Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Използване на билкови препарати при бебета и деца

bilki-i-deca.jpgГрижа за детето

Родителят усеща по-добре от всеки друг, когато детето не се чувства добре. Понякога има основни признаци на заболяване, като диария или треска. Друг път има само промяна в поведението на детето, което подсказва, че нещо не е наред. Родителите често питат как могат да бъдат по-добре подготвени, за да вземат адекватно решение за здравето на детето.

Първоначално всеки родител трябва се образова,  запознавайки се със симптомите на болеста и как да се процедира при тяхната проява. На второ място, доверете се на собствените си интуиция и накрая споделете притесненията си личния лекар на детето.

Болестите на дихателната система съставляват повече от половината от заболяванията в детството. Често те са лесни за диагностициране и най – податливи за лекуване, чрез природни, билкови средства. Децата имат способността лесно да се лекуват и да се възстановяват от заболявания. Доброто хранене, здравословния начин на живот, упражненията и любовта помагат на младите тела да изградят способността за бързо възстановяване.

Билкови препарати и дози за бебета и деца

Билките могат да бъдат използвани в различни форми и препарати. Съществуват много фини, по-малко известни препарати, които могат да бъдат използвани безопасно и ефективно при деца и при кърмачета, когато приемът през устата е проблематичен. Билковитепрепарати могат да се използват терапевтично под формата на отвари, сиропи, билкови екстракти, пари, прахове, бани, втриване в тялото, тинктури, таблетки и капсули. Често топлата вана с успокояващи билки или топлите протектори на етерични масла, които се прилагат върху гръдния кош за облекчаване на спазмите на кашлицата е точното лекарство за детето. Комбинация от няколко билкови препарати също може да бъде ефективен при лечение на дадено заболяване.

bilkova-banya-2.jpg

Бани с билки

Билковите бани са ефективен начин за предоставяне приема на лекарства при бебето или малкото дете. На детето трябва да се приложи билкова вана в продължение на минимум 15 минути, за да се хидратира кожата преди да започне да абсорбира лечебните качества на банята. Водолечебената стойност на топлата вода влияе на нервната и имунната система на организма. Баните могат да се използват при лечение на настинки, дехидратация, висока температура, грип, безсъние и отслабване на мускулите. Миенето на ръцете или краката е чудесен начин за лечение на едно дете, което не иска да пие лекарства. Ръцете или краката се накисват в инфузия или отвара от 5 до 10 минути два пъти на ден. Кожата абсорбира билките и това се отразява на останалата част на тялото.

Втриване в тялото на билки

Втриването в тялото е ефективен начин за намаляване на мускулните спазми в гърдите (при спастична бронхиална кашлица), гърба (при скелетнатно - мускулна болка) и стомаха (при колики или запек). Втриването може да се използва за стимулиране на нервната тъкан в периферната нервна система, както и за предотвратяване на дехидратация. Ароматните билки като босилек, лавандула, розмарин, мащерка и голтерия често се използват в такива случаи. При втриване може да се комбинира билково масло с тинктура.

Капсули и таблетки

Капсулите и таблетките могат да бъдат удобен метод на приложение, ако детето е в състояние да ги погълне. Поради спецификата на тези видове билкови препарати те най-често се използват при по-големи деца на възраст от 8 до 12г. Поглъщането на леко неприятните на вкус билки могат да отблъснат детето, поради тази причина вече на пазара се срещат капсули, които са по-малко неприятни.

bebe-mmasaje.jpgКремове и мазила

Кремовете и мазилата са лесни за използване локални препарати, които предлагат голямо разнообразие от терапевтични свойства за такива заболявания като обрив на кожата, изгаряния, порязвания и рани, ужилвания, циреи и навяхвания.

Ферментация и компреси

Ферментацията и компресите са локални препарати, използвани главно за лечение на кожни обриви и отоци като подуване на мускулите и сухожилията или подувания на жлезите, като при възпалени сливици.

Глицерин

Глицериновите екстракти са много популярни билкови средства за деца, поради високото им растително съдържание на захар. Повечето деца ги предпочитат пред алкохолните екстракти. Те могат да бъдат използвани като се смесват с тинктури, сокове или чайове.

Настойки

Настойките или билковите чайове могат да бъдат приятен начин за лечение, както и за хидратиране на болното дете. Чайовете могат да се приемат чисти или смесени с мед, плодов сок или билков сироп за болки в гърлото и венците. Чайовете за кърмачета могат да се разредят , като се има предвид дозата за една чаена лъжичка и да се дадат с пипетка или в бутилка.

Прахове

Билковите прахчета се използват локално, за да се запази кожата суха и без излишната влага. Те могат да се използват за подпомагане на заздравяването на кожата, както и като антисептично средство. Могат да бъдат полезни при кожен обрив и гъбични инфекции на кожата.

Лапи

Билковите лапи се използват за постигане на лечебен ефект от билките върху горните дихателни пътища. Те затоплят и облекчават лигавицата на носа, синусите и гърлото. Ароматните билки са най-често използваните и това се дължи на лечебните качества на летливите масла, които се съдържат в тях.

Свещички и клизми

Свещичките и клизмите имат предимството да се абсорбират директно в кръвообращението, като прескачат оралния път и по този начин да се избегне неприятния вкус на билките, които се прилагат.

Сиропи

Сиропите са приятен начин да се приемат билкови лекарства за лечение на деца, тъй като те са сладки и лесни за прием. Сиропите могат да се използват с настойки и отвари от билки или могат да бъдат смесвани с билкова тинктура, за да се прикрие аромата й.

Тинктури

Тинктурата или алкохолният екстракти са по-трудни за употреба при децата и това се дължи на техния вкус. Тинктурата е част от билкова формула на алкохолна основа извлечена от съставната част на билката. Смесването на тинктура със сироп или глицерин е добър начин да се разрежда и да се подобри вкуса й.
bilki-i-dete.jpg

Дозировка

Дозата за възрастни е различна от дозата за бебе или дете. Винаги трябвада се съставя от гледна точка на възраст, размер и тегло с цел безопасността на детето. Билковите чайове, които се дават на дете са в доза една чаена лъжичка от 3 до 5 пъти на ден, билковите екстракти се дават в доза от 5 до 10 капки 3 пъти на ден и се разреждат с билкови чайове 1 към 2 ( 2 вода към 1 чай).

От ключово значение за успешното лечение е колко често да давате лекарството. Препоръчително е да се дава билково лекарство за дългосрочни или хронични състояния три пъти на ден, обикновено по време на хранене. Ако детето има висока температура, възпалено гърло или грип се препоръчва да се приема дозата по-често около пет пъти на ден или на всеки два часа. Това дава възможност използването на билката да укрепи имунната система на организма. Винаги е разумно да се продължи използването на билковото лекарство по три пъти на ден в период от пет до седем дни след подобрение на състоянието. Това помага да се предотврати рецидив или да се появят допълнителни усложнения. Често детето започва да се чувства по-добре, преди тялото да е напълно оздравяло.


 

Продукти свързани със статията

    Лечебни чаеве
  1. БОСИЛЕК , ЛИСТ РОНЕН , Ocimum basilicum
  2. Лавандула сух цвят , Lavandula angustifolia Mill , сърцебиене , раздразнителност , грип
  3. РОЗМАРИН БИЛКА , ПОДПРАВКА ЛИСТ , Rosmarinus officinalis L.