Кардамон семена - без шушулка, афродизиак, Elettaria cardamomum
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
Кардамон семена - за чай или като подправка
Elettaria cardamomum
Кардамонът е една от най-скъпите подправки в света след шафрана и ванилията, поради уникалния си вкус и аромат. Произхожда от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Среща се предимно в Индия, Малайзия, Шри Ланка и Суматра. Тъй като на латински наименованието му е Elettaria cardamomum, то понякога тази подправка се изписва и като Кардамом.
Кардамонът намира широко приложение както в кулинарията, така и в медицината.
Кардамон и неговите ползи
Традиционните фармацевтични свойства на тази ароматна подправка са описани в древна ведическа литература, датираща от 3000 години. Аборигенните египтяни са използвали кардамон в парфюми и ароматни биотични материали, които отделят ароматен дим при изгаряне. Гръцките лекари, ботаници и фармаколози демонстрират употребата му като народен лек за лечение на кашлица, коремна болка, спазми и ишиас. В гръцко-арабската система на традиционната медицина кардамонът се счита за мощен стомашен стимулант и диуретик.
Днес кардамонът се използва в източните и западните практики за лечение на различни заболявания като грип, инфекции, астма, бронхит, сърдечни заболявания, диария, гадене и катаракта. Семената на кардамон притежават множество биологични роли, включително антиоксидантна, антихипертензивна, антидиабетна, гастропротективна, слабителна, антиспазматична, антибактериална, антитромбоцитна и противоракова активност.
Подобно на джинджифила и куркумата, кардамонът може да намали болката и отока, особено в лигавиците на устата и гърлото, което го прави полезен при употреба при възпалено гърло. Фитонутриентите, витамините и етеричните масла в кардамона действат като антиоксиданти и помагат за почистването на свободните радикали и устояват на клетъчното стареене.
Освен това, кардамонът е добре известно средство за лечение на импотентност и подобряване на пониженото либидо.
Що се отнася до употребата му като подправка в кулинарията, кардамонът се отличава с топъл и леко остър, пикантен аромат. Използва се при приготвянето на сладки и сладкиши, печени меса, ориз, леща. Подходящ е и като ароматна подправка към чай или кафе. Поради силния си аромат и вкус, кардамонът трябва да се използва в малки количества.
Действие на Кардамон
Има газогонно и антисептично действие, повишава апетита. Има тонизиращо организма действие.
*Подправка.
Начин на употреба на Кардамон семена
Кулинарна цел: Използвайте директно или смелете преди овкусяване на ястията.
Чай: 1/5 ч.л. (1 гр) се залива с 250 мл вряща вода, похлупва се за 10 минути. Пие се 20 минути преди хранене, леко топъл.
Състав
Кардамон семена, без шушулка (Elettaria cardamomum).
Предупреждение
Възбужда централната нервна система! Да не се ползва вечер!
Противопоказания
Кардамонът подобно на повечето подправки е с висока алергенност. Не трябва да се употребява от хора със заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.
Произход
Гватемала