bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Репей билка, корен от репей, чай от репей - действие и приложение

Arctium lappa L.

Aнглисйки – Great burdock, Pуски - Лопух большой, Френски - Bardane, Немски - Grosse Klette

Сем. Asteraceae (Compositae) - Сложноцветни

repei.jpg

Основно действие на репей

Диуретично, диафоретично и противоязвено.

Експериментални и клинични данни за билката репей

Предвид потогонното действие на билката репей тя намира приложение при простудни заболявания. Диуретичното действие на билката се свързва с богатото съдържание на полизахарида инулин (около 45%), а също така и с етеричното му масло (0,06 - 0,18%).

В последно време в коренището на репея е открито присъствието на ситостерин, съединение, което напоследък се утвърждава като ефективно средство за лечение на аденома на простатната жлеза.

В коренището на репея е открито освен това и известно количество от глюкозида арктин, значително съдържание на тлъсто масло, изградено от глицеридите на ненаситените мастни киселини олеинова и линолова, а това има също така отношение към обосноваване на терапевтичната активност на билката.

Независимо от твърде широкото използване на репея от страна на народната медицина данните за експериментални и клинични проучвания с дрогата са оскъдни. Българският учен Петков и неговият екип през 1969г. проучват 10% алкохолни и етерни извлеци от корена на репея върху артериалното налягане на наркотизирани котки и не установяват данни за изразен хипотензивен ефект на дрогата.

Установеното снижаване на артериалното налягане е под 40% от изходното и продължителността на наблюдавания хипотензивен ефект е по-кратка от 20 минути.

Емпирични данни за репей

Българската народна медицина предлага използването на извлеци от корени на репей при широк спектър от заболявания - от стомашно-чревни увреждания - гастрити, стомашна и дуоденална язва, до заболявания на кожата и на придатъчните й жлези.

Изтъква се, че извлекът от репей стимулира разрастването на нови съединително-тъканни клетки и в тази връзка ускорява зарастването на язвения дефект при язвената болест. Тъй като, от друга страна, билката оказва известно противомикробно действие, препоръчва се използването й при рецидивираща фурункулоза.

Външно прилагане на листа от репей се препоръчва от страна на народната медицина при подагра, при навяхване, при изкълчване, при хемороиди. Широко се предлага намазването на косите с масло от репей при косопад с оглед преустановяване или намаляване ускореното опадване на косите. За целта се прави 10% извлек в зехтин или в бадемово масло.

Чай от репей се препоръчва за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина, както и за жабурене на устата при гингивити.

Ползите от репея са известни още от древността. Коренът от репей е широко използван и в китайската народна медицина за състояния като кожни заболявания, грип, при детоксикация на организма, както и при проблеми с с бъбреците.

Трябва да се помни, че сушените листа от репей се нападат при съхраняване много лесно от насекоми, поради което те трябва да се пазят добре затворени.

Описание на билката репей

Двугодишно (или многогодишно) тревисто растение с дебел вретеновиден разклонен корен. Стеблото изправено, 60 - 150 (200) см високо, разклонено, вълнесто-влакнеста. Листата последователни, долните на дълги дръжки, яйцевидни, отгоре голи или разредено влакнести, отдолу сивовлакнести до наплъстени. Цветните кошнички едри кълбести, събрани в едро съцветие, обвивните листчета зелени шиловидни, на върха кукесто подвити. Цветовете тръбести, червеновиолетови, слабо превишаващи обвивката. Плодовете тъмнокафяви петнисти. Цъфти юни - октомври. Вирее добре на пряка слънчева светлина, в почва, богата на азот.

repei_2.jpg

Разпространение на репей

Расте по изоставени, буренясали и необработвани места, край пътища, жп линии, селища и из храсталаци. Разпространено из цялата страна от низините докъм 1500 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа (с изключение на крайните северни части).

Бодливите глави на репея са характерни с това, че много лесно се залепят към козина на животно или към дреха на човек, което прави разпространението на семената изключително лесно. От там идват и някои от народните наименования на билката – лепен, лепилка, лепка, репел.

В някои страни, като например Япония, растението се използва с декоративна цел като част от естествени оградни съоръжения и други декоративни елементи.

Репей в кулинарията

В България, консумацията на репей като част от кулинарната ни култура не е разпространено. Миризмата на корени от репей е тежка, а вкусът е по-скоро горчиво-сладникав. Но това растение присъства в кухнята на държави като Япония, Корея, Тайван и Русия, а в Обединеното кралство се използва за приготвяне на освежаваща напитка в комбинация с глухарче.

Дрога на репей

Корени (Radix Bardanae).

Съдържание на корен от репей

Горчиви вещества (вероятно сесквитерпенови лактони), стероли, до 45% инулин, етерично масло, фитостероли, танини, мазнини, органични киселини, горчиви и слузни вещества, глюкозиди, соли на калций, калий, магнезий. В близкия вид Arctium minus е намерен сесквитерпеновият лактон аркциопикрин.

Начин на приготвяне на репей корен

Извлек за вътрешно прилагане: 1 супена лъжица ситно нарязан корен се вари в 1/2 л вода 10 мин; чаят от репей се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

В комбинация с терпентин в съотношение 1:10 може да се приготви настойка за намазване при ревматизъм и шипове.

Листата на растението могат да се сварят и да се наложат върху изгорена кожа, хемороиди или подути лимфни възли.

От семената на репея се прави следният извлек

1 чаена лъжичка се накисва в 400 мл студена вода (извличане на студено) и се оставя да се извлича през нощта; на сутринта настойката се прецежда и се изпива на 3 пъти преди ядене.

Полезни свойства на репей корен

Ползите от репея са многобройни и разнообразни. Инфузиите от корени и листа се използват при ревматизъм, подагра, остеохондроза, за лечение на стомашни язви, хроничен гастрит, както и различни кожни заболявания - акне, лишеи, циреи.

Отварата от корени от репей се използва при хроничен запек, забавена менструация и диабет. С инфузията от корен от репей се правят гаргари при възпалителни заболявания на лигавиците на устната кухина, фаринкса, а също и за укрепване на косата.

Репей билка се използва и в редица козметични продукти, поради свойството му да редуцира фините бръчки чрез подобряване на кръвообращението и метаболизма на кожата.

Забележка

Нашата народна медицина препоръчва още и използването на други подвидове на репея - т.нар. Arctium minus L. — малък репей, и Arctium tomentosum L. — паяжинест репей.

Вреди от репей билка

Често можете да чуете твърдението, че корен от репей е противопоказан за бременни и кърмещи жени, което е коренно погрешно - репей принадлежи към онези няколко растения, които изобщо нямат противопоказания. Грешното мнение се причинява от факта, че репеят е част от многокомпонентни лекарства, някои от съставките на които имат редица противопоказания.