Див кестен за уморени крака и разширени вени(Aesculus hippocastanum)

Разширените вени са широко разпространено заболяване. Те са не само болезнени, но и неестетични. Заболяването засяга между 30 и 40% от българите, като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете.

Каква е причината за разширените вени?

За да придвижват богата на кислород кръв от белите дробове до всички тъкани и органи в нашето тяло, артериите имат дебели слоеве от мускулна тъкан в стените си. За да се върне кръвта обратно в сърцето и белите дробове и за нейното насищане с кислород, транспортът се осъществява чрез вените. Тъй като венозните стени са лишени от мускулни влакна, както е при артериите, тяхната еднопосочност на движение се определя от дейността и контрактилитета на околните за вените мускули в крайниците и мънички еднопосочни клапи, разположени във вените, които не позволяват обратно връщане на кръвта.

Заболяването Разширени вени е резултат от хронично повишаване на кръвното налягане. В такива условия венозните стени се разширяват трайно, което затруднява възможността на клапите да се затварят плътно. Това от своя страна затруднява еднопосочността на движение на кръвта във вените отдолу нагоре и тя се задържа трайно във вените на крайниците ни. Така вените постепенно се издуват, което е предпоставка за развитие на тромбоза.

Какви са симптомите на заболяването тромбоза?

Това състояние се провокира основно при повишаване на кръвното налягане във вените и артериите, в крайниците, или в областта на корема. Най-честите причини за повишено кръвното налягане са хронично затлъстяване, бременност или продължително стоене в изправено състояние, например поради професията на човека. Разширените вени могат да се появят и по други по части на тялото, най-често се забелязват по краката. Ако установите, че вените по краката ви изпъкват, ако усещате постоянна умора в крайниците, ако кожата ви стане суха и сърби, ако краката ви започнат да се подуват често, тогава значи е време да вземете мерки, за да се справите с проблема.

Лечение на уморените крака и варикозни вени

Лечение на уморените крака и варикозни вениНародната медицина предлага алтернативно лечение с билки, отвари и билкови гелове, от които можете да се възползвате.
Един от най-ефективните натурални продукти за разширени вени е дивият кестен. Той е лечебно средство в борбата с различните болести на кръвообращението. Доказано е, че екстрактът от див кестен намалява вискозитета на кръвта, благоприятства състоянието при атеросклероза и понижава съдържанието на „лошия” холестерол в кръвта. Постепенно премахва отоците и синините и подобрява кръвообращението.

Приемът на екстракт от див кестен помага при състояния на умора, болка, подуване и тежест в краката. Използва се при лечението на разширени вени и хронична венозна недостатъчност, облекчава чувството на тежест в краката и ставни болки. В дългосрочен план подобрява кръвообръщението и венозния тонус на долните крайници. В дивия кестен се съдържат флавоноиди, витамини К, С, вещества с антисептично и противовъзпалително действие, както и гликозид ексулин и есцина, които намаляват съсирването на кръвта и чупливостта на капилярите.

Есцинът (веществото, което се извлича от див конски кестен) играе ролята на тоник за вените и капилярите. Той подобрява здравината на стените на вените. Това намалява задържането на кръв и последващия оток, който е често срещано явление в глезените и долната част на краката при хора, страдащи от хронична венозна недостатъчност. Този ефект за намаляване на отока се дължи и на способността на есцина да подпомага връщането на течностите от заобикалящата тъкан обратно към капилярите.

Начин на употреба на Див конски кестен:

  • Натрошен плод

Запарка от 1 ч.л. от билката, залята със 600 мл вряща вода се кисне похлупена 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден.

  • Екстракт от див кестен

Спиртния екстракт се приготвя, като 1 част натрошени кестени се заливат с 5 части спирт със алкохолно съдържание 50 до 60 процента. Престоява на тъмно 2 седмици до месец, като периодично се разклаща. Получената тинктура се прецежда през гъсто сито или тензух. Приема се перорално - по 30 капки, три пъти дневно, в 100 мл вода.
Външно: смесва се 50 мл тинктура с 400 мл лек хидратантен крем в подходяща кутия с капак. От така приготвения крем се втрива по 1 чаена лъжичка в проблемните зони сутрин и вечер, след измиване и подсушаване на кожата.

Други билки, които са подходящи при разширени вени под формата на чай, тинктура или мехлеми са: ХАМАМЕЛИС ВИРДЖИНИАНА, ЦВЯТ ОТ НЕВЕН, ЧЕРНА БОРОВИНКА ЛИСТ, СМРАДЛИКА ЛИСТ, ГИНКО БИЛОБА и други билки.