Кафяв ориз пълнозърнест, 1 кг
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Вкусен, питателен, пълнозърнест - 100% натурален кафяв ориз
Сега на нова, по-ниска цена!
Дългозърнестият кафяв ориз при готвене не се слепва и остава съвършено пухкав! Подходящ е за приготвяне на разнообразие от ястия, а резултата е превъзходен.
Дългозърнестият кафяв ориз е пълнозърнест, тъй като за разлика от белия ориз, при него са съхранени външния слой, трици и зародиш. Именно те са пълни с хранителни вещества, включително витамини, минерали и антиоксиданти.
Състав и полезни свойства на кафяв ориз
Използването на кафяв ориз във вашата рецепта добавя невероятно количество полезни хранителни вещества, без да нарушава хранителния баланс на цялостното хранене.
Една чаша кафяв ориз съдържа около 216 калории и не съдържа транс-мазнини или холестерол. Той съдържа около 2 грама мазнини, 45 грама въглехидрати и около 1 грам захар.
Някои от истинските ползи от кафявия ориз идват от 4 грама диетични фибри, почти 14% от питателния дневен прием и огромните 24 грама протеин. И, разбира се, кафявият ориз е 100% без глутен, което го прави чудесен избор, когато става въпрос за приготвяне на безглутенови печива.
Използването на кафяв ориз не зависи само от неговия нисък гликемичен индекс или нисък калориен прием. Именно начинът, по който той взаимодейства с тялото ви, придава блясъка на кафявия ориз.
Функцията на фибрите на кафявия ориз в тялото сама по себе си е достатъчна причина да го включите в храненето си.
Фибрите помагат да се намали количеството на приема на храна, като оставят усещане за засищане и ви държат сити по-дълго. Фибрите също подпомагат чревната перисталтика и по този начин намаляват появата на храносмилателни проблеми.
Освен това, по време на храносмилането, тези фибри също се разграждат на антиоксидантни ензими, наречени лигнани. Лигнаните са полезни ензими, които намаляват "лошия" холестерол, като същевременно насърчават развитието на добър холестерол в тялото.
Фибрите също поддържат дебелото черво чисто. Токсините и отпадните елементи от храната могат да се натрупат в стените на дебелото черво и да допринесат за сериозни здравословни проблеми. Редовните движения на червата са знак за диета с високо съдържание на фибри и предсказват здраво дебело черво.
Като „пълнозърнест“, кафявият ориз също помага за намаляване на натрупването на артериална плака, ограничава високия холестерол и намалява риска от сърдечни заболявания.
Кафявият ориз съдържа изобилие от витамини и минерали
Консумацията на кафяв ориз предоставя 88% от дневния прием на манган, който подпомага регулирането на кръвната захар, растежът на костите, заздравяване на рани, мускулна контракция, нервна функция и регулиране на кръвната захар. Той съдържа още различни витамини от група В, включително фолат и рибофлавин, които участват в други телесни функции.
Кафявият ориз осигурява желязо за подпомагане на насищането на кръвта с кислород и селен, който регулира щитовидната жлеза и помага за предотвратяване на рак на дебелото черво и сърдечни заболявания. Той също така съдържа 21% от дневния прием на магнезий, който е важен за регулиране на кръвното налягане чрез намаляване на приема на натрий.
Освен тези хранителни вещества, антиоксиданти като феноли и флавоноиди правят този ориз здравословен и питателен. Тези съединения могат да предпазят тялото от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Оксидативният стрес може да предизвика редица здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, хронична болка, косопад, някои видове рак и преждевременно стареене.
Кафявият ориз допринася и за вашето психично здраве, във връзка с положителния характер на здравословната диета без глутен. Проучванията показват, че кафявият ориз съдържа незаменими аминокиселини, които помагат за предотвратяване на тревожност, депресия и стрес. Кафявият ориз също е богат на мелатонин, който спомага за добрия нощен сън.
Основни разлики между бял и кафяв ориз
Когато става въпрос за хранителни стойности, кафявият ориз е по-питателен от белия ориз. Кафявият ориз съдържа повече витамини, минерали и антиоксиданти за разлика от белия ориз. Белият ориз е пълен с въглехидрати и калории, с по-малко хранителни вещества. Например: ако приемате 100 грама кафяв ориз, ще получите 1,8 грама фибри. За разлика от тях, белият ориз ще ви осигури едва 0,4 g фибри.
Начин на употреба на Кафяв ориз
1. Измийте кафявия ориз с помощта на гевгир.
2. В тенджера поставете ориз и вода, в съотношение 1:2.
3. Оставете водата да заври. Намалете котлона до минимум, покрийте и оставете да къкри, докато цялата течност се абсорбира, около 30 минути.
4. Отстранете от котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете да се задуши за 10 минути.
Така зърната ще поемат излишната вода и ще се превърнат в пухкаво съвършенство!
Идеален за салати, гювечи, за сервиране с пържени зеленчуци, риба и меса.
Състав
Кафяв ориз дългозърнест.
Произход: Гърция