Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Дъб кора

Quercus robur L. (Q. pedunculata Ehrh.)

Aнглийски — Common oak, Pуски — Дуб черешчатый, Френски — Chene rouvre, Немски — Sommereiche, Still-Eiche
Сем. Fagaceae — Букови

Дъб кора, Quercus roburОписание на дъб кора

Дърво, до 30 (35) м високо, кората тъмносива напукана, младите клонки кафявозелени гладки голи. Листата обратно яйцевидни, неправилно нарязано наделени, голи или отдолу влакнести. Цветовете еднополови еднодомни, мъжките събрани в 3—5 см дълги увиснали реси; женските в малоцветни гроздове на дълга гола дръжка в пазвите на листата. Плодът едносеменен орех — жълъд, с чашковидна обвивка. Цъфти май.

Разпространение на дъб кора

Расте на групи или единични дървета в смесени широколистни гори предимно в низините. Разпространено в Североизточна България, Дунавската равнина и по-рядко в Стара планина, Тракийската низина и Тунджанската хълмиста равнина. Среща се в Средна и отчасти Северна и Южна Европа.

Дрога/билка/ 

Обелените през ранна пролет кори от млади растения (чието стебло не е по-дебело от 10 см) или от клони на по-стари дървета, но които не са по-дебели от 10 см. Кората е гладка сива ненапукана и тънка до 3 мм. Дрогата се състои от тръбести или полутръбести късове с възкафяв до сребърен цвят, отвън лъскави гладки, с редки белезникави лещанки. Отвътре кората е светло- до кафявочервена с многобройни тънки, надлъжни ребърца, които придават дългвлакнест лом на вътрешната страна на кората. Корите се изсушават в проветриви помещения или при температура, не по-висока от 50°. Миризмата на пресните кори изчезва при сушене и се появява наново при намокряне с вода. Вкусът им е силно стипчив.

Химични свойства на дъб кора

От 7 до 12% галотанини и катехинови танини, свободна галова киселина, въглехидрати и смоли.

Основно действие на дъб кора

Действието на билката е основно адстрингентно /запичащо, спиращо секрецията/, антифлогистично /против възпаление или треска/, дерматикум .
Експериментални и клинични данни. Адстрингентното действие се обуславя от високото съдържание на дъбилните вещества в кората на дъба. Съобщават се клинични данни за ефикасното лечение на мокрещи екземи, изгаряния (външно), при гингивити, стоматити и възпалителни заболявания та гърлото, при очни възпалителни заболявания, за гаргара и за промивка на очите.

Подходящи комбинации на дъб кора

Комбинира се с други адстрингентни средства: алуминиев окис, алуминиев хидрат.Дъб кора, лечение

 

Нежелани ефекти на дъб кора

Вътрешно при деца не се прилага.

Начин на приложение на дъб кора

Предимно външно във вид на отвари; 1—2 супени лъжици раздробена дъбова кора се вари 15—30 минути в 1/2 литър вода, след което се прецежда и се оставя да изстине. Отварата се приготвя всеки ден и се прилага външно за компреси. Курсът на лечение е 4—5 дни. При необходимост (екзацербиращи мокрещи екземи) лечението се повтаря. По-рядко се прилага и вътрешно във вид на студена настойка: 1 чаена лъжичка ситно счукани кори се заливат с 2 чаши студена вода и се накисват в продължение на 8 часа; дозата е за 1 ден (на деца да не се предписва!).

Използваема част на дъб кора

Кора

 

Продукти свързани със статията

  1. ДЪБ ОБИКНОВЕН , КОРА , Quercus robur L.
  2. ПАКЕТ ХЕМОРО
  3. Бяла върба , лист , Salix alba L.
  4. Капки на Бах, Bach flower, Oak / Дъб / Quercus robur, 20 мл.