Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Репей, действие и приложение на билката

Arctium lappa L.

Aнглисйки – Great burdock, Pуски - Лопух большой, Френски - Bardane, Немски - Grosse Klette

Сем. Asteraceae (Compositae) - Сложноцветни

repei.jpg

Основно действие на репей

Диуретично,  диафоретичнои противоязвено.

Експериментални и клинични данни на репей

Предвид потогонното действие на билката репей тя намира приложение при простудни заболявания. Диуретичното действие на билката се свързва с богатото съдържание на полизахарида инулин (около 45%), а също така и с етеричното му масло (0,06 - 0,18%). В последно време в коренището на репея е открито присъствието на ситостерин, съединение, което напоследък се утвърждава като ефективно средство за лечение на аденома на простатната жлеза. В коренището на репея е открито освен това и известно количество от глюкозида арктин, значително съдържание на тлъсто масло, изградено от глицеридите на ненаситените мастни киселини олеинова и линолова, а това има също така отношение към обосноваване на терапевтичната активност на билката.

Независимо от твърде широкото използване на репея от страна на народната медицина данните за експериментални и клинични проучвания с дрогата са оскъдни. Българският учен Петков и неговият екип през 1969г. проучват 10% алкохолни и етерни извлеци от корена на репея върху артериалното налягане на наркотизирани котки и не установяват данни за изразен хипотензивен ефект на дрогата. Установеното снижаване на артериалното налягане е под 40% от изходното и продължителността на наблюдавания хипотензивен ефект е по-кратка от 20 минути.

Емпирични данни на репей

Българската народна медицина предлага използването на извлеци от корена на репея при широк спектър от заболявания - от стомашно-чревни увреждания - гастрити, стомашна и дуоденална язва, до заболявания на кожата и на придатъчните й жлези.
Изтъква се, че извлекът от репей стимулира разрастването на нови съединително-тъканни клетки и в тази връзка ускорява зарастването на язвения дефект при язвената болест. Тъй като, от друга страна, билката оказва известно противомикробно действие, препоръчва се използването й при рецидивираща фурункулоза.

Външно прилагане на листа от репей се препоръчва от страна на народната медицина при подагра, при навяхване, при изкълчване, при хемороиди. Широко се предлага намазването на косите с масло от репей при косопад с оглед преустановяване или намаляване ускореното опадване на косите. За целта се прави 10% извлек в зехтин или в бадемово масло.

Отвара от репей се препоръчва за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина, както и за жабурене на устата при гингивити.

Трябва да се помни, че сушените листа от репей се нападат при съхраняване много лесно от насекоми, поради което те трябва да се пазят добре затворени.

Описание на репей

Двугодишно (или многогодишно) тревисто растение с дебел вретеновиден разклонен корен. Стеблото изправено, 60 - 150 (200) см високо, разклонено, вълнесто-влакнеста. Листата последователни, долните на дълги дръжки, яйцевидни, отгоре голи или разредено влакнести, отдолу сивовлакнести до наплъстени. Цветните кошнички едри кълбести,   събрани в едро съцветие, обвивните листчета зелени шиловидни, на върха кукесто подвити. Цветовете тръбести, червеновиолетови, слабо превишаващи обвивката. Плодовете тъмнокафяви петнисти. Цъфти юни - октомври.

repei_2.jpg

Разпространение на репей

Расте по изоставени, буренясали и необработвани места, край пътища, жп линии, селища и из храсталаци. Разпространено из цялата страна от низините докъм 1500 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа (с изключение на крайните северни части).

Дрога на репей

Корени (Radix Bardanae).

Съдържание на репей

Горчиви вещества (вероятно сесквитерпенови лактони), стероли, до 45% инулин. В близкия вид Arctium minus е намерен сесквитерпеновият лактон аркциопикрин.

Начин на приготвяне на репей

Извлек за вътрешно прилагане: 1 супена лъжица ситно нарязан корен се вари в 1/2 л вода 10 мин; отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

От семената на репея се прави следният извлек

1 чаена лъжичка се накисва в 400 мл студена вода (извличане на студено) и се оставя да се извлича през нощта; на сутринта настойката се прецежда и се изпива на 3 пъти преди ядене.

Полезни свойства на репея

Инфузиите от корени и листа се използват при ревматизъм, подагра, остеохондроза, за лечение на стомашни язви, хроничен гастрит, както и различни кожни заболявания - акне, лишеи, циреи.

Отварата от корените се използва при хроничен запек, забавена менструация и диабет. С инфузията от корен от репей се правят гаргари при възпалителни заболявания на лигавиците на устната кухина, фаринкса, а също и за укрепване на косата.

Забележка

Нашата народна медицина препоръчва още и използването на други подвидове на репея - т.нар. Arctium minus L. — малък репей, и Arctium tomentosum L. — паяжинест репей.

Вреди на репея

Често можете да чуете твърдението, че репеят е противопоказан за бременни и кърмещи жени, което е коренно погрешно - репей принадлежи към онези няколко растения, които изобщо нямат противопоказания. Грешното мнение се причинява от факта, че репеят  е част от многокомпонентни лекарства, някои от съставките на които имат редица противопоказания.