18-те най-лечебни билки в България

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на Асирия, Египет, Индия и Китай. В своите трудове учени от Древността оставят информация за билките, ползвани по тяхно време: римският лекар Гален (129 - ок. 201 пр.н.е.), основателят на гръцката медицина Хипократ (460 – ок. 370 пр.н.е.), Диоскорид (1 век сл.н.е.), таджикския лекар и учен Абу Али Ибн Сина – Авицена (980-1037 сл.н.е.).

В труда си „Изследвания върху растенията“ древногръцкият философ Теофраст, наричан баща на ботаниката, заради неговите трудове за растенията, казва, че Тракия е най-богатият на лечебни треви район в тогавашния свят. Подробно описание на използваните от траките билки е съставил Педаний Диоскурид, древногръцки лекар, в съчинението си „За лечителните средства“, от 5 тома. Историческите данни за славяните сочат, че те са се ползвали от лечебните свойства на някои дървесни видове – липа, ясен, бреза, бор, върба, ела, клек, като и на популярните полски билки кантарион, мащерка, върбовка, лайка и други.

Един от първите източници за практиките на билколечение в българската държава е „Шестоднев“ на Йоан Екзарх (7 век), в който се описва, че вряка билка и трева има своя промисъл: цитат "майката земя раждаше от своята утроба безброй различни видове треви за храна на хората, и на животните, и на птиците, и на зверовете. А което не бе годно за храна, израсна просто така, за лечение на болестите — или на всички, или на отделни, или на по-особени. Защото нищо не е създадено за вреда, нито е излишно, нито пък, напразно, но което се смята за смъртоносно и пагубно, то по своя строеж и свойства може да се използува за храна и препитание на други животни". Богомилите също са били известни с билко-лечение.

Векове наред в българските народни песни се възпяват чудни билета, брани в ранни зори от девойки в бели премени… Божията промисъл е създала тези омайни растения, обгърнали с красива дъхава премяна българските планини и ливади? В билките тече кръвта на земята българска, и затова те носят здраве и сила, красота и благодат. Името "билки, билка, биле" означава "което е дар от Бога" /б-Ил-е/.

В България е описано в научна литература огромното разнообразие на растителни видове – над 300. Като лечебни растения се употребяват над 600 от тях, а най-често събираните са около 300 растителни вида. Благодарение на благоприятните и разнообразни климатични и почвени условия, българските билки са с много висок процент и количество вещества в състава си.

 • Обикновен Пелин стрък на прах - против паразити, Artemisia Gattung
 • Глухарче стрък с лист - при анемия, Taraxacum officinale

  Глухарче стрък с лист - при анемия, Taraxacum officinale

  Цена: 2,18 лв.

 • Ние от bilki.bg избрахме за вас най-популярните лечебни растения, разпространени в България

  Ето 18-те най-търсени лечебни билки, които се събират на родна земя

  Коприва

  КОПРИВА

  Копривата  има  общоукрепващо, кръвоспиращо, диуретично, против артрит и ревматизъм, антиалергично действие. Тя намалява нивата на кръвната захар, често се използва за зарастване на рани, като диуретик, тоник, слабително, антиконвулсант и отхрачващо средство. Използва се в народната медицина за лечение на много заболявания, като; различни кръвоизливи, хемороиди, камъни в бъбреците, жлъчнокаменна болест, асфиксия, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, оток, запек, сърдечни заболявания, туберкулоза, бронхиална астма, бронхит и алергии. Външно копривата се използва при открити рани, кървене, кожни заболявания, за укрепване и растеж на косата.

  ЛАЙКА

  Най-често консумирана като чай, лайката е лечебна билка, за която се смята, че подобрява съня и насърчава храносмилането. Чаят от лайка има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на менструални и други стомашни спазми, болка, газове и възпаление. Има седативен ефект върху тялото, което може да помогне за успокояване на изтощените нерви и по този начин да намали тревожността.

  ЛИПА

  Отхрачващото и противовъзпалително действие на липата я прави особено полезна в случай на треска, настинка, кашлица, бронхит и астма. Спомага за облекчаване на депресия, стрес и безсъние. Облекчава стомашни и чревни проблеми, вкл. и повишена киселинност. Флавоноидите като кверцетин и тилирозид, открити в липата, могат да помогнат за потискане на хронична болка в ставите и мускулите. 

  ДЖОДЖЕН

  Джодженът има апетитовъзбуждащо, болкоуспокояващо, противовъзпалително, спазмолитично и жлъчегонно действие. Облекчава храносмилането, помага при стомашни болки, спазми, подуване. Избавя от лошия дъх. 

  Бъз цвят

  БЪЗ ЦВЯТ

  Цветовете на бъза имат потогонно, омекчаващо и отхрачващо действие. Укрепват имунната система, за да помогне на тялото да се пребори с настинки, грип и други респираторни инфекции. Цветът от бъз се използва при отекли синуси (синузит), настинка, грип, бронхит, диабет и запек. Използва се също за увеличаване на производството на урина (като диуретик), за увеличаване на изпотяването (като потогонно средство) и за спиране на кървенето.

  СМРАДЛИКА

  Смрадликата, известна още като Тетра, е една от най-добре познатите билки в България. Растението често се използва в традиционната медицина, където се разглежда като антисептично, противовъзпалително, антимикробно и антихеморагично средство за използване при заздравяване на рани.Поради високото съдържание на дъбилни вещества и етерични масла, билката смрадлика се прилага като адстрингентно и противовъзпалително средство, за лечение на дерматити, изгаряния, измръзвания, гингивити, възпаления на женските гениталии. 

  КАНТАРИОН ЖЪЛТ

  Жълтият кантарион има противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено, кръвоспиращо, диуретично действие. Тонизира нервната система, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко повишава артериалното налягане. Особено ефективен при лечение на рани, натъртвания, слънчеви и термични изгарянияХиперицинът който се съдържа в растението спомага при безпокойство и депресия, смущения в съня и допринася за кондицията и самочувствието.

  Бял равнец

  РАВНЕЦ БЯЛ

  Най-силната страна на белия равнец е кръвоспиращото му действие. Той е известен със способността си да спира кървенето, да предотвратява инфекция и да подпомага кръвообращението, когато се приема вътрешно. Често се използва като лапа, за измиване, накисване или мехлем за облекчаване на болката и за заздравяване на рани и наранявания от различен тип. Билката притежава силно локално противовъзпалително действие. Също така се използва за лечение на хемороиди, облекчаване на менструалния дискомфорт и следродилното кървене, и намаляване на възпалението на венците. 

  МАЩЕРКА, БАБИНА ДУШИЦА

  Мащерката има силни противовъзпалителни, спазмолитични, аналгетични и антисептични свойства. Притежава отхрачващо и бронходилататорно действие, така че тази билка често се използва при бронхит, кашлица и болки в гърлото. Билката може да бъде ефективна срещу болести като ставен и мускулен ревматизъм. Помага при синини и обриви по тялото с неинфекциозен произход.

  ХВОЩ

  Основните действия на хвоща са пикочогонно, кръвоспиращо, запичащо, противовъзпалително и реминерализиращо, болкоуспокояващо. Прилага се при хронични бъбречни заболявания (пясък и камъни в бъбреците), отоци, високо артериално налягане, сърдечни заболявания, чернодробни болести, възпаление на стомаха, чревни инфекции (с кървава диария), главоболие, ишиас, ревматизъм, екземи, засилва защитните сили на организма.

  МАТОЧИНА

  Маточината спомага за намаляване на стреса, облекчаване на тревожността и осигуряване на добър нощен сън. В комбинация с други успокояващи билки като валериана и лайка, може да насърчи релаксацията. Облекчава храносмилателни разстройства и колики. Подпомага по-бързото зарастване на рани и облекчаване на сърбящи ухапвания от насекоми.

  Пелин обикновен, artemisia

  ПЕЛИН

  Лечебният пелин е растение, широко разпространено в китайската медицина като мощно лечебно средство за редица заболявания. Спомага основно за дeтоксикиране на целия организъм и извеждането на паразити, бактерии, гъбички и натрупаните от тях шлаки. Има също така противопаразитно и антисептично действие. Успешно се прилага като спомагателно при стомашни проблеми, поради апетитовъзбуждащото и стимулиращо храносмилането си действие. 

  ЛОПЕН

  Лопенът има противовъзпалителни, болкоуспокояващи и отхрачващи свойства. Различните части на растението се използва при лечение на заболявания на горните дихателни пътища, като магарешка кашлица и бронхит. Лопенът помага при пневмония, атеросклероза, началния стадий на хипертония, грип и вирусни херпеси. 

  КОТЕШКА СТЪПКА

  Котешка стъпка пречиства кръвта и пикочо-половата система. Има оздравително и регенеративно действие върху целия организъм. Има силно имуностимулиращо и противовъзпалително действиеБилката е ефикасна при т.нар. женски проблеми като бяло течение, хормонални проблеми, нередовен цикъл, мастопатия, миоми и други гинекологични проблеми. Укрепва имунната система. Счита се, че билката може да бъде обещаващ компонент в терапията на онкологични заболявания. 

 • Котешка стъпка стрък - за имунитет, бъбреци и кръвно налягане, Clinopodium vulgare
 • Бяла върба лист, Salix alba

  Бяла върба лист, Salix alba

  Цена: 1,58 лв.

 • ШИПКА

  Шипката усилва имунитета. Уплътнява капилярите, действа кръвоспиращо. Билката е полезна при задръжка на течности в организма, пясък в бъбреците и жлъчния мехур, възпалителни процеси в бъбречните и пикочните пътища, облекчава кървящи хемороиди, кръв в урината. Шипката се използва още за подобряване храносмилането и обмяната на вещества, за повишаване устойчивостта на организма при инфекциозни заболявания и повишаване работоспособността при умствена и физическа умора.

  ГЛУХАРЧЕ

  Глухарчето е една от най-старите документирани лековити билки с много здравословни ползи. Има общотонизиращо и диуретично действие. Помага за освобождаване на задържаните течности в тялото. Това му свойство се използва проблеми с бъбреците и високо кръвно налягане. Листата се използват за стимулиране на апетита и подпомагане на храносмилането. Има кръвопречистващо действие. 

  МАГДАНОЗ, МЕРУДИЯ

  Билкато магданоз има основно диуретично и спазмолитично действие. В билколечението коренът oт магданоз е по-често предписван от семената или листата. Приема се при метеоризъм, цистит, ревматични състояния, за предизвикване появата на менструация и облекчаване на болките от нея.

  ВЪРБА

  Листата на растението съдържат салицин, основната съставка на аспирина, който определя и основните му приложения. Противоревматично, противовъзпалително, обезболяващо, потогонно, успокояващо, антиагрегантно действие.