Слънчогледово семе сурово, 500 гр / 1 кг
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Суров белен слънчоглед – Белени слънчогледови семки
100% натурално, сурово, белено слънчогледово семе
Въпреки, че нито една храна не е лекарство за всичко, включването на слънчогледови семки в диетата ви ще добави много ползи за здравето.
Суровите слънчогледови семки са много по-полезни и хранителни в сравнение с печените такива, тъй като са съхранили всички полезни хранителни вещества в тях.
Лесно се добавят към любимите ви рецепти: поръсете салатите си с тях или ги направете една от звездите в домашните ви крекери с много семена. Или можете просто да ги похапвате така, както са.
Ето няколко начина, по които можете да ги включите в ястията:
- Поръсете върху салата
- Добавете към микса за крекери
- Разбъркайте с овесените ядки
- Поръсете върху запържено месо или сотирани зеленчуци
- Добавете към вегетариански бургери
- Смесете в печени изделия
Ползи за здравето от слънчогледово семе
Добавянето на слънчогледови семки към вашата диета може да направи чудеса за вашата кожа, сърце, имунитет и цялостно здраве.
Проучванията свързват консумацията на слънчогледови семки с редица ползи за здравето, включително намаляване на риска от развитие на заболявания като високо кръвно налягане или сърдечни заболявания. Те също така съдържат хранителни вещества, които могат да поддържат имунната ви система и да повишат енергийните ви нива.
Намаляване на възпалението
Суровото слънчогледово семе съдържа витамин Е, флавоноиди и други растителни съединения, които могат да намалят възпалението. Проучване установи, че консумацията на слънчогледови семки и други семена, пет или повече пъти всяка седмица, води до по-ниски нива на възпаление, което също намалява рисковите фактори за някои хронични заболявания.
Поддържане здравето на сърцето
Слънчогледовите семена са богати на „здравословни“ мазнини, включително полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини. 3/4 чаша порция слънчогледови семки съдържа 14 грама мазнини. Проучванията установяват, че консумацията на семена - включително слънчогледови семки - е свързана с по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол и високо кръвно налягане.
Чай от слънчогледово семе
Чай от слънчогледово семе може да бъде особено полезен при магарешка кашлица и високо кръвно налягане (хипертония). Тъй като са едни от най-богатите естествени източници на магнезий, слънчогледовите семки спомагат за понижаване на кръвното налягане и редуцират риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Подпомагат имунната система
Слънчогледовото семе е източник на много витамини и минерали, които могат да поддържат имунната ви система и да увеличат способността ви да се борите с вирусите. Те включват както цинк, така и селен.
Повишаване на енергийните нива
Докато високите нива на протеини в слънчогледовите семки вече помагат за повишаване на енергийните ви нива, други хранителни вещества като витамин B и селен могат да ви помогнат да останете енергични.
Хранителен състав на суровите слънчогледови семки
Семките от слънчоглед са изключително хранителни. Трудно е да се повярва, че толкова много хранителни вещества могат да бъдат събрани в едно малко семе. Богати са на магнезий, желязо, натрий, витамин Е, В6 и В1, калий, манган, цинк, селен, фолиева киселина.
Въпреки, че слънчогледовите семки са с доста високо съдържание на мазнини, те са предимно полезни полиненаситени мазнини. Според Американската сърдечно-съдова асоциация тези видове мазнини са противовъзпалителни и са полезни за сърцето. Освен това, слънчогледовите семки са добър източник на фибри и протеини, като добавят добър хранителен тласък към любимите ви мюсли, салати и други рецепти.
100 гр. сурови слънчогледови семки осигуряват:
Витамин А - 9.0IU
Витамин С - 1.4 mg
Витамин Е - 26.1 mg
Ниацин: 7.0 mg
Фолиева киселина: 237 mcg
Холин: 55.1 mg
Калций: 70 mcg
Желязо: 3.8 mg
Магнезий: 129 mg
Фосфор: 1155 mg
Калий: 850 mg
Цинк: 5.3 mg
Селен: 79 mcg
Начин на употреба на слънчогледови семки сурови
За директна консумация и влагане в кулинарията.
Чай от слънчогледово семе
Слънчогледовото семе се препича леко и се счуква на ситно. 2-3 супени лъжици от него се варят в 500 мл подсладена вода, докато останат 400 мл. Прецежда се и от получената течност се пие по 1-2 супени лъжици дневно, в продължение на 10-20 дни.
Състав
Слънчогледово семе сурово и белено.
Произход
България