Сорго червено 1 кг, небелено семе за детокс на черен дроб, просо за птички и гълъби, Sorghum
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Червено Сорго (Sorghum bicolor) - Зърнена Култура с Многобройни Ползи
Червеното сорго (Sorghum bicolor) е зърнена култура от семейство треви (Poaceae), която има ядливи кръгли семена. Тези семена се използват за различни цели, включително като заместител на кафето, за детоксикация на черния дроб и бъбреците, за приготвяне на чай и за кълнове. Соргото е известно със своите многобройни ползи за здравето и богатството на хранителни вещества.
Хранителни Свойства на Червеното Сорго
Червеното сорго блести със своето изключително съдържание на желязо и антиоксиданти. Желязото подобрява капацитета на кръвта за пренос на кислород, а антиоксидантите укрепват имунната система, като защитават клетките от увреждане. Освен това, соргото е богато на фибри, което го прави отличен избор за диабетици и хора, стремящи се към здравословно хранене
Витамини и минерали: Червеното сорго съдържа важни витамини от група В, магнезий, мед, манган, фосфор и силиций.
Протеини и фибри: Богато е на протеини и диетични фибри, което го прави засищащо и полезно за метаболизма.
Антиоксиданти: Високото съдържание на антиоксиданти помага за борба със свободните радикали и подобрява общото здраве.
Ползи за Здравето от Червеното Сорго
Червеното сорго предлага множество здравословни ползи:
Подобрява храносмилането: Високото съдържание на фибри подпомага правилното функциониране на храносмилателната система и предотвратява запек, диария и подуване на корема.
Детоксикация на черния дроб: Соргото е известно със своите детоксикиращи свойства и подпомага здравето на черния дроб.
Поддържа нивата на кръвната захар стабилни: Ниското съдържание на калории и бавното освобождаване на енергия поддържат стабилни нивата на кръвната захар.
Подобрява здравето на костите: Съдржанието на фосфор и магнезий подпомага изграждането на здрави кости и зъби.
Укрепва имунната система: Желязото и антиоксидантите в соргото подобряват имунната защита на организма.
Подпомага отслабването: Ниското съдържание на калории и високото съдържание на фибри помагат за контрол на теглото.
Регулира холестерола: Консумацията на сорго може да помогн за понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта.
Приложения на Червеното Сорго
Червеното сорго може да се използва в различни форми:
Изпичане и смилане: Зърната могат да се изпекат и смелят за приготвяне на напитки, подобни на кафе, които пречистват черния дроб.
Кълнове: Процесът на покълване увеличава хранителната стойност на зърната, като повишава съдържанието на протеини и аминокиселини.
Храна за птици: Соргото е питателна храна за птички и породисти гълъби.
Безглутеново брашно: Брашното от сорго е отличен избор за приготвяне на безглутенови хлябове, пайове и сладкиши.
Заключение
Червеното сорго (Sorghum bicolor) е зърнена култура с многобройни здравословни ползи. С богатото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, соргото е чудесен избор за подобряване на здравето и поддържане на здравословен начин на живот. Включването на червено сорго във вашата диета може да подобри храносмилането, да укрепи имунната система и да подпомогне детоксикацията на организма.
Начин на употреба на Сорто небелено семе
За кълнове: 1/3 чаена чаша семена се накисват с 1 чаена чаша вода със стайна температура, за 15 минути. Изплакнете 3 пъти в цедка и залейте с 1 чаена чаша вода, в подходящ съд. Оставете накиснати за 8 часа или за една нощ. След това отцедете излишната вода от него. Подсушете семената върху памучна кърпа или кухненска хартия, поне за 30 минути.
Разстелете подсушените семена върху цедка / сито (нещо с дупки) и поставете в затворен съд (напр. тенджера с капак). Оставете го така в тъмна топла стая за 6-8 часа, след което можете да видите много малки кълнове.
Промивайте семената по 2-3 пъти на ден, докато покълнат напълно. При промиването следете да са отцедени добре, в противен случай започват да гният.
На 3-тия или 4-ия ден от деня на накисване, ще си имате прекрасни кълнове.
Преди консумация измийте кълновете, както миете нормална салата.
Добавете сурови и пресни кълнове към микс от салати или като гарнитура към пържени ястия, супи, яхнии, салати и сандвичи.
Отвара: 2 супени лъжици семе се залива със 1 литър студена вода и се вари докато количеството остане наполовина. Количеството се изпива на 3 пъти през деня.
Детокс чай - Народна рецепта при Цироза на Черния дроб: Измийте 100 гр семена в цедка. Изсипете ги в 3 литра вряща вода. Оставете ги да врят около половин час на слаб огън, похлупени. Чаят трябва да ври, докато течността не намалее с 1 литър. Отварата се прецежда и от получения чай се пие през целия ден, наместо вода. Не се приемат никакви други течности като кафе, сок, чай – пие се само отварата от семе от метла със стайна температура.
Спазва се диетичен режим без алкохол, месо, и яйца. Спазвайте вегетариански режим с много плодове, прясно изстискан сок от моркови, целина и ябълка, зелени салати и варива. Ако изпитвате нужда да ядете месо, може да си позволите нетлъста риба, например морска.
Кафе от Сорго: Запича се леко на сух тиган, докато замирише приятно на печено зърно. Смила се в кафемелачка и се употребява вместо кафе.
Състав
Червено сорго цяло семе, небелено (Sorghum bicolor, seed).
Противопоказания
Да не се използва по време на бременност.
Допълнителни ползи за здравето на Метлено семе
Учени от университета в Небраска отбелязаха, че соргото е богат източник на фитохимикали и решиха да проучат потенциала на соргото за управление на холестерола. Те хранят хамстери с различни нива на липиди от сорго в продължение на четири седмици и откриват, че здравословните мазнини в соргото значително намаляват „лошия“ (не-HDL) холестерол. Намалението варира от 18% при хамстери, хранени с диета, включваща 0,5% липиди от сорго, до 69% при хамстери, хранени с диета, включваща 5% липиди от сорго. „Добрият“ (HDL) холестерол не е повлиян. Изследователите заключават, че „зърната на сорго съдържа полезни компоненти, които могат да се използват като хранителни съставки или диетични добавки за управление на нивата на холестерола при хората“.
Фитохимикалите в соргото имат потенциал да повлияят значително на човешкото здраве. По-специално, се цитират доказателства, че соргото може да намали риска от някои видове рак и да насърчи сърдечно-съдовото здраве.
Счита се, че соргото може да предпази от развитие на диабет и инсулинова резистентност.
От сорго може да се приготви и ефикасен чай против кашлица.
Също така, семето на метлата има стягащи, антиспазмични, контрацептивни, антидиабетни, стягащи, антиастматични, антисептични, фебрилни, депуративни, диуретични, отхрачващи, тонични, храносмилателни и еметични свойства.
Характеристики
Сортовете сорго съществуват в широка гама от цветове като бял, кремав, червен, оранжев, кафяв и др. Семето се състои от 3 отделни части: перикарп (семенна обвивка), зародиш и ендосперм (тъканта, която обвива зародиша). Някои разновидности имат тънък слой клетки под перикарпа, наречен теста. Този слой може да съдържа танини, които са подобни на фенолни съединения като тези в плодовете и червеното вино. Обикновено соргото е с високо съдържание на танин, при което цветът му е кафяв, но може да бъде и бял, жълто-розов, оранжев, червен или бронзов.