Диабет – симптоми, лечение, хранене, билки

Диабет – симптоми, лечение, хранене, билки

Известен още като захарен диабет или мелитиев диабет, това е състояние, при което организмът произвежда малко или изобщо не произвежда инсулин; хормонът е необходим за преобразуването на въглехидратите в енергия. Вследствие на това се натрупва кръвна захар. Симптомите се изразяват в постоянна нужда от уриниране, жажда, възобновяващи се инфекции, умора и загуби на телесно тегло. Съществуват два вида диабет: инсулинозависим диабет (IDD), който обикновено се проявява в детска възраст и изисква редовно вземане на инсулин, и инсулинонезависим диабет (NDD), който се проявява в зряла възраст.

Лечение: Лечението трябва да се провежда от лекуващия лекар. Паралелно могат да се употребява  билков чай за диабет , хомеопатични лекарства и други натурални методи.

Билки

• Лукът и чесънът намаляват значително съдържанието на кръвната захар. Яжте колкото се може повече суров и сготвен чесън или вземайте 3-6 чеснови капсули на ден.

Семената от тилчец (замбун,сминдух) имат антидиабетични своиства и могат спокойно да се включат в менюто.

Хранене

Препоръчва се специализирано хранително лечение от пълноправен диетолог или природолечител което може да се окаже много ефективно. В по-леките случаи на инсу-линонезависим диабет помагат следните хранителни препоръки:

• 50-60 % от храните в менюто трябва да са с високо съдържание на целулоза, пълнозърнести комплексни въглехидрати (бял хляб, ориз, пюре, овесени ядки, трици и други непреработени зърнени храни).

• Заменете червените меса с риба и пилешко. Яжте продукти от соя колкото се може по-често.

• Яжте много бобови растения, грах и кореноплодни зеленчуци.

• Заменете пълномаслените млечни продукти с обезмаслени.

• Откажете се от всички храни, съдържащи захар.

• Избягвайте всякакви сладки плодове и сокове.

• Яжте много зеленчуци (сурови, когато е възможно), особено краставици, чесън, соя и тофу, авокадо, земни ябълки и брюкселско зеле.

• Откажете се от алкохола и кофеина (кафе, чай, кола, шоколад).

• Вземайте по 2 супени лъжици бирена мая дневно. Тя съдържа хром, който регулира обмяната на кръвната захар.

• Изследванията показват, че зехтинът също е много полезен. Включвайте го в менюто си колкото се може повече.

Китайска медицина

Диабетът е бил описан в древните китайски медицински книги. Обикновено са били предписвани корен от блатна лилия, тревен лигуструм, лотосови семена и сладки тропически картофи. Болните от инсулинозависим диабет да потърсят специализирано лечение.

Упражнения

• Редовните упражнения си много важни при лекуването на диабета. Те ограничават необходимостта от инсулинови инжекции, предотвратяват натрупването на холестерин и регулират теглото. Аеробните упражнения (плуване, бързо ходене, джогинг и колоездене) са много полезни 3 пъти седмично по 30 минути.

Традиционна медицина

Редовното инжектиране на инсулин е жизненоважно за диабетиците, зависещи от него. Вашият лекар ще ви препоръча и определена диета.

 

 1. GARLIC OIL / МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 100 СОФТГЕЛ КАПСУЛИ

  GARLIC OIL / МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 100 СОФТГЕЛ КАПСУЛИ

  Редовна цена: 14,99 лв.

  Промо цена 14,84 лв.

  1%

 1. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ

 1. ЧАЙ - БИЛКИ ЗА ДИАБЕТ с Канела и Куркума