bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Репей билка, корен от репей, чай от репей - действие и приложение

Arctium lappa L.

Aнглисйки – Great burdock, Pуски - Лопух большой, Френски - Bardane, Немски - Grosse Klette

Сем. Asteraceae (Compositae) - Сложноцветни

 • Репей корен - билка при косопад, Arctium lappa

  Репей корен - билка при косопад, Arctium lappa

  Цена: 2,78 лв.

 • Репей корен - детоксикация, пречиства кръвта, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

  Репей корен - детоксикация, пречиства кръвта, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 16,49 лв.

  Промо цена 14,84 лв.

  -10%

 • repei.jpg

  Основно действие на репей

  Диуретично, диафоретично и противоязвено.

  Експериментални и клинични данни за билката репей

  Предвид потогонното действие на билката репей тя намира приложение при простудни заболявания. Диуретичното действие на билката се свързва с богатото съдържание на полизахарида инулин (около 45%), а също така и с етеричното му масло (0,06 - 0,18%).

  В последно време в коренището на репея е открито присъствието на ситостерин, съединение, което напоследък се утвърждава като ефективно средство за лечение на аденома на простатната жлеза.

  В коренището на репея е открито освен това и известно количество от глюкозида арктин, значително съдържание на тлъсто масло, изградено от глицеридите на ненаситените мастни киселини олеинова и линолова, а това има също така отношение към обосноваване на терапевтичната активност на билката.

  Независимо от твърде широкото използване на репея от страна на народната медицина данните за експериментални и клинични проучвания с дрогата са оскъдни. Българският учен Петков и неговият екип през 1969г. проучват 10% алкохолни и етерни извлеци от корена на репея върху артериалното налягане на наркотизирани котки и не установяват данни за изразен хипотензивен ефект на дрогата.

  Установеното снижаване на артериалното налягане е под 40% от изходното и продължителността на наблюдавания хипотензивен ефект е по-кратка от 20 минути.

  Емпирични данни за репей

  Българската народна медицина предлага използването на извлеци от корени на репей при широк спектър от заболявания - от стомашно-чревни увреждания - гастрити, стомашна и дуоденална язва, до заболявания на кожата и на придатъчните й жлези.

  Изтъква се, че извлекът от репей стимулира разрастването на нови съединително-тъканни клетки и в тази връзка ускорява зарастването на язвения дефект при язвената болест. Тъй като, от друга страна, билката оказва известно противомикробно действие, препоръчва се използването й при рецидивираща фурункулоза.

  Външно прилагане на листа от репей се препоръчва от страна на народната медицина при подагра, при навяхване, при изкълчване, при хемороиди. Широко се предлага намазването на косите с масло от репей при косопад с оглед преустановяване или намаляване ускореното опадване на косите. За целта се прави 10% извлек в зехтин или в бадемово масло.

  Чай от репей се препоръчва за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина, както и за жабурене на устата при гингивити.

  Ползите от репея са известни още от древността. Коренът от репей е широко използван и в китайската народна медицина за състояния като кожни заболявания, грип, при детоксикация на организма, както и при проблеми с с бъбреците.

  Трябва да се помни, че сушените листа от репей се нападат при съхраняване много лесно от насекоми, поради което те трябва да се пазят добре затворени.

 • Репей Тинктура - диуретик, Bioherba, 50 мл

  Репей Тинктура - диуретик, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 8,68 лв.

  Промо цена 7,81 лв.

  -10%

 • Билкова смес Стоп Косопад - Чемерика, Репей и Коприва, 100 гр.
 • Описание на билката репей

  Двугодишно (или многогодишно) тревисто растение с дебел вретеновиден разклонен корен. Стеблото изправено, 60 - 150 (200) см високо, разклонено, вълнесто-влакнеста. Листата последователни, долните на дълги дръжки, яйцевидни, отгоре голи или разредено влакнести, отдолу сивовлакнести до наплъстени. Цветните кошнички едри кълбести, събрани в едро съцветие, обвивните листчета зелени шиловидни, на върха кукесто подвити. Цветовете тръбести, червеновиолетови, слабо превишаващи обвивката. Плодовете тъмнокафяви петнисти. Цъфти юни - октомври. Вирее добре на пряка слънчева светлина, в почва, богата на азот.

  repei_2.jpg

  Разпространение на репей

  Расте по изоставени, буренясали и необработвани места, край пътища, жп линии, селища и из храсталаци. Разпространено из цялата страна от низините докъм 1500 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа (с изключение на крайните северни части).

  Бодливите глави на репея са характерни с това, че много лесно се залепят към козина на животно или към дреха на човек, което прави разпространението на семената изключително лесно. От там идват и някои от народните наименования на билката – лепен, лепилка, лепка, репел.

  В някои страни, като например Япония, растението се използва с декоративна цел като част от естествени оградни съоръжения и други декоративни елементи.

  Репей в кулинарията

  В България, консумацията на репей като част от кулинарната ни култура не е разпространено. Миризмата на корени от репей е тежка, а вкусът е по-скоро горчиво-сладникав. Но това растение присъства в кухнята на държави като Япония, Корея, Тайван и Русия, а в Обединеното кралство се използва за приготвяне на освежаваща напитка в комбинация с глухарче.

  Дрога на репей

  Корени (Radix Bardanae).

  Съдържание на корен от репей

  Горчиви вещества (вероятно сесквитерпенови лактони), стероли, до 45% инулин, етерично масло, фитостероли, танини, мазнини, органични киселини, горчиви и слузни вещества, глюкозиди, соли на калций, калий, магнезий. В близкия вид Arctium minus е намерен сесквитерпеновият лактон аркциопикрин.

  Начин на приготвяне на репей корен

  Извлек за вътрешно прилагане: 1 супена лъжица ситно нарязан корен се вари в 1/2 л вода 10 мин; чаят от репей се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

  В комбинация с терпентин в съотношение 1:10 може да се приготви настойка за намазване при ревматизъм и шипове.

  Листата на растението могат да се сварят и да се наложат върху изгорена кожа, хемороиди или подути лимфни възли.

  От семената на репея се прави следният извлек

  1 чаена лъжичка се накисва в 400 мл студена вода (извличане на студено) и се оставя да се извлича през нощта; на сутринта настойката се прецежда и се изпива на 3 пъти преди ядене.

  Полезни свойства на репей корен

  Ползите от репея са многобройни и разнообразни. Инфузиите от корени и листа се използват при ревматизъм, подагра, остеохондроза, за лечение на стомашни язви, хроничен гастрит, както и различни кожни заболявания - акне, лишеи, циреи.

  Отварата от корени от репей се използва при хроничен запек, забавена менструация и диабет. С инфузията от корен от репей се правят гаргари при възпалителни заболявания на лигавиците на устната кухина, фаринкса, а също и за укрепване на косата.

  Репей билка се използва и в редица козметични продукти, поради свойството му да редуцира фините бръчки чрез подобряване на кръвообращението и метаболизма на кожата.

  Забележка

  Нашата народна медицина препоръчва още и използването на други подвидове на репея - т.нар. Arctium minus L. — малък репей, и Arctium tomentosum L. — паяжинест репей.

  Вреди от репей билка

  Често можете да чуете твърдението, че корен от репей е противопоказан за бременни и кърмещи жени, което е коренно погрешно - репей принадлежи към онези няколко растения, които изобщо нямат противопоказания. Грешното мнение се причинява от факта, че репеят е част от многокомпонентни лекарства, някои от съставките на които имат редица противопоказания.

  Продукти свързани със статията

  1. Репей корен - билка при косопад, Arctium lappa

   Репей корен - билка при косопад, Arctium lappa

   Цена: 2,78 лв.

  2. Репей корен - детоксикация, пречиства кръвта, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

   Репей корен - детоксикация, пречиства кръвта, Bioherba, 300 мг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 16,49 лв.

   Промо цена 14,84 лв.

   -10%

  3. Шампоан Репей Kорен, Bioherba, 200 мл

   Шампоан Репей Kорен, Bioherba, 200 мл

   Цена:

   Редовна цена: 3,84 лв.

   Промо цена 3,46 лв.

   -10%

  4. Репей Тинктура - диуретик, Bioherba, 50 мл

   Репей Тинктура - диуретик, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 8,68 лв.

   Промо цена 7,81 лв.

   -10%

  5. Спрей за коса Билков концентрат - с Хинин, кофеин, репей и билки, Radika, 125 мл

   Спрей за коса Билков концентрат - с Хинин, кофеин, репей и билки, Radika, 125 мл

   Цена:

   Редовна цена: 6,26 лв.

   Промо цена 5,64 лв.

   -10%