Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Черен бъз, Свирчовина, Sambucus nigra, действие и приложение на билката

Черен бъз (свирчовина)

Sambucus nigra L.
Aнглийски – Elder, Pуски - Бузина черная, Френски - Sureau noir, Немски - Schwarzer Holunder
Сем. Caprifoliaceae — Бъзови

4eren-byz.jpg

Основно действие на билка черен бъз

диуретично средство, използва се и за изпотяване.

Експериментални и клинични данни на билка черен бъз

Цветовете на черния бъз понижават прага на възбудимост на регулиращите потенето центрове, по която причина е достатъчно умерено топлинно дразнене (напр. изпиването на един горещ чай от бъз), за да се предизвика изпотяване. През 1940г. учените Botter, Schlegel и Scheffer не приемат като сигурно диафоретичното действие на черния бъз. Диафоретичния ефект те отдават предимно на топлинното действие на горещия чай. Наред с това обаче те не отричат възможността при болни с лабилна топлинна регулация билката да има собствено действие. С фармакологичните изследвания на учените Алиев и Дамиров през 1966г. е установено, че течният екстракт и сухите препарати от листата на бъза могат да се използват като нежни очистителни. Този ефект на листата на бъза се отдава на открития в тях глюкозид. С препарати от черен бъз през 1967 г. Rostafinski установява както върху опитни животни, така и клинично аналгетично, седативно и слабо хипотензивно действие. Той съобщава и за терапевтични ефекти при ишиалгия, мигрена, тригеминусова невралгия, herpes zoster. Клиничното изпитване на получен от черен бъз екстракт при болни с отоци от различен произход (бъбречни, сърдечни заболявания) показва увеличаване на диурезата и намаляване относителното тегло на урината. Черният бъз най-често в комбинация с други аналогично действащи билки се използва главно като средство за изпотяване при простудни заболявания и винаги, когато се счита, че изпотяването може да има лечебен ефект. Кората на черния бъз има диуретично и очистително действие. Очистително действат и цветът, и плодовете на черния бъз. Младите листа и сокът от плодовете на бъза главно благодарение на богатото съдържание на витамин С и каротин се използват като общоукрепващо средство, особено свежи млади листа, при пролетна отпадналост - от 6 до 8 листа се приготвя чаша отвара, която се изпива преди закуска.

Емпирични данни на билка черен бъз

Цветовете на билката се употребяват в нашата народна медицина като потогонно и омекчително средство при простудни заболявания, хрема, прегракнал глас, ангина, кашлица. Плодчетата в изсушено състояние се прилагат като леко слабително средство. Слабителното действие на плодчетата се дължи на смолистите вещества, които се съдържат в тях. Запарка от цветовете на бъза се използва и за плакнене на устата, и за гаргара при стоматити и ангини. Нашата народна медицина препоръчва свирчовината и при асцит - 30 гр счукани корени се варят с 1 л вода, докато остане 1/2 л, и се пие по 1 кафена чашка преди ядене в продължение на 40 – 50 - 60 дни или повече (по рецепта Димков от 1977).

За какво помага билката черен бъз

Най-често цветовете от бъз се използват като потогонно и антипиретично средство, както и като диуретик и пречиствател на кръвта.

От младите листа на растението се приготвя отвара с мед и се приема като деликатно слабително при хроничен запек. Отвари от корените и кората се приемат при бъбречни заболявания, водянка и диабет.

От пресните и сухи плодове на бъз се прави варено сладко, конфитюр, желе, които са много полезни при стомашни и чревни заболявания.

Черният бъз е широко използван в народната медицина за лечение на различни настинки.

Описание на билка черен бъз

Храст или ниско дърво (2 - 6 м високо) с пепелявосива кора и бяла мека сърцевина. Младите клонки зелени. Листата срещуположни сложни нечифтоперести с 3 - 7 (9) продълговато яйцевидни островърхи назъбени листчета. Цветовете дребни, жълтеникавобели, събрани в многоцветни плоски щитовидни съцветия до 20 см в диаметър. Чашката и венчето 5-листни. Плодът ягодовиден блестящ черновиолетов тригнезден с тъмночервена месеста част. Семената черни. Цъфти май - юли.

Разпространение, билка черен бъз

Расте по влажни места, из разредени широколистни гори, предимно в близост до населени места. Разпространено из цялата страна от равнините докъм 1000. (1500) м надморска височина. Старо културно дърво, отглеждано у нас широко и на много места подивяло. Среща се в цяла Европа (без крайните северни части).

4eren-byz_2.jpg

Дрога на билка черен бъз

Цветове (Flores Sambuci) и зрели плодове (Fructus Sambuci).

Съдържание на билка черен бъз

Цветове - флавоноиди (рутин), тритерпени (улсолова киселина, амирин), етерично масло, глюкозид самбунигрин; листа - недобре проучени алкалоиди, фенолни и тритерпенови киселини, амиринови естери, горчиви вещества; зрели плодове - витамин С, В-комплекс, захари, плодови киселини, антоцианови багрила.

Начин на приложение и рецепти на билка черен бъз

Обикновено от цветовете и плодовете на билката черен бъз се приготвя запарка: 1 супена лъжица изсушени съцветия или плодове на чаша кипяща вода; пие се по 1/2 чаша 3 - 4 пъти дневно 15 мин преди ядене.

При запек се консумира мармелад, приготвен от плодовете на бъза - по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно.

Запарка от цветовете се използва за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни заболявания на устата и гърлото.

Като чай за изпотяване се използва смес по равно от цвят от бъз, липов цвят и ментови листа: 1 супена лъжица от сместа се залива с 2 чаши кипяща вода, вари се 10 мин, прецежда се през марля и се изпива горещо вечер на лягане.

При възпалителни процеси в устата се използва чай, приготвен от взети по равно цвят от бъз, дъбова кора, цвят от горски слез и листа от салвия: 1 супена лъжица от сместа се залива с чаша кипяща вода, запарва се 15 - 20 мин, прецежда се през марля; с този чай устата и гърлото се плакнат няколко пъти през деня.

Предпазни мерки и противопоказания на билка черен бъз

Що се отнася до употребата на плодовете от бъз, няма противопоказания за тях. Когато използвате за лечение (цветовете и листата на бъз), има някои противопоказания: - по време бременност; - диабет инсипидус; - болест на Крон; - неспецифичен улцерозен колит.

В случай на предозиране с препарати от бъз не се появява отравяне, но въпреки това лечението трябва да се проведе под ръководството на лекар и стриктно да се спазват препоръчителните дози.