на дъбилните вещества в кората на дъба. Съобщават се клинични данни за ефикасното лечение на мокрещи екземи, изгаряния (външно), при гингивити, стоматити и възпалителни заболявания та гърлото, при очни възпалителни заболявания, за гаргара и за промивка на очите.

Подходящи комбинации на дъб кора

Комбинира се с други адстрингентни средства: алуминиев окис, алуминиев хидрат.Дъб кора, лечение

 

Нежелани ефекти на дъб кора

Вътрешно при деца не се прилага.

Начин на приложение на дъб кора

Предимно външно във вид на отвари; 1—2 супени лъжици раздробена дъбова кора се вари 15—30 минути в 1/2 литър вода, след което се прецежда и се оставя да изстине. Отварата се приготвя всеки ден и се прилага външно за компреси. Курсът на лечение е 4—5 дни. При необходимост (екзацербиращи мокрещи екземи) лечението се повтаря. По-рядко се прилага и вътрешно във вид на студена настойка: 1 чаена лъжичка ситно счукани кори се заливат с 2 чаши студена вода и се накисват в продължение на 8 часа; дозата е за 1 ден (на деца да не се предписва!).

Използваема част на дъб кора

Кора

 

Продукти свързани със статията

  1. Обикновен Дъб кора, Quercus robur L.
  2. ПАКЕТ ХЕМОРО
  3. Бяла върба лист, Salix alba L.
  4. Bach Flower Remedies Капки на Бах - Oak / Дъб, Bioherba, 50 мл