Болезнен полов акт - причини при мъжете и жените

От болка по време на половия акт могат да се оплакват както мъжете, така и жените. Болката може да засяга външните полови органи или, както е в случая при жените-вътрешните.

Болезнен полов акт

Причини при мъжете

• Парещата болка при еякулация или уриниране предполага уретрит или простатит.

• Болки в пениса по време на акт, придружени от зачервяване, отоци, подутини или възпаление могат да се дължат на баланит, херпес или друга предавана по полов път болест.

• Подуването или възпалението на пениса след полов акт може да се дължи на реакция срещу вид спермацид или смазващия гел или на алергия към гумата, ако се използва презерватив. Продават се различни видове презервативи, така че опитайте да смените вида, който използвате. Може да намерите и противоалергични презервативи.

Причини при жените

• Ако имате сексуален контакт за първи път или започвате нова връзка, може да почувствате подуване и натъртване. Лесно може да отстраните този проблем, като използвате смазващ гел. За да успокоите натъртването, полежете в топла вода, към която са били прибавени 5 капки лавандула или мускатна какула. На всеки час вземайте хомеопатичното средство арника.

• Същите симптоми се появяват и след скорошно раждане, особено след епизиотомия. Изчакайте най-малко 10 дни, преди да пристъпите към полови контакти. Упражненията за укрепване на таза ще тонизират мускулите на влагалището: 3 пъти дневно правете по 5 или 10 свивания и отпускания на мускулите, контролиращи уринирането. Приемането на арника  два пъти дневно за около 2 седмици облекчава натъртването. Намазването на шевовете с крем или тинктурен разтвор от невен или с вазелин, съдържащ витамин Е, ускорява тяхното зарастване.

• Болки, сърбеж и раздразнение, придружено от необичайно влагалищно течение, могат да бъдат симптоми за кандидоза или трихомониаза.

• Ако уринирате по-често от обикновено или изпитвате пареща болка при уринирането, неразположението може да се дължи на възпаление на пикочния мехур.

• Ако сте достигнали възрастта на менопаузата, хормоналните промени могат да доведат до стягане или изсушаване на влагалището. В този случай проблемът лесно се премахва с използването на смазващ гел.

• Ако половият акт или използването на тампони е затруднено или невъзможно, причината може да е спазъм на мускулите около входа на влагалището.

• Ако при проникване на пениса изпитвате остра вътрешна болка и ако цикълът ви е станал по-болезнен, може да страдате от ендометриоза или шийна ерозия. Изпробвайте различни пози, за да установите при кои от тях половият акт е най-безболезнен. Ако подозирате, че някоя от тези болести е причина за болката, трябва да се консултирате с лекар.

• Понякога болката и у двамата партньори може да се дължи на умора, недостатъчна предварителна любовна игра, липса на смазващи секрети или на много силно проникване. Може да преодолеете проблема, като отделяте повече време за акта и като открито обсъдите ссксуилните проблеми с партньора си. Консултацията при специалист сексолог ще улесни подобни обсъждане.

 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%

 1. Арника Мексиканска Цвят
 1. ТИНКТУРА НЕВЕН, 100 мл

  ТИНКТУРА НЕВЕН, 100 мл

  Редовна цена: 6,96 лв.

  Промо цена 6,89 лв.

  1%