Витамин D пази здравето от ранна детска възраст до старини. Той участва в процеса на изграждане на костите и е неизменен фактор за здрава имунна система. Изследвания показват, че витамин D може да помогне също за поддържане на сърдечното здраве. 

 • Витамин D3, Bioherba, 1000 IU, 60 капс.

  Витамин D3, Bioherba, 1000 IU, 60 капс.

  Цена: 9,89 лв.

 • Витамин D3 течен, Bioherba, 400 IU / 10 mcg, 50 мл

  Витамин D3 течен, Bioherba, 400 IU / 10 mcg, 50 мл

  Цена: 14,74 лв.

 • Витамин Д наречен “слънчев витамин” e хормон, който влияе на около 2000 гена в човешкия организъм като произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин - естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. По този начин помага на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление, поради което е незаменим помощник срещу грип и настинка.

  Какво представлява витамин D?

  През 30-те години е установено, че костната болест, наречена рахит, е причинена от дефицит на витамин D. През последните години този недостиг е широко разпространен, засягащ както малки, така и големи.
  Чрез излагане на пряка слънчева светлина телата ни произвеждат витамин D по естествен път. Изследователите предполагат, че еволюцията на нашата околна среда и съвременният начин на живот – недостатъчният брой на слънчевите дни, замърсяването, интензивното използване на слънцезащитни продукти, работата по-дълго време на закрито и гледането на видеоигри са факторите, допринасящи за дефицита на витамин D.

  Има две форми на витамин D:

  холикалциферол, витамин Д, витамин Д3, слънчев витамин

  витамин D2, наричан още ергокалциферол, и витамин D3, наричан още холекалциферол. В наше време повечето експерти вярват, че единствената форма, която следва да бъде търсена, е витамин D3.

  Полезните свойства на витамин D3

  Ползите от витамин D не бива да бъдат подценявани. Ето четири основни причини, поради които детето Ви трябва приема този витамин всеки ден:

  Ползите от Витамин Д за имунното здраве

  Витамин D може да помогне за регулиране на имунната система. Сега се счита, че витамин D има критична функция за поддържане на имунната система през целия живот и дългосрочният дефицит на витамин D е свързан с имунни нарушения. Добрите равнища на витамин D поддържат естествените защитни сили на организма и спомагат за поддържането на здраво функционираща имунна система.

  Здраве на костите и витамин D

  холикалциферол, витамин Д, витамин Д3, слънчев витаминВитамин D насърчава растежа на клетките, които се намират в здрави стави и е ключово хранително вещество за поддържане на правилното здраве на костите. Активната форма, витамин D3 (холекалциферол), насърчава усвояването на калций и фосфор, които се включват в костите и ги прави здрави и плътни. Следователно, витамин D е особено важен за здравето, формирането, растежа и развитието на костите при растящите деца.

  Респираторно здраве

  Витамин D може да помогне за предпазване от имунни проблеми. В скорошно проучване е установено, че витамин D спомага за повишаване на устойчивостта на организма към настинки и дихателни проблеми (Journal Archives of Internal Medicine, 2009).

  Сърдечно здраве като полза от Витамин Д

  Последните проучвания върху „слънчевия витамин“ подкрепят ролята на витамин D за здраво сърце както при деца, докато се развиват, така и при възрастни. Според проучване на над 6000 деца от изследователи от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ дефицитът на витамин D може да изложи милиони деца на риск от високо кръвно налягане и други рискови фактори за сърдечни проблеми.

  Дефицит на Витамин D3 при децата

  Дефицит на Витамин D3 при децата

  Витамин D е хранителен елемент, необходим за здравето още от ранна детска възраст. Той играе съществена роля в процеса на изграждане на костите, като помага на тялото да абсорбира калция. Независимо дали детето е бебе или тийнейджър, витамин D е необходим и за здрава имунна система. Изследвания показват, че витамин D може да помогне и за поддържане на сърдечното здраве.

  Витамин D е важен мастноразтворим витамин. Може да се набави при излагане на слънце, но присъства естествено в малко храни, затова се предлага като хранителна добавка. Скорошно проучване е установило, че седем от десет деца имат ниски нива на витамин D.
  Добавките от Витамин D са особено важни за тези, които живеят в региони на страната, където слънцето e твърде слабо, за да поддържа здравословни нива на витамин D. Дефицитът на витамин D е реален проблем с последици за здравето на детето сега и в бъдеще.

  Препоръчителната  дневна доза витамин D е 400 единици (IU) за деца до 12 месеца, 600 IU за възраст от 1 до 70 години и 800 IU за хора над 70 години.

  Допълване на диетата с витамин D3

  Ежедневната подкрепа на детето с допълване на витамин D3

  Витамин D3 има  антивъзпалително, антиапоптотично, антитуморно  и  антифиброзно действие. Предоставяйте на детето си ежедневната подкрепа за витамин D3, от която се нуждае! Виатмин D3 в течна форма е перфектната формула за набавяне от кърмачета до деца от всички възрасти. Само няколко храни естествено съдържат значителни количества витамин D, предимно мазни риби и рибени масла. Тези храни често са неприятни за децата, камо ли да набавят необходимите количества, които ще осигурят полезни здравословни нива.

  Излагането на слънчева светлина е важен източник на витамин D. Ултравиолетовите (UV) лъчи от слънчевата светлина задействат синтеза на витамин D в кожата. Но сезонът, географската ширина, продължителността на деня, облачността, смогът и широко разпространеното днес използване на слънцезащитни продукти влияят на излагането на UV лъчи и съответно на нивата на витамин D. Липсата на поне 15 минути на ден пряко излагане на слънчева светлина е друг важен фактор. Затова добавките с витамин Д при деца и възрастни са почти винаги полезни и необходими.