Черна Хималайска сол фина – Кала Намак, насипна
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Черна Хималайска сол фина – Кала Намак
Черната сол, известна също с многото си имена като Кала Намак, Кала Лун, Бире Нун, Индийска черна сол, Сулемани Намак, Бит Лобон или сярна сол, е вулканична каменна сол, която се добива в района на Хималаите. Получава това име заради виолетовия до черен цвят, който има. Въпреки това, тя е само черна в естественото си състояние, а при смилане порозовява.
Хималайската черна сол се състои главно от натриев сулфат (Na2SO4), натриев сулфид (Na2S), натриев бисулфат (NaHSO4), натриев бисулфит (NaHSO3), железен сулфид (FeS) и сероводород (H2S), които се срещат естествено в Хималайските планини в допълнение към натриев хлорид (NaCl), калий (K), калций (Ca) и магнезий (Mg), както в обикновената готварска сол.
Серните съединения в черната сол са това, което я правят специална. Сярата придава на солта уникален мирис и вкус, а когато се използва в правилните количества, има благоприятен ефект върху здравето.
6 грама черна сол съдържат приблизително 300 милиграма сяра.
За какво се използва Черна Хималайска сол?
Поради богатия си минерален състав, хималайската черна сол се използват широко в храни, козметика и алтернативни медицински лечения.
Лечебна цел
Черната сол заема важно място в Аюрведа, добре познатата индийска система за алтернативна медицина с история от повече от 2000 години. Аюрведичните лечители вярват, че солта Кала Намак има различни лечебни качества.
Те я използват за лечение на храносмилателни разстройства, очни заболявания, проблеми със зъбите, заболявания, свързани със стрес, анемия и истерия, наред с много други състояния.
Въпреки липсата на клинични доказателства за много от тези аюрведични терапии, проучванията показват, че черната сол има някои медицински ползи. Хималайската черна сол е с високо съдържание на антиоксиданти и има изненадващо ниско съдържание на натрий.
Той произвежда помага за контролиране на стомашни киселини и подуване на корема. Намалява производството на киселини, газове и метеоризъм и облекчава рефлукса, а също така увеличава абсорбцията на витамините в тънките черва.
Кала намак сол помага за понижаване на нивата на кръвната захар. Освен това, действа като естествен разредител на кръвта в малки количества, който помага за контролиране на кръвното налягане.
Сярата, съдържаща се в черната хималайска сол, е от съществено значение за подобряване състоянието на кожата и ноктите, регулирането на кръвната захар, жлъчната секреция, растежа на косата, кислородния баланс, съединителната тъкан, мозъчните функции и отстраняването на токсините от тялото.
Освен това банята с черна сол се препоръчва при болки в гърба и ставите, както и при всякакви заболявания, включително ревматизъм, екзема, краста и себореен дерматит. Тъй като Kala Namak съдържа и огромно количество калий, тя помага на мускулите да функционират правилно и облекчава мускулните спазми.
Като подправка в храната
Черната сол се използва широко и в готвенето и е популярна съставка в индийската, пакистанската, бангладешката и непалската кухня. Също така е много популярна във веганската кухня като заместител на яйцата поради своя подобен на яйцето вкус и мирис, произтичащи от богатата на сяра структура.
Докато хималайската черна сол има ниско съдържание на натрий, трябва да се отбележи, че има остър солен вкус. Следователно е възможно да се получи същият солен вкус, като се използва по-малко количество черна сол от обикновената готварска сол. Черната сол също може да се счита за по-безопасна алтернатива при постоянна употреба, поради по-ниския прием на натрий.
Препоръчва се да не се добавят повече от 6 грама сол Kala Namak на ден. Не трябва да се приема повече от 3,5 грама на ден от хора с високо кръвно налягане.
Козметична цел
Установено е, че мехлемите или сапуните, приготвени с черна сол, помагат за възстановяването на мазна, склонна към акне и кожа с петна.
Черната сол съдържа минерали, които могат да подобрят растежа на косата. Приложена към шампоан, крем за коса или маска за коса, черната хималайска сол укрепва слабата коса и предпазва от цъфтящи краища. Значително намалява косопада и образуването на пърхот, когато се консумира с храната.
Какви са разликите между розовата и черната хималайска сол?
Цвят: И двата вида сол са естествено срещащи се каменни соли в Хималаите. Розовата сол може да варира от розово до оранжево на цвят. Черната сол може да бъде розово-кафява до черна.
Вкус: По отношение на вкуса, черната сол е опушена и съдържа сяра, докато розовата сол е с по-мек вкус.
Минерали: Черната сол съдържа следи от сулфати, железен сулфид, магнезий, калий и други елементи, открити в скалите на Хималайските планини. Минералите в розовата сол включват калций, магнезий и калий.
Начин на употреба на Черна Хималайска сол фина
1. В смес от подправки: Chaat masala - индийска подправка, използва черна сол като ключова съставка, за да придаде комплексния си вкус.
2. Във веганските ястия: За постигане на вкуса на яйцата, можете да използвате черна сол във всякакви ястия, които изискват вегански яйца, като тофу или веганска яйчена салата. Сярата в черната сол й позволява да предизвика неподражаемия вкус на яйцата.
3. Като подправка: Поръсете черна сол върху лютеница, салати и други солени ястия, за да добавите специален вкус.
Състав
Хималайска черна каменна сол, фино смляна.
Произход
Пакистан