Билки при лечение на ХОЛЕСТЕРОЛ и ХИПЕРТОНИЯ

 Билки при холестерол и хипертонияЧервен глог при холестерол и хипертония

Червения глог е билка за хора със сърдечносъдови проблеми. Цветовете му се събират през пролетта. От двата вида глог - червен и черен, черният се смята за по-добър, но се среща по- рядко. Затова във фитотерапията се използва предимно червеният. Лечебно действие имат както цветовете, така плода, и листата. Две супени лъжици от билката се запарват в около 1/2 л вряла вода. Отварата се прецежда, като изстине, и се изпива на 3- 4 пъти. Това е дозата за един ден. Глогът може да се използва и във вид на спиртна настойка - пие се З пъти дневно по 15- 20 капки преди ядене. Още по-добър е ефектът, ако капките се комбинират - 20 г настойка от глог, 10 г ментова настойка, 10 г валерианови капки и 1 г камфор на прах. Взема се както и глоговата настойка. През 1990 г. в Германия глогът бе обявен за билка на годината и снимки с ярките му плодчета и красиви цветове не слизаха от страниците на списанията. Всички издания популяризираха билката за възрастни хора с “изтощено” сърце.
 

Чесън при холестерол и хипертония

Друго също особено популярно лечебно растение е чесънът. В състава му влизат микроелементи като магнезий - с противоспастичен и успокоителен ефект, мед и цинк, които са класически средства в хомеопатията. Медните соли поддържат съединителната тъкан здрава, а артериите - по-еластични. В Германия чесънът е оценен по достойнство и статистиките сочат препарата Kwai (екстракт от чесън) като най-продаваният. Полезната доза на ден са 3- 4 скилидки чесън. С добро действие са и другите лукови - лукът и празът, но те отстъпват на чесъна. Зелени, жълти и червени зеленчуци зареждат организма с антиоксиданти.                        

Недостигът навитамин С е сред водещите причини за редица болести, в това число и тези на сърдечносъдовата система. Оскъдното количество, което си доставяме с пресните плодове и зеленчуци, не покрива нуждите на организма, а пушенето и пиенето "изяждат" големи порции от ценния витамин. Затова пушачите и пристрастените към чашката се нуждаят от повече витамин С, а човешкият организъм не може да го синтезира. Ако това ставаше, както при животните, на ден щяхме да си "произвеждаме" по 3-4 грама. Толкова се набавят с 8-10 кг цитрусови плодове или зеле, картофи, чушки и то при условие, че не са минавали през огън. Проблемът е, че такова количество зеленчук никой не може да изяде дори до дъвчи от сутрин до здрач. "Недостигът на витамин С води отслабва съединителната тъкан, страда и еластичността на кръвоносните съдове. В резултат на това рискът от пукане на кръвоносен съд в жизнено важен орган, както и от малки, но системни кръвоизливи в периферната съдова мрежа, се повишава. Оттук нараства и опасността от мозъчни инфаркти и мозъчни инсулти". Богати на витамин С са диворастящите растения. Първенци сред тях са малко популярните билки, които рядко са на трапезата ни като черна боровинка, офика, глухарче, овчарска торбичка,  маруля, рукола, къдрава салата и други. Тученицата /калъдръмче/, например, предпазва от образуване на тромби и регулира кръвната захар. В много страни, включително в съседните на нас Гърция и Турция, тя се продава на пазара като спанака и марулите. У нас обаче тученицата все още е храна за животните, но не е намерила достойно място на съвременната трапеза.

Калина при холестерол и хипертония

За никого не е тайна, че работата на сърцето и мозъка зависи пряко от състоянието на нашите кръвоносни съдове. Така че, при повишаване на холестерола  на първо място страда сърдечно-съдовата система. Можете да си приготвите домашно лекарсатво от калина при повишен холестерол. Калината понижава кръвното налягане, освен това ще ви отърве от суха кашлица.

Малина при холестерол и хипертония

Този плод има ниско съдържание на калории (41 kcal на 100 g), съдържа 5–11% захари, сред които преобладават глюкозата и фруктозата. Не оказва интензивно натоварване, така че малините се препоръчват при пациенти със захарен диабет, както и с повишени нива на кръвната захар.

Малините са богати на витамин С, който спомага за намаляване на холестерола. Ароматът и сладко-киселият вкус на малината стимулират секрецията на стомашния сок, подобряват храносмилането и усвояването на храната. Съдържащите се в него органични киселини унищожават патогенните бактерии, открити в стомашно-чревния тракт, така че редовната консумация на малини намалява риска от чревни инфекции. Веднъж попаднали в тялото, тези киселини са включени в метаболизма.

Глухарче при холестерол и хипертония

Лечебните свойства и противопоказанията на глухарчетата са описани в трактатите за древна китайска, тибетска медицина. Там билката се нарича ​​"еликсир на живота". Глухарчето прочиства кръвта, подмладява тялото, укрепва имунната система. Особено ценени са корена и пресния сок от млади листа. Средновековният персийски лекар Авицена споменава това растение в медицински писания. За дълго време глухарче се смята за ценно диуретично и холеретично лекарство.

Люцерна при холестерол и хипертония

Алфалфа, люцерна (лат. Medicаgo sativa) е най-разпространеното растение по света, което се използва от много народи в продължение на хиляда години. Първоначално това растение се отглежда само в Азия, но сега най-големият производител е САЩ. Арабското наименование за люцерна „Алфа Алфа“ (люцерна) означава „баща на всички храни“.

Днес, люцерната е особено популярна сред хората, които се грижат за здравето си. Малко вероятно е да срещнете поне един специализиран магазин, в асортимента на който няма кълнове или прах люцерна.

Богата на антиоксиданти и хранителни вещества люцерна е не само отличен източник на витамин К, но и богат на фитонутриенти. Тя има различни антиоксиданти, включително:
Флавоноиди: кверцетин, мирицин, лутеолин, апигенин
Фенолни киселини: кумарова киселина, ферулова киселина, салицилова киселина, кафеева киселина
Фитоестрогени: куместрол, формононетин, даидзеин

Значението на антиоксидантите за здравето трудно може да бъде надценено. Системното възпаление и оксидативният стрес са замесени в почти всяко хронично заболяване. Полифенолите в люцерна и други храни спомагат за противодействие на възпалението и увреждането, причинено от свободните радикали.

В пилотно клинично проучване семената на люцерна намаляват общия холестерол в кръвта. Освен това те допринасят за намаляване на абсорбцията на холестерол от храната и увеличаване на жлъчните киселини заедно с изпражненията.

Липа при холестерол и хипертония

Традиционната медицина все още се използва широко за лечение и профилактика на различни заболявания и патологични промени в организма. Високият холестерол е бичът на модерното общество. В много отношения животът на хората днес е станал по-удобен, но заседналият живот има значително влияние върху здравето.

Поради високото съдържание на полезни вещества в медицината се използват цветята на липата, които от дълго време се използват за лечение и предотвратяване на много заболявания. Кората, пъпките, цветята, плодовете и дори кората са се използвали в традиционната медицина. Но с цялата полезност на липата има противопоказания.

Липовите цветове лекуват кожни, неврологични, дихателни и други заболявания, намаляват холестерола, кръвното налягане, температурата, намаляват възпалението. Кората на дървото съдържа 80% от етеричните масла, намерени в растението.

Невен при холестерол и хипертония

Днес сърдечносъдовите заболявания са забележимо по-млади и все по-често засягат пациенти, които едва са преминали през 30-годишен етап. Според лекарите, основната причина за такава разочароваща статистика е лошото хранене, липсата на физическа активност и като следствие, високи нива на холестерол.

Алтернативен начин за справяне с този проблем е използването на лечебни растения, например цветове от невен. Тази лечебна билка има уникален състав, който му помага да има най-благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и да премахва вредния холестерол от организма.

Женско биле
при холестерол и хипертония

Женското биле се препоръчва при възпаление на дихателните пътища, пресипнал глас. При възпаление и камъни в бъбреците, гастрит, хроничен запек, ревматизъм, язвена болест. Има спазмолитично, капиляроукрепващо и противовъзпалително действие. Особено полезно е при повишен холестерол.

Лен при холестерол и хипертония

Ленът е растение, което от незапомнени времена се използва за производството на тъкан и диетично масло. Ленните влакна са два пъти по-силни от памука и имат уникални хигиенни свойства. Лененото масло е естествен източник на необходимите за тялото мастни киселини и е по-ниско от рибеното масло с омега-3 съдържание.

Лененото масло намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, подобрява регенерацията кожата и ускорява процеса на възстановяване на раните.