Хрян на прах - брашно, Armoracia rusticana

В наличност
Останали са само %1
кат №
b497conf
Хрянът заема важно място в българската кулинарна практика като подправка. Но какво лекува Хряна? Използва се при безапетитие, недостатъчност на жлъчната секреция, асцит, ревматизъм, подагра, оточни състояния, диабет, възпалителни процеси.
3,01 лв.
3,01 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.

Хрян корен на прах

Armoracia rusticana

Хрянът заема важно място в българската кулинарна практика като подправка. Мнозина от нас, например, не могат да си представят консумирането на телешко варено, без то да бъде подправено с настърган хрян в оцет. Корените на хряна се използват също така широко в консервната индустрия.

Брашно от Хрян представлява изсушени и смлени корени на хрян. Вкусът му наподобява този на горчицата. Използва се като подправка за месни и зеленчукови ястия, както и за подобряване на вкуса на хранителни концентрати и консерви. Острия му вкус може да бъде намален, чрез добавяне на заквасена сметана и ябълки. Добавя се към различни майонези, извара, кисело мляко. Тези смеси се сервират с пържено и варено месо, риба, месо на скара.

Какво лекува Хряна?

Чай от Хрян помага при безапетитие, недостатъчност на жлъчната секреция, асцит, ревматизъм, подагра, оточни състояния, диабет, възпалителни процеси.

Лечебните свойства на хряна са свързани с дразнещия и стимулиращ ефект на горчичното масло, което усилва секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт, повишава апетита. Въпреки това, при остри и хронични възпалителни процеси в храносмилателната система, хрянът не се препоръчва. Хрянът (под формата на водно разреждане на сок) се използва при гастрит и атония на червата, както и за отоци с различен произход.

В традиционната медицина коренът на хрян се използва за лапи / разтривки при радикулит, миозит, артралгия, дископатия, шипове и други заболявания. Настойките от воден хрян се използват като антимикробно средство за изплакване, лосиони, компреси при възпалителни процеси в устната кухина, фаринкса и пиодермия. Препоръчват се маски от хрянова каша с настъргана ябълка (1:1) да се прилагат върху лицето при пореста кожа. Корените от хрян се използват за премахване на лунички и старчески петна.

Действие на корен от Хрян

Има апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно и диуретично действие.

Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и антидиуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.

Начин на употреба на Хрян корен

Кулинарна цел:

Използва се като подправка за месни и зеленчукови ястия, както и за подобряване на вкуса на хранителни концентрати и консерви. Добавя се към различни майонези, извара, кисело мляко.

За да направите сос от хрян, разбъркайте 1 част хрян на прах с приблизително 2 части вода, като използвате повече или по-малко вода, за получаване на желаната гъстота.

За горчица, смесете равни части хрян на прах със смлени семена от синап, добавете лимон, сол и подправки на вкус.

Лечебна цел:

1/ 1 чаена лъжичка хрян на прах се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 30 минути. Прецежда се. Пие се 4 пъти дневно по 1 кафена чашка преди хранене.

2/ 50 гр. хрян на прах се смесва с 500 гр. мед. Взима се 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, преди хранене.

3/ В нашата народна медицина хрянът, смесен 1:10 с кисело мляко, се употребява против захарна болест и високо кръвно налягане. Количеството се приема 3 пъти дневно, преди хранене.
(1 чаена лъжичка хрян към 10 чаени лъжички кисело мляко - около 1 кафена чашка кисело мляко - се разделя на 3 части за един ден).

Състав

Хрян сух корен, смлян на прах.

Противопоказания 

Необходимо е да се обръща внимание на дозирането, когато използваме хрян, защото при предозиране може да се стигне до предизвикване на възпалителна реакция от страна на лигавиците, а също така и до поява на интоксикация.

При по-големи количества, недостатъчно разреждане или продължително въздействие на хряна, могат да се получат нежелани възпалителни изменения — гастрит, гадене, повръщане, диария или болка, зачервяване, некроза на тъканта (при нанасянето му върху кожата).

Производител

БИЛКИ ЕООД

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация