Стевия произход

Родината на това растение са планините на Парагвай. Местните жители са използвали стевия вместо захар, за да подслаждат чайове или други напитки от незапомнени времена. Но името си, стевията придобива през 1918 година. През 1930 г. растението първо се култивира и започва да се отглежда в индустриален мащаб. Но през 1971 г. билката завладява Япония, където веднага започва да се продава като заместител на захарта.

Стевия – стевия подсладителСтевия - сладката билка, чудната билка

Stevia Rebaudiana е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в естествен вид в североизточен Парагвай и съседните области на Бразилия. Местните индиански племена – гуарани използват листата на стевия като подсладител.

Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, Р, F, РР, каротин; флавоноиди – рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.; микроелементи – калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др.

 • Стевия лист - при висока кръвна захар и холестерол, Stevia Rebaudiana
 • Стевия на прах - натурален заместител на захарта, Bioherba, 35 гр.

  Стевия на прах - натурален заместител на захарта, Bioherba, 35 гр.

  Цена:

  Редовна цена: 2,74 лв.

  Промо цена 2,46 лв.

  -10%

 • Стевия - действие на билката

  Стевията оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Тя е незаменимо средство за болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет, т.к.  стевиозидите стимулират секрецията на инсулина. Многобройни изследвания доказват, че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане.Стевиозидите влияят положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазват при прием на антисептични лекарства. Стевиозидите са изключително сладки и не съдържат калории. Устойчиви са на висока температура и не ферментират. За разлика от синтетичните подсладители и захарта те не само не вредят на зъбите и венците, но ги предпазват от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл, както и не предизвикват глад за въглехидрати.

  Стевията притежава и антимикробно и противогъбично действие, способства за извеждане на шлаките и солите на тежките метали от организма, подпомага нормализирането на обмяната на веществата, поради което е подходяща за включване в диети за отслабване.Поради високото съдържание на макро и микроелементи, витамини и множество други биологично активни вещества, тя се препоръчва за разнообразяване на хранителния режим на хора с еднообразно хранене, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци и хранещи се предимно с термично обработени продукти. Стевията е абсолютно безвредна. Изследванията доказват липсата на токсичност и мутагенност на компонентите, съдържащи се в нея. Тя може да се използва всекидневно като заместител на захарта, като подсладител, който за разлика от другите подсладители е не само безвреден, но исключително полезен.

 • Стевия на прах – натурален подсладител, Stevia rebaudiana
 • Стевия съчетания

  Поради високото съдържание на макро и микроелементи, витамини и множество други биологично активни вещества, тя се препоръчва за разнообразяване на хранителния режим на хора с еднообразно хранене, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци и хранещи се предимно с термично обработени продукти.

  Стевия дозировка

  Извлек - 1 ч.л. билка се заливат с 600 мл студена вода. След 8 часа се прецежда и се изпива за 1 ден. *Запарка за вътрешно и външно приложение: 1 ч.л. билка се залива с 600 мл вряща вода, похлупва се за 30 мин. Чаят се изпива на три пъти за един ден, на гладно преди хранене. Спиртен извлек: 50гр стевия с 300мл алкохол за 14 дни. Пие се 10-20 капки 3 пъти дневно в 200 мл вода.

  Стевия и останалите подсладители

  Аспартам

  Лекарите и учените са склонни все повече да препоръчват използването на E951 до минимум, тъй като са доказани такива негативни ефекти от продължителната употреба на добавката, като алергични реакции, главоболие, депресия, мигрена и безсъние. Въпреки ниското съдържание на калории, човек не трябва да се включва в употребата на аспартам, дори и тези, които страдат от заболявания, които изискват да се изключи захарта от диетата. Наличието на фенилаланин в Е951 прави приемането му абсолютно невъзможно за лица, страдащи от рядко заболяване фенилкетонурия.

  Коварността на аспартама се крие във факта, че слюнката не може да измие напълно E951.

  Захарин

  Сахаринът е един от основните и първоначални видове изкуствени заместители на захар. Тази добавка е около 300-500 пъти по-сладка от обикновената захар. Тази хранителна добавка се нарича E954 и се препоръчва за употреба директно за хора, които имат заболяване като диабет. Освен това, този заместител на обикновената захар се препоръчва за употреба от хора, които са на диета и не искат да наддават на тегло.

  Сукралоза

  До 85% от приема на сукралоза се екскретира. Само 15% се абсорбират, но те също напускат тялото заедно с урината през деня. Подсладителят се счита за безопасен и това е в негова полза. Лекарите казват, че сукралозата не може да проникне в мозъка, плацентата на бременна жена и млякото на кърмещата жена. Сукралозата запазва сладък послевкус на езика, така че се добавя към храни в малки количества.

  Устойчив на бактерии, включително - живеещи в устната кухина. Той е полезен за зъбния емайл и предпазва от кариес.