bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Евкалипт при възпалителни процеси и бронхити

Евкалипт, Eucalyptus globulus Labil

Английски - Bleu gum, Немски – Blauergummibaum, Френски - Bois de gommier bleu, Pуски - Эвкалипт голубой
Сем. Myrtaceae - Миртови

 • Евкалипт лист - при кашлица и бронхити, Eucaliptus globulus
 • Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 4,28 лв.

 • ЕвкалиптЕвкалипт произход

  Евкалиптът често се използва за инхалации при респираторни заболявания. Родното място на това растение е Австралия. Едно дърво може да достигне 150 м височина. Евкалиптът е вечно зелено дърво, до 40 м високо; кората гладка, синкавосива, лющеща се. Листата на младите клонки са срещуположни, меки, с восъчен налеп, синьозелени, приседнали, яйцевидни, в основата сърцевидни; на старите клонки последователни, удължено елиптични до ланцетни, сърповидно извити, на къси дръжки. Цветовете на евкалипта са единични, приседнали с прост гърневиден околоцветник с 4 зъбци. Плодът  на евкалипта е четиристенна кутийка.

  Основно действие на билка евкалипт

  Евкалиптът има установено противовъзпалително действие, специално при възпалителни процеси в дихателните пътища (бронхити).

  Лечебни свойства и приложение на билка евкалипт

  Противовъзпалителното действие на евкалипта се свързва с богатото му съдържание на етерично масло с главен активен принцип монотерпен евкалиптол. В етеричното масло, извличано от листата на евкалипта, се съдържат още други съставки със синергично действие: пинени, камфен, фенхен, терпинеол и малко количество сесквитерпени. В основата на противовъзпалителната активност на евкалиптола се намира не само изразеното му антиексудативно действие, разгръщащо се на базата на проявен вазоконстриктивен ефект, но известно, макар и слабо противомикробно действие. Установено е изразено виростатично действие in vitro на водните извлеци от листата на евкалипта, посочват учени в края на седемдесетте години на миналия век, както и бактериостатично действие срещу Proteus vulgaris и алфа-хемолитичните стрептококи.

  Клиничната медицина отдавна се възползва от ценните противовъзпалителни свойства на евкалиптола при възпалителна заболявания на горните дихателни пътища, при простуда, най-често в комбинация с други етеричномаслени лечебни билки.


  Емпирични данни на билка евкалипт

  Българската народна медицина препоръчва използването на евкалиптола като средство за стимулиране на недостатъчната продукция на слюнка и на стомашен сок. Основание за това виждаме в стимулиращото и дразнещото действие на етеричните масла въобще и в частност на сесквитерпените върху секреторната дейност на храносмилателните жлези.

  Евкалиптолът се препоръчва още за отстраняване на всички оплаквания, свързани със заболявания на дихателните пътища - кашлица, задух, а също така при простудни заболявания и грип. Прилагането на евкалиптола в тези случаи не е лишено от основание и във връзка с това, че етеричните масла независимо от пътя на въвеждането им в организма се излъчват през белите дробове, където упражняват противомикробен (слаб) и противовъзпалителен ефект.


  Начин на приложение на билка евкалипт

  Една супена лъжица листа от евкалипт се запарват с 1/2 л вода и така приготвената запарка се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно при бронхити и при бронхиална астма. Препоръчват се също така инхалациите с евкалиптол, като в определен обем вряща вода (не повече от 100-150 мл) се накапват 20 капки евкалиптол и веднага се прави инхалация.

  Евкалиптовото масло е подходящо за външна употреба, смесено със слънчогледово масло или зехтин (2:100) - капки за нос. Наши учени предлагат смес от етерични масла в строго фиксирани съотношения, в състава на които влизат евкалиптовото масло и евкалиптолът, включени в дъвкателен вехикулум (дъвка) за лечение на хронифицирани катари на горните дихателни пътища - клиничният резултат е много добър.


  ЕвкалиптРазпространение на билка евкалипт

  Евкалиптът расте по сухи гористи места. Разпространен е основно в о-в Тасмания. Евкалиптът е отглеждан на много места из целия свят като бързо растящ вид, включително и в Южна Европа.

  Дрога на билка евкалипт

  Листа (Folia Eucalypti); масло (Oleum Eucalypti).


  Съдържание на билка евкалипт

  Листата - етерично масло (0,5—3,5%), дъбилни вещества, елагова и галусова киселина, горчиви вещества; маслото - цинеол (евкалиптол) – 60-85%, камфен, фенхен, пино- карвеол, терпинеол, сесквитерпенови алкохоли (еудесмол, глобулол), алдехиди (валерилалдехид, бутилалдехид, каприлалдехид), свободни и естерифицирани алкохоли, карбонилни съединения, въглеводороди от терпеновия и сесквитерпеновия ред (пинен, аромадендрен).

  Нежелани реакции на билка евкалипт

  Не се препоръчва при свръхчувствителност към компонентите. Дефицит на захароза / изомалтаза, непоносимост към фруктоза, малабсорбция на глюкоза-галактоза; Не се препоръчва за деца под 8 години.

  Съчетание на билка евкалипт с други билки

  При дихателни проблеми се съчетава с исоп, бяла ружа, врабчови чревца, сладник и др.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Евкалипт лист - при кашлица и бронхити, Eucaliptus globulus
  2. Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,28 лв.

  3. СТОП НА ХЪРКАНЕТО, ESPARA, Х 60 КАПСУЛИ

   СТОП НА ХЪРКАНЕТО, ESPARA, Х 60 КАПСУЛИ

   Цена: 26,15 лв.

   Не е в наличност

  4. АСАМ, МАСАЖЕН ГЕЛ С ДЯВОЛСКИ НОКЪТ И ЕВКАЛИПТ, 500 мл