Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Рубеола (дребна шарка), лечение с билки при децата

РубеолаКакво представлява рубеолата или дребната шарка

Рубеолата или дребната шарка е най-лекото заразно заболяване в детството. Преминава толкова леко, че понякога майката не разбира, че детето се е разболяло. Причинява се от специфичен вирус и се разпространява, чрез пряк контакт със заразен човек или непряк, чрез докосване на заразени предмети. Инкубационният период е от 14 до 21 дни и след заразяване се добива имунитет завинаги.

Симптоми на рубеола или дребна шарка

Детето е заразно седем дни преди първите прояви на болестта  до пет дни след появата на обрива. Рубеолата често започва с хрема, болки в гърлото и увеличение на лимфните възли, в предната част на и зад ушите, основата на черепа, и на врата. До ден два след заразяването се появява обрив по лицето, който се разпростира върху останалата част от тялото в рамките на 24 часа Това продължава обикновено три дни и може да е съпроводено със сърбеж, субфебрилна температура, загуба на апетит и неразположение. Въпреки, че това заболяване е леко за детето, то може да бъде много опасно на плода, ако се зарази бременна жена. Рубеолата по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт или вродени проблеми на очите, ушите и сърцето. Ако детето ви има рубеола или наскоро е било болно от рубеола, избягвайте контакт с бременни жени.

Лечение на рубеола или дребна шарка с билки

Заболяване е много леко и необходимостта от лечение е малка. Давайте общи имуностимулиращи билки за подкрепа, билки за лимфата и хранителни билки за подпомагане на защитните сили на организма. Ето една добра билкова смес, която може да се използва като чай или тинктура.

Смесете по 56 гр в съд от всяка от следните билки: женско биле, цветове от невен, градинска мента. Използвайте 1 с.л от сместа в 1 литър вряща вода, накиснете за 10 минути и прецедете. Можете да смесите и с 113 гр ябълков соки да пиете сместа топла или студена по няколко пъти на ден.

• Билковите вани направени от настойки и отвари ще помогнат за намаляване на дискомфорта и сърбежа. Следните билки са ефективни: корен от репей, цветове от невен, черен оман корен, лавандула или цветове от равнец.

• Билкови води като розова вода или дестилирана вода от хамамелис могат да се добавят в топла вана.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЖЪЛТ РАВНЕЦ СТРЪК , Achillea clypeolata
  2. Лавандула сух цвят , Lavandula angustifolia Mill , сърцебиене , раздразнителност , грип
  3. ОМАН ЧЕРЕН , ЗАРАСЛИЧЕ ЛИСТ , Symphytum officinale L.
  4. РЕПЕЙ КОРЕН , Arctium lappa L.