Пипер меланж на зърна - подправка
Piper nigrum, Schinus terebinthifolius, Schinus molle
Пипер меланж е пъстра смесица от бял, зелен, черен и розов пипер, с които да придадете пикантна ароматна нотка на вашите ястия. Шарен пипер често се използва и за украса на ястия.
Първите 3 вида пипер са плодовете на вечнозелено увивно растение /Piper nigrum/ от семейство Пиперови, което произлиза от Индия.
За черен пипер плодовете се берат преди да са напълно узрели и да станат чевени на цвят. Белият пипер представлява напълно узрелите зърна, които се оставят да ферментират, след което ципата се маха и остава белия плод. Зеленият пипер се бере, когато зърната са неузрели и зелени на цвят.
Зеленият, белият и черният пипер се отличават не само на външен вид, но и на вкус. Черният пипер е по-остър от белия. Зеленият е с по-мек вкус и много апетитен аромат.
Розовият пипер, познат още като Бразилски пипер, представлява плодовете на съвсем друг вид растение Schinus terebinthifolius или Schinus molle, което произлиза от Южна Америка. Той има мек и сладникав вкус, и приятен плодов аромат.
Начин на употреба на Пипер меланж на зърна
Кулинарна цел: За подправяне на салатни дресинги, месни и зеленчукови ястия, супи, салати, гарнитури и др. Добавяйте в началото на готвенето и извадете след в края. Може да ги смелите за още по-наситен аромат.
Чай: 1/5 ч.л. счукан пипер се залива с 250 мл вода. Запарва се за 5 минути, плътно похлупен. Прецежда се. Пие се топъл и подсладен, след хранене.
Състав
Бял, зелен, розов и черен пипер.
Производител
БИЛКИ ЕООД
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
Кардамон цял плод, Elettaria cardamomum
Цена:
4,86 лв.
|
Зелен пипер на зърна, Piper nigrum, насипно
Цена:
3,84 лв.
|
Жлъчегонен чай - при камъни и възпаление на жлъчката, насипен
Цена:
5,18 лв.
|
Невен цвят портокалово оранжев, български - при миома и рани, Calendula officinalis
Цена:
4,20 лв.
|