Какво причинява пъпките?

причa, пъпки, акнеПъпката представлява пустула или папула, които се развиват, когато мастните жлези или пори се запушват и заразяват, което води до подутини и червени лезии пълни с гной.

Известни са също като петна или акне и най-често се появяват около пубертета, но могат да се случат на всяка възраст.

По време на пубертета производството на хормони се променя. Това може да накара мастните жлези, разположени в основата на космените фоликули, да станат свръхактивни. В резултат на това най-вероятно се появяват пъпки през тийнейджърските години и по време на менструацията при жените.

Най-често пъпките засягат лицето, гърба, гърдите и раменете. Това е така, защото в тези области на кожата има много мастни жлези.

Акнето вулгарис е основната причина за появата на пъпки, засяга над 80 процента от тийнейджърите. След 25-годишна възраст засяга и 3 % от мъжете и 12 % от жените.

Основни факти за пъпките

Пъпките варират от черни точки до кисти.

Те се получават, когато мастните жлези стават по-активни, мъртвите кожни клетки запушват порите и понякога се развива инфекция.

Пъпките често се появяват в юношеска възраст, но те могат да засегнат хората във всяка възраст.

Няма достатъчно доказателства, които да потвърдят, че някоя определена храна причинява акне, но спазването на здравословна диета може да намали риска.

 • Масло против Акне, Bioherba, 50 мл

  Масло против Акне, Bioherba, 50 мл

  Цена: 7,00 лв.

 • Билкова смес при Акне (външно) - натурална и ефективна билкова грижа, насипен
 • Типове пъпки и акне

  видове пъпки снимкиИма няколко различни вида пъпки, които се характеризират с различни признаци и симптоми:

  Бели точки

  Известни още като затворени комедони, това са малки пъпки, които остават под кожата. Те се появяват като малка папула с цвета на плътта.

  Черни точки

  Известни също като отворени комедони, те се виждат ясно по повърхността на кожата. Черни са или тъмнокафяви на цвят, поради окисляването на меланина (пигмента на кожата).

  Някои хора погрешно смятат, че са причинени от мръсотия, заради цвета си и енергично търкат лицето си, което не помага. Може да раздразни кожата и да причини други проблеми.

  Папули

  Това са малки, плътни, заоблени неравности, които се издигат от кожата. Те често са розови.

  Пустули

  Това са пъпки, пълни с гной. Те са ясно видими на повърхността на кожата. Основата е червена с гнойно връхче.

  Възли

  Те имат структура, подобна на папулите, но са по-големи. Могат да бъдат болезнени и се намират дълбоко в кожата.

  Кисти

  Те са ясно видими на повърхността на кожата, пълни са с гной и са болезнени. Кистите обикновено причиняват белези.

  Причини за появата на пъпки

  причина, поява, пъпкиПъпките се получват, когато порите се запушат със себум и мъртва кожа. Понякога това води до инфекция и възпаление.

  Мастните жлези и пъпки

  Мастните жлези са миниатюрни кожни жлези, които отделят себум, восъчна или мазна субстанция, която омазнява кожата и косата.

  Мастните жлези се намират вътре в порите на кожата ни, по цялото тяло, с изключение на дланите на ръцете и ходилата на стъпалата. На лицето и скалпа има повече мастни жлези, отколкото на други места.

  Тъй като жлезите произвеждат себум вътре в порите, новите кожни клетки непрекъснато растат, а външните слоеве на кожата се отделят.

  Понякога мъртвите кожни клетки не се отделят от кожата. Те остават в порите и се слепват от лепкавия себум, причинявайки запушване в порите.

  Запушването на порите е по-вероятно да се случи по време на пубертета, тъй като в този период мастните жлези произвеждат повече себум.

  Бактериална инфекция

  Когато себумът и мъртвите кожни клетки се натрупват и блокират порите, това насърчава растежа на нежелани бактерии, включително Propionibacterium acnes (P. acnes), бавнорастяща бактерия, свързана с акнето.

  Propionibacterium acnes съществува безвредно върху кожата ни, но когато условията са подходящи, той може да се възпроизведе по-бързо и да се превърне в проблем. Бавнорастящата бактерия се храни със себума и произвежда вещество, което предизвиква имунен отговор. Това води до възпаление на кожата и пъпки.

  Въпреки че пъпките са свързани с бактериална инфекция, те не са заразни. Един човек не може да зарази друг човек.

  Добри и лоши бактерии

  добри бактерии, лоши бактерииТочно както в червата имаме "добри" бактерии, които предпазват от болести и "лоши" бактерии, които причиняват заболяване, учените предполагат, че същото се отнася и за кожата.

  Изследователи от Училището по медицина на Университета във Вашингтон идентифицираха два уникални щама на Propionibacterium acnes в кожата на 20 процента от хората с пъпки, докато тези със здрава кожа са склонни да не поемат тези щамове.

  Това може да показва, че конкретни видове бактерии определят тежестта и честотата на пъпките. Изследователите предполагат, че тези бактерии могат да взаимодействат и с различни фактори, като хормона и нива на себум.

  Дрождови инфекции

  Акнето също се свързва и с Malassezia pachydermatis (Дрождови инфекции).

  Pityrosporum, известен още като маласезия или фоликулутис, се случва, когато Malassezia pachydermatis бактерия навлиза в космените фоликули и се размножава, като предизвиква   сърбящи, закръглени пъпки, наподобяващи акне. Основно се срещат в горната част на гърдите, раменете и горната част на гърба, но може да засегне и лицето.

  Повечето хора имат тази бактерия върху кожата си, но ако се развие твърде много, това може да причини проблем. Може да се случи както на мъже, така и на жени в млада до средна възраст.

  Влажната, потна среда, дрехите от синтетични влакна и използването на продукти за мазна кожа могат да влошат положението.

  Състоянието е често срещано при подрастващите, вероятно поради повишена активност на мастните жлези. Не е същото като акне, но често се бърка с него.

  Антибиотиците, които обикновено се използват за акне, също могат да влошат състоянието, тъй като потискат бактериите, които иначе биха контролирали дрождите. Противогъбично лечение е необходимо в случай на маласезия.

  Чувствителност към тестостерон

  Изследователите са открили връзка между пъпки от акне и по-високи нива на тестостерон и други андрогени, „мъжките“ хормони, които също съществуват в по-ниски нива при жените.

  Изглежда, че по-високите нива на тестостерон предизвикват по-голяма активност в мастните жлези, което води до повече запушени пори и по-голям шанс за акне.

  Диетични фактори

  Диетични факториРолята на диетата при акне е неясна, но тъй като е известно, че здравословната, балансирана диета насърчава доброто здраве, някои диетични фактори могат да повлияят на вероятността да получите акне или пъпки.

  Не махайте всички мазнини от диетата. Здравословните мазнини от ядки, семена и зехтин могат да помогнат за овладяване на възпалението.

  Известно е, че витамините А, D и Е играят важна роля за поддържане на здрава кожа, така че е възможно адекватното снабдяване с тези витамини да помогне за предотвратяване на акне.

  Консумацията на мляко също се свързва с акне. Това се дължи на хормоните в млякото.

  Често се оказва, че захарта и шоколадът предизвикват акне.

  Въпреки че акнето е свързано с производството на себум, избягването на всички мазнини в диетата не е препоръчително. Здравословните полиненаситени и мононенаситени мазнини са необходими за ключови телесни функции. Диета без мазнини или много ниско съдържание на мазнини може да доведе до изсушаване на кожата и да подтикне тялото да увеличи производството на себум.

  Как да се предпазим от пъпки

  Правилно мийте лицето си.

  Как да се предпазим от пъпкиЗа да предотвратите появата на пъпки, важно е да премахвате излишното омазняване, мръсотия и пот всеки ден. Измиването на лицето повече от два пъти на ден обаче може да влоши акнето.

  Не мийте лицето си с тежки почистващи препарати, които изсушават кожата. Използвайте почистващ препарат без алкохол.

  За да измиете лицето си го намокрете с топла, не гореща вода.

  Нанесете почистващото средство с леки, кръгови движения с пръсти, а не с кърпа.

  Изплакнете обилно и изсушете.

  Разберете своя тип кожа

  Всеки може да получи пъпки, без значение от техния тип кожа. Мазната кожа е най-податлива на пъпки. Причинява се от мастните жлези на кожата, произвеждащи твърде много мазен себум.

  Друг тип кожа, който може да причини пъпки е комбинираната кожа. Комбинираната кожа означава, че имате както сухи, така и мазни зони. Мазните зони обикновено са челото, носа и брадичката, наричани още вашата Т-зона.

  Познаването на вашия тип кожа ще ви помогне да изберете правилните продукти за грижа за кожата. Например, ако кожата ви е мазна, изберете некомедогенни продукти, които са съставени така, че да не блокират порите.

  Овлажнявайте кожата

  Овлажнителите помагат на кожата да остане хидратирана. Но много овлажнители съдържат масло, синтетичен аромат или други съставки, които могат да раздразнят кожата и да причинят пъпки.

  За да предотвратите появата на пъпки, използвайте некомедогенни овлажнители без аромат, след като измиете лицето си или когато кожата ви се почувства суха.

  Бъдете хидратирани

  Ако сте дехидратирани, тялото ви може да сигнализира, че маслените жлези на кожата ви произвеждат повече мазнина. Дехидратацията също придава на кожата ви нездрав вид и насърчава възпалението и зачервяването.

  За да поддържате тялото си добре хидратирано, пийте поне осем чаши вода всеки ден. Пийте повече след упражнения, ако сте бременна или кърмите или прекарвате време в гореща и влажна среда.

  Ограничете грима

  Примамливо е да се използва грим за прикриване на пъпки. Това обаче може да запуши порите и да предизвика огнища.

  Разходете се в природата, когато можете. Когато носите грим, избягвайте мазна, тежка основа и използвайте продукти, които не са комедогенни, чисти и без аромат.

  Мазните шампоани за измивания за тялото, кремове за бръснене и продукти за оформяне на коса могат да причинят пъпки. За да предотвратите появата на огнища, изберете некомедогенни продукти без масла.

  Ограничете излагането на слънце

  Слънчевите лъчи могат да изсушат пъпките в краткосрочен план, но това води до големи проблеми в дългосрочен план. Честото излагане на слънце дехидратира кожата, което с течение на времето я кара да произвежда повече мазен себум и блокира порите.

  Важно е да носите слънцезащитен крем, за да предотвратите рака на кожата. Въпреки това много слънцезащитни продукти са мазни. За защита както от слънце, така и от пъпки носете слънцезащитен крем, който не съдържа масло.

  стискане, пъпки Не стискайте пъпките

  Колкото и да е изкушаващо да стиснете това бяло връхче на върха на носа си, не го правете. Изстисканите пъпки могат да причинят кървене, силни белези или инфекция. То може да увеличи възпалението и да запуши порите, което да влоши проблема с пъпките.

  Опитайте масло от чаено дърво

  Маслото от чаено дърво е популярно народно лекарство срещу пъпки. Според клиниката Майо, това може да "намали броя на възпалените и незапалените лезии."

  За да използвате масло от чаено дърво за пъпки, нанесете няколко капки върху възпалената зона. Можете също да добавите няколко капки към ежедневния си почистващ препарат или овлажнител.

  Преди да използвате неразредено масло от чаено дърво върху лицето си, направете тест за поносимост, за да видите дали не дразни кожата ви. Нанесете няколко капки зад ухото или на предмишницата и изчакайте няколко часа. Ако се появи дразнене, разредете маслото, като използвате съотношение 50:50 преди употреба.

  Използвайте антибиотици

  Антибиотиците помагат за намаляване на възпалението и бактериите по кожата.

  Често се предписват антибиотици, които се прилагат локално върху кожата или се приемат през устата. Тези, приети през устата, обикновено са последна мярка за хора, чието акне е тежко или не реагира на други лечения.

  Дългосрочната употреба на антибиотици увеличава риска от антибиотична резистентност. Ако вашият дерматолог препоръчва антибиотична терапия за пъпки, не забравяйте да говорите с него за рисковете и страничните ефекти.

  Използвайте зелена глина, каолин

  Зелената глина е абсорбираща, богата на минерали и с лечебни способности. Според проучване от 2010 г. зелената глина има мощни антибактериални свойства. Тя помага да се намали възпалението и да се абсорбира излишното омазняване, което може да доведе до появата на пъпки.

  Зелената глина се предлага в прахообразна форма, която се смесва с вода, за да направите маска за лицето. Можете да добавите и други успокояващи кожата съставки като кисело мляко или мед.

  Избягвайте определени храни

  Ако майка ви някога ви е казвала, че джънк храната причинява пъпки, тя е била права. Яденето на високо гликемична диета може да причини акне.

  Високите гликемични храни и напитки, като чипс, печива, приготвени с бяло брашно, и безалкохолни напитки увеличават нивата на кръвната захар и често са по-малко питателни от ниско гликемичните храни.

  Намалете стреса

  Стресът не причинява пъпки, но може да ги влоши. Според Американската академия по дерматология, изследванията показват, че когато сте подложени на стрес, тялото ви произвежда повече стимулиращи омазняването хормони.

  Някои опции, които ще ви помогнат да управлявате стреса са:

  - йога

  - медитация

  - журнал

  - масаж

  - ароматерапия