Кучета, котки и други домашни любимци и паразити при домашните животни

Кучетата, котките и другите домашни любимци са източник на много радост за своите стопани. Често те са повод за полезни и регулярни разходки. Тоест в този план те са освен приятели и прекрасен метод за поддържане на емоционален статус и подобряват здравословния тонус.

Много от стопаните на домашни любимци знаят, че любимците им трябва да се обезпаразитяват на 3 месеца /вътрешни обезпаразитяващи се предлагат във ветеринарните магазини/. Някои го правят други не. Но и в двата случая, често хората не знаят, че трябва да обезпаразитяват и себе си и семейството си. Защо?

 • Лечебен пелин - благоприятно при паразити, Bioherba, 260 мг, 100 капсули
 • Нар кора от плод - при паразити и разстройство, Punica granatum
 • Обезпаразитяване

  Паразити Кучета


  Зная, че темата е деликатна и повечето хора не искат да я обмислят защото им е неприятна. В отговор на това ще кажа, че да се мият чиниите и да се чисти също не винаги е любимата ни дейност, но я правим за да сме здрави. Именно по тази причина ще ви запозная с много логични факти, които събирам от вече няколко години.

  Безспорно средата в която живеем не е идеална като хигиена. През деня докосваме десетки дръжки в градския транспорт, магазина, офиса, банкноти и монети. Те на свой ред са били докосвани от хиляди хора и едва ли някога са били хигиенизирани.

  Хората, които докосват дръжките или банкнотите често са с мръсни ръце, кашлят, секнат се без да се притесняват, с ръка, и е под въпрос колко от хората се мият след тоалетна. Това е факт, и сами можете да заключите какво сте „пипнали” след като докоснете дръжка на обществено място и колко е лесно за се зарази човек с вирусно и паразитно заболяване.

  Апропо вирусите също са паразити, както и гъбичките, бялото течение и кариесите. Тоест всички ги имаме, но не знаем че сме паразитоносители и как да се отървем от тях.

  Аналогично на хората, животните могат да се заразят още по-лесно, защото по улицата има фекалии на други улични животни, яйца на паразити в прахта и много други неприятни неща, които няма да описвам.

  Телата на млекопитаещите са сложни организми и в тях могат да обитават десетки видове паразити. Както изброих по-горе 95 процента от населението задължително има поне 5 паразита – гъбички, бяло течение, кариес, вирусни инфекции, а по кожата: няколко вида микро акари.  Хората по света са домакини на близо 300 вида паразитни червеи и над 70 вида протозои /едноклетъчни паразити/, някои от които са получени от нашите прародители, а някои са придобити от животните, които сме опитомили или влезли в контакт по време на историята на Земята.

  паразити в човека, паразити в тялото, вътрешни паразити

  Трябва също така да забравите илюзията, че паразити има само в червата, стомаха или дебелото черво. От схеми за миграция на съответния паразит ще видите, че различните видове живеят във или върху всяко едно кътче в тялото на човека.

  Кучешката тения например се развива в тревопасните и в човека като междинни гостоприемници. Понякога с години не се разбира, че в човека или животното има ехинококова киста. Ехинока се развива, понякога засягайки жизнено важни органи, като напълно ги унищожава.

  В котките могат да присъстват много различни паразити, най-често: аскари (кръгли червеи), кукести червеи (Анкилостома) и панделковидни червеи (плоски тении). Котките хапват мишки, хлебарки и други живинки или просто душат земята. Така те лесно се заразяват и стават опасни и за здравето на стопаните си, ако не се взимат регулярни обезпарязитяващи мерки.

  Разбира се, това не значи че трябва да спрем да живеем или да отглеждаме животни. Както и ние, така и паразитите искат да живеят нахранени и на топло.

  Тук интересите ни се разминават, затова идеята е да се очистваме от паразити и техните яйца и ларви чрез храната, билките и хигиената. По този начин се поддържа едно приемливо ниво, което е различно за всеки човек.

  Е, логично е, че както чистим дома си, всеки ден и всяка седмица + 2 пъти годишно основно почистване, то по същата логика трябва да подходим и към нашето тяло. То е наш дом в този живот и ние трябва да се грижим добре за него, за да може то да ни служи добре. Тоест къпем го всеки ден отвън, но за вътрешното прочистване не се знае и говори. А вътрешното прочистване се прави чрез следните методи и билки:

  ПРОЧЕТЕТЕ ЗА 20-те БИЛКИ И МЕТОДИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ОТ ПАРАЗИТИ ТУК