Хрян сух рязан корен - при безапетитие, Armoracia rusticana
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Хрян корен рязан
Armoracia rusticana
Хрянът заема важно място в българската кулинарна практика като подправка. Мнозина от нас, например, не могат да си представят консумирането на телешко варено, без то да бъде подправено с настърган хрян в оцет. Корените на хряна се използват също така широко в консервната индустрия.
Какво лекува Хряна?
Чай от Хрян помага при безапетитие, недостатъчност на жлъчната секреция, асцит, ревматизъм, подагра, оточни състояния, диабет, възпалителни процеси.
Лечебните свойства на хряна са свързани с дразнещия и стимулиращ ефект на горчичното масло, което усилва секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт, повишава апетита. Въпреки това, при остри и хронични възпалителни процеси в храносмилателната система, хрянът не се препоръчва. Хрянът (под формата на водно разреждане на сок) се използва при гастрит и атония на червата, както и за отоци с различен произход.
В традиционната медицина коренът на хрян се използва за приготвяне на триене при радикулит, миозит, артралгия и други заболявания. Настойките от воден хрян се използват като антимикробно средство за изплакване, лосиони, компреси при възпалителни процеси в устната кухина, фаринкса и пиодермия. Препоръчват се маски от хрянова каша с настъргана ябълка (1: 1) да се прилагат върху лицето при пореста кожа. Корените от хрян се използват за премахване на лунички и старчески петна.
Действие на корен от Хрян
Има апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно и диуретично действие.
Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и антидиуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.
Начин на употреба на Хрян корен
Чай: 1 супена лъжица се запарва за 30 минути с 400 мл вряща вода. Прецежда се. Пие се 3 пъти дневно по 50 мл след хранене.
*Консумират се настъргани корени, подправени с оцет (като подправка и за лечение на безапетитието), в смес с кисело мляко 1:10 (при захарна болест) или с пчелен мед в съотношение 1:1 (за стимулиране на храносмилането) по 1 супена лъжица преди ядене, 3 пъти дневно.
Състав
Хрян сух корен, нарязан на парченца.
Предупреждение
При по-големи количества, недостатъчно разреждане или продължително въздействие на хряна, могат да се получат нежелани възпалителни изменения — гастрит, гадене, повръщане, диария или болка, зачервяване, некроза на тъканта (при нанасянето му върху кожата).
Противопоказания
Необходимо е да се обръща внимание на дозирането, когато използваме хрян, защото при предозиране може да се стигне до предизвикване на възпалителна реакция от страна на лигавиците, а също така и до поява на интоксикация.
Производител
БИЛКИ ЕООД
Научете повече за Хрян
Характерни особености
Хрянът—Armoracia lapathifolia Gilb. (= Nasturtium armoracia Fries. — Armoracia rusticana Gartn. = Cochlearia armoracia L.) — от сем. Кръстоцветни — Cruciferae — е многогодишно тревисто растение. Коренищата са цилиндрични с жълтеникава кора, проникващи дълбоко в почвата. Вътрешността им е бяла, сочна. Имат много остър, лют вкус. Стъблото е високо до 1 м. Листата са едри, до 40 см дълги, ланцетни, назъбени, по стъблото по-дребни. Цветовете са бели, дребни.
Време за бране
Август — октомври.
Начин на бране
Коренищата се изваждат в късно лято.
Според поръчката извадените коренища се предават свежи на билкосъбирателната организация, където до времето за използване се заравят в пясък или пръст, или се подготвят за сушене, като се очистват от пръст, надземни части и др. и се измиват.
Начин на сушене
Така подготвените коренища се сушат в проветриви помещения или в сушилни при температура до 35°.
Рандеман
От 4— 5 кг свежи коренища се получава 1 кг сухи.
Съхранение
В сухи и проветриви помещения. Да се съхранява кратко време. Свежите коренища, заровени в пясък или пръст, могат да се запазят в продължение на една година, без да изгубят много от качеството си при условие, че събудените пъпки се отстраняват веднага след тяхното появяване.