Каджунски подправки – Кадиенска подправка – Кейджунски микс
Изборът на подправки може да бъде труден, тъй като има стотици, a е важно, когато сте решили да направите кулинарен шедьовър.
Историята на Каджунската смес
Терминът Каджун идва от френскоговорящия акадски народ, който мигрира в Южна Луизиана през 1700-те години, период наречен le Grand Dérangement. Те се приспособяват към живота в Луизиана, носейки със себе си и своята кухня. Каджунската кухня се основава на метода на трите съда: единият съд се използва за готвене на ориз, един за основно ястие и един за зеленчуците.
Какво представлява Кейджън подправка?
Подправката каджун разчита на използването на много пипер, като бял и черен пипер, камби и кайенски чушки. Тази кухня включва също червен пипер и чесън. Употребата на лук и целина е често срещана в каджунската кухня.
Каджунската кухня се влияе от хората, родени, но и заселници във френска колониална Луизиана, по-специално в Ню Орлеан. При тях храните са комбинация от много различни култури - от френски до ирландски и западноафрикански. Към подправката се добавят и много билки като риган, дафинов лист, босилек, мащерка, розмарин, магданоз и червен пипер.
Решението за употреба на каджунска подправка се свежда до един въпрос: искате ли нещо пикантно или просто нещо подправено?
Ако искате нещо пикантно е по-вероятно да се насладите на каджунската подправка.
Ако искате пикантна и богата на аромати пица, смело можете да използвате тази подправка.
Действие на Каджунска подправка
Благоприятства храносмилането, повишава потентността.
*Подправка.
Начин на употреба на Каджунска подправка
Подправка за пикантни основни ястия, риба, зеленчуци.
Състав на Каджунска подправка
Mорска сол мляна, черен пипер, люто едро чили, суха горчица, лют червен пипер, сух чесън на прах, сух лук, ронена мащерка, риган ронен, червен пипер сладък.
Противопоказания
Да не се използва при свръхчувствителен стомах, язва на стомаха, гастрит.
Пакетирано от
Билки ЕООД
Мнения на клиенти
-
Отговор до Теофана Мнение на bilki.bg
-
Здравейте, Теофана! Благодаря Ви за обратната връзка, но има доста различия между България и щата Луизиана. Едно от тези различия е произношението. Също както произношението на нашите имена е различно тук, и там, така и Креолския микс у нас е познат точно с името "Каджун". Ако променим името на подправката, повечето потребители ще се затруднят да я разпознаят, ако изобщо я открият. С името Каджун, подправката е позната не само у нас, но и в цяла източна Европа. Желаем Ви много здраве! Поздрави, bilki.bg (Публикувано на 17.03.2021)
-
Моля, коригирайте Мнение на Теофана Бекуит
-
Ако не ви затруднява, коригирайте името на подправката на Кейджунска (в края на краищата кейджуните живеят в англоговорящата Луизиана, въпреки че използват доста неразбираем френски от време на време) и произношението на думата cajun не е каджун, а кей-джун. Благодаря.
(Публикувано на 16.03.2021)