Ароматерапия с био етерични масла 
ВИДОВЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

ОРГАНИЧНИ

Одобрените органични етерични масла се извличат от растения, растящи без намесата на изкуствени торове, хербициди или пестициди - като вместо това са използвани методи за управление на екосистемата с цел поддържане на здравето както на растенията, така и на почвата. В такива етерични маславъншни добавки като генетично модифицирани или ирадиационни добавки. Ползите от органичното земеделие включват липса на замърсявания от местния въздух или подпочвените води и липса на токсични химикали в растението или етеричните му масла, като в същото време се поддържа жизнеността на местната околна среда. Международните стандарти за органични етерични масла са определени от Международната Асоциация по движение на органичното земеделие, която също акредитира много сертифициращи органи, например Асоциацията по почвите или френската Екосерт.

ДИВИ

Дивите етерични масла се извличат от растения, които не са култивирани, а са събрани от естествената им дива среда. Въпреки че те не са органични, те не са отровени със синтетични химикали (пестициди, торове и др.) и растат при условия, подходящи за здравите растения. При събирането на диворастящите растения, трябва да бъде проверено дали растението е подходящо за събиране.

ЕТИЧНО ОТГЛЕДАНИ

Това означава устойчиво култивиране. Етично отгледаните етерични масла се извличат от билки, храсти или дървета, които не се събират по начин, който може да доведе до изтощаване на видовете. Колкото се отнася до ароматните растения, изтощаването на видовете рядко е проблем за билките (които обикновено лесно порастват количествено), а по-често представлява проблем при бавно растящите дървета.

СМЕСЕНИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Това са етерични масла, добити при висока температура и налягане, които понижават лечебните и ароматерапевтичните си свойства. Често пъти за още по-голямо поевтиняване на цената, те се смесват със синтетични масла. В този случай, те са подходящи само за ароматизиране на помещения. Желателно е да се избягва нанасянето им върху кожата, ако са смесени със синтетични масла.

СИНТЕТИЧНИ АРОМА МАСЛА

Синтетични аромати, растворени в петролни, синтетични или растителни масла. Те имитират натуралните етерични масла, ползват се само за ароматизиране, като обикновено на опаковката е указано, да не се използват за втриване.

****************************************************************** 

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ЧИСТИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?


Натурални етерични маслаЗа пълна прозрачност относно високото качество, етикета на етеричните масла трябва да дава информация:

•От кое ботанически сертифицирано растение произлиза етеричното масло.
Етеричните масла трябва задължително да произлизат от ботанически сертифицирани растения, т.е. идентифицирани от научното им име на латински. Ароматологията е наука базирана на точни ботанически познания. Пренебрегването и незачитането на тези познания може да доведе до злоупотреба и вторични ефекти. Латинското име трябва да бъде използвано вместо популярното име, което може да бъде неточно и понякога използвано като параван за злоупотреба.

•От коя част на растението е добито етеричното масло.
Някои растения могат да произвеждат различни етерични масла в различните си части. Затова е от първостепенно значение тези отделни части да бъдат разделени преди дестилацията, за да не се смесват различните етерични масла. Например от кората на горчивият портокал се добива популярното портокалово етерично масло, от листата му - етеричното масло наречено Петигрин, а от цвета – Неролито.

 •Какъв хемотип е.
Под въздействие на биотопа (слънце, климат, състав на почвата, надморска височина…) едно и също растение може да произведе етеричното масло с различен биохимичен състав. Тази разлика в биохимичния състав на маслото се определя като хемотип. Два хемотипа на едно и също етерично масло могат да имат не само различно действие, но и различна токсичност.
 
Например: розмарина произвежда 3 различни етерични масла в зависимост от това къде се отглежда. В Мароко той произвежда етерично масло, което съдържа основно 1,8 цинеол с анти-катарални и експекторални свойства. В Прованс той произвежда етерично масло, което съдържа основно камфор с противовъзпалителни свойства и срещу мускулни спазми и крампи. В Корсика той произвежда етерично масло, което съдържа основно вербенон с цикатризиращи свойства. Тясната връзка между химическата структура на етеричните масла и техните терапевтични свойства поставя основата на научната ароматерапия. Поради тази причина стандартите за качество на етеричните масла трябва да се създават съгласно тяхното въздействие върху химичния състав.

•Метода на извличане: парна дестилация или студено пресоване.
Метода на студено пресоване се използва при извличане на масло от кората на цитрусите (портокал, лимон, бергамо)

По-голяма част от етеричните масла се добиват чрез парна дестилация, без химични разтворители и при ниско налягане. Парната дестилация е деликатен процес, нуждаещ се от много натрупан опит и постоянно наблюдение. За добиването на първокласно етерично масло е необходимо да се спазват следните критерии:

◦Аламбика трябва да е направен от неръждаема стомана. Повечето материали като мед и желязо могат да се окислят.

◦Дестилацията трябва да се осъществи при много ниско налягане. При високо налягане е възможно да настъпи окисляване. Например цвета на етеричното масло от мащерка (thymus vulgaris) варира от бледо червено до кафяво червено при покачващо се налягане. Пирогенацията на дърво с кора получена  при парна дестилация при висока температура и високо налягане води до получаване на етерично масло с канцерогенна смола (катран).

◦Продължителността на цялостната дестилация е от много голямо значение. Тя трябва да бъде достатъчно продължителна, за да позволи събирането на пълната гама от ароматни молекули (базови, средни и върхови нотки). Например 75% от   етеричните масла от мащерка (thymus vulgaris) са екстракт  получен от първите 30 мин. от дестилацията. Но са необходими допълнително още 60-80 мин. за да бъдат извлечени всички молекули включително и дългите феноли. Тъй като в повечето случаи производителите са платени  на килограм етерично масло, те дестилират при високо налягане и кратка продължителност на процеса (25-30мин). Често такива етерични масла се редестилират за да се пречистят от нежеланите съставки получени при по-високата температура и за да се концентрират най-летливите съставки. Този процес води до производството на етерични масла, които са обезцветени, с некачествен аромат, променени свойства и нежелани странични ефекти. Така например едно етерично масло от евкалипт, което е редестилирано може да съдържа до 80% евкалиптол, но ще е по-дразнещо за бронхите от цялостното етерично масло, съдържащо 60% евкалиптол.

◦При дестилацията трябва да се използва изворна вода с ниско съдържание или липса на варовик.

◦Съхранение. След дестилацията етеричните масла трябва да се филтрират и съхраняват на прохладно място в херметически затворени съдове. За да бъдат изолирани от контакт със светлината и кислорода те се бутилират само в тъмно кафяви или тъмно сини стъклени шишета.

****************************************************************** 

Най-често срещани етерични масла

Чисто етерично масло от Лайм

афродизиак, адаптоген, срещу депресивни състояния. Освежава, тонизира. Действа антицелулитно. В малки количества влияе добре и балансира мазна кожа и коса.

МАСЛО ОТ ВАНИЛИЯ

Афродизиак. Благоприятно при нервно напрежение, безсъние, стрес и депресия. Загрява, обезболява, успокоява кожни раздразнения и обриви. Антиоксидант. Антиейдж ефект – повишава еластичността и регенерацията на кожата.

МАСЛО ОТ МАТОЧИНА

Смята се, че ни предпазва от чужда негативна енергия. Дава прилив на енергия и сили. Помага при меланхолия, нервно изтощение, депресивни състояния. Подпомага паметта и концентрацията. Подмладява кожата, освежава цвета на лицето и устните. Помага при косопад. Съдоукрепващо, седативно действие, антивирусно, имуностимулиращо действие.

МАСЛО ОТ ЕЛЕМИ

Действие: Oблекчава депресията, премахва меланхолията.  Използва се като антиейдж грижа за кожата. Действа антицелулитно. Действа добре и за зряла, уморена кожа. В малки количества балансира мазната кожа и коса. Помага и при белези, наранявания на кожата, обриви, загрубяла кожа.

МАСЛО ОТ КАМФОР

Най-често се използва за инхалации при проблеми с дихателната система. За ароматерапия се използва много предпазливо, защото предозирането му може да предизвика гадене и конвулсии. Помага при безсъние.

МАСЛО ОТ МЕНТА ЦИТРАТНА

Енергизиращо , освежаващо, ободряващо духа. Притежава ценни лечебни качества. Популярна е с още няколко имена – Бергамотова мента, Лайм мента, Лимонова мента. Съдържа високи нива на линалоол и линалоол цитрат. Силните  й свежи цитрусови нотки я правят предпочитана в парфюмерията.

ИЛИ НАКРАТКО ЧИСТИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА СА:

100% натурални = не подправени, не фалшифицирани, не смесвани със синтетични съставки, минерални масла или спирт.

100% чисти = не са смесени с други етерични или базови масла или алкохоли. 

100% не променени = не обезцветени, не пероксидизирани и нe  пречистени.                             

100% автентични = нищо не е добавено или отстранено от тях.

ЧИСТИ МАСЛА ТИСЕРАН100% чисти ароматерапевтични органични масла от Англия - ТИСЕРАН
 

 

Етерични масла ПРАНАРОМ  100% чисти ароматерапевтични органични масла от Белгия - ПРАНАРОМ