- Начало /
- Бял пипер на зърна, Piper nigrum, насипно
Бял пипер на зърна - подправка
Piper nigrum, White pepper
Зърната бял пипер са напълно узрелите плодове на същото растение "пипер". При бране те са с червен цвят. След обирането им се оставят няколко дни да ферментират, след което се премахва ципата и остава само ядката, която е бяла на цвят. Белият пипер се отличава с по-мек вкус, остър аромат и е не толкова лютив както черния пипер.
Белият пипер е богат на флавоноиди и витамини А, К и С. Той съдържа голямо количество манган, желязо и диетични фибри и по този начин осигурява здравословно снабдяване на организма с минерали.
Използвайте при приготвяне на салати, супи (месни, зеленчукови или рибни) и сосове. Белият пипер се съчетава добре с черен и зелен пипер, босилек, червен пипер, целина, мента, майорана, розмарин, мащерка, джинджифил, хвойна.
Бял пипер зърна - лечебно действие
Белият пипер е пълен с ползи за здравето, които хората често пренебрегват. От лечение на главоболие до поддържане на сърцето здраво, белият пипер е полезен за облекчаване на много често срещани заболявания.
1. Белият пипер е ефективно болкоуспокояващо и облекчаващо средство. Богатото съдържание на капсаицин, който генерира топлина и облекчава болката от спазми или навяхвания.
2. Съдържанието на капсаицин помага за изгарянето на мазнините в тялото и по този начин помага за загуба на тегло.
3. Полезен е и за лечение на главоболие. Наблюдавано е, че капсаицинът помага за блокиране на предаването на невропептид, веществото, което предава болка в мозъка.
4. Ако имате възпалено гърло, започнете да консумирате бял пипер, тъй като той има антибиотични свойства и помага за бързото облекчаване на болките в гърлото, кашлица и настинка.
5. Той е богат на флавоноиди и витамин С и А, които са антиоксиданти и се грижата за здравето на сърцето.
Начин на употреба - Бял пипер на зърна
Кулинарна цел: За подправяне на салати, супи (месни, зеленчукови или рибни) и сосове. Белият пипер се съчетава добре с черен и зелен пипер, босилек, червен пипер, целина, мента, майорана, розмарин, мащерка, джинджифил, хвойна. Добавяйте в началото на готвенето и извадете след в края. Може да го смелите за още по-наситен аромат.
Чай: 1/5 ч.л. счукан пипер се запарва за 5 мин. плътно похлупен. Прецежда се и чая се пие топъл със захар след хранене.
Състав
Бял пипер на зърна (Piper nigrum).
Производител
БИЛКИ ЕООД
Напишете своето собствено мнение
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
![]() Сурово тиквено семе - белено, Cucurbita рeрo L., насипно
Цена:
10,04 лв.
|
![]() Диатомит – Инфузорна пръст, Сертифициран, Kieselgur powder
Цена:
4,99 лв.
|
![]() Цейлонска Канела кора на прах - екстра качество, Cinnamomum zeylanicum
Цена:
5,63 лв.
|
![]() Дълъг пипер черен - цели зърна, Индийски дълъг пипер, Indian long pepper
Цена:
6,30 лв.
|