За съжаление все повече стават жертвите на невродермит и псориазис. При жените това явление е по - често срещано и причина за това е стресът и безпокойството. 

Невродермитът и псориазисът са екземи по кожата, които се характеризират като петна със силен сърбеж, плътни, твърди и грапави. При развитие на невродермитът се получава мигрена, бронхиална астма, хрема, ринити, запек, и др. Псориазисът има характерна локализация - лакти, колене, кръст, окосмената част на главата. В последните проучвания на проблема се е остановило, че освен главните му симптоми - промени на кожата и ставите, той се изразява и в промени на металобизма и атеросклеротични промени на съдовете.

За щастие има ефикасни методи за лечение на тези заболявания с билки. Народната медицина отдавна е доказала своите качества в тази област.

НЕВРОДЕРМИТ 

невродермитМента лютива се прилага под форма на намазвания с ментово масло (1, 2, 3 пъти на ден).

Бял оман. Използва се за намазвания (2, 3 пъти на ден) с отвара от корени.

Водна перуника. Намира приложение като пудра от смлени коренища или като настойка (чаена лъж. коренища, залети с чаша вода и оставени 1 нощ). Правят се намазвания 1, 2 пъти на ден.

 

 

 

 

ПСОРИАЗИС 

псориазисВ Института по дерматология в София е провеждано лечение с черен бъз.

Две чаени лъж. счукана  билка се залива с 500 мл. вряща вода. Приема се 3 пъти на ден 1 час след хранене по 100 мл.

Ленът се прилага при питириазисни форми на псориазис. Добри са резултатите при намазвания с ленено масло в чист вид.

Змийско мляко е прилагано при някои форми на псориазис. Правени са намазвания със свеж сок от билката. Недостатък на тази терапия е невъзможността да се контролира дълбочината на въздействието.