Кефирена гъба – Тибетска млечна гъба
Кефирена гъба (Тибетската млечна гъба)
Пазената с години в тайна тибетска гъба е универсално лекарство. Представляваща сбор от малки зрънца, т.нар. кефирена гъба наподобява структурата на карфиола. А напитката кефир, получена от тибетска гъба, е с несравними лечебни и вкусови качества.
Какво е тибетска гъба?
Една кефирена гъба всъщност по нищо не прилича на познатите на всички гъби. Зрънцата, от които е съставена са полезни за здравето бактерии и дрожди. Кефирните зърна могат да са с големина на орех или оризово зрънце, а по време на ферментация нарастват значително.
Това е и начинът, по който те се размножават и образуват своеобразни колонии, които на пръв поглед, с белия си или кремав цвят, приличат на извара.
Как да си направите кефир?
Кефир е здравословна ферментирала млечна напитка. Тибетската гъба се потапя във воден разтвор или мляко (без значение дали е краве, овче или дори конско) и за около 24 часа получената смес е вече ферментирала. Около една до три лъжица кефирни зърна, в зависимост от това колко газиран обичате да е кефира, са достатъчни за произвеждането на литър от здравословната напитка.
Процесът наподобява заквасването на прясно мляко. На същия принцип се приготвя и кефир, като е важно напитката да се ферментира на стайна температура без пряка слънчева светлина, a може от време на време бурканът да се разклаща. Важно условие е млякото или водния разтвор да бъде около ¾ от обема на съда, в който ще правите кефир, тъй като след ферментацията кефирните зърна набъбват, размножават се и количеството на напитката видимо се увеличава.
Също така в никакъв случай водата или млякото не трябва да са горещи, тъй като високата температура убива тибетската гъба. А по време на целия процес съдът трябва да е плътно затворен. Получава се леко кисела, газирана и слабо алкохолна смес. След като я прецедите, е важно да я оставите да доузрее в хладилника за около 1-2 дена. Гъстият слой, който се образува най-отгоре в съда е признах за добра ферментация.
Има и фабрично произведен кефир, който обаче наподобява по вкусови качества по-скоро айрана (липсва алкохолното съдържание и газираният ефект).
Видове тибетска гъба
Тибетската гъба може да ферментира във вода или в мляко и съответно може да говорим за два вида кефирена гъба – млечна и водна. Водните кефирни зърна приличат на прозрачни кристали, а млечните са бели. Разтворът, необходим за ферментирането на водна тибетска гъба, съдържа вода, захар, лимонов сок и изсушен плод. За разлика от млечната тибетска гъба обаче, на водната са й необходими 2-3 дни, за добра ферментация.
Съхранение на кефирена гъба
Може да съхранявате тибетската гъба изсушена или в млечен разтвор при температура 4° C, като на всеки 7 до 10 дена млякото трябва да се подменя.
А за да изсушите кефирните зърна, първо трябва да ги измиете със студена преварена вода и да ги подсушите.
Поставяте ги в марля или салфетка за няколко дни на стайна температура.
След като изсъхнат придобиват жълтеникав цвят и вече е време да ги прехвърлите в найлоново пликче.
Поръсвате ги обилно със сухо мляко, слагате ги в хладилника или просто на хладно място и така може да ги съхранявате до максимум 18 месеца. Ако искате отново да ги използвате, просто ги измивате отново със студена и преварена вода и ги поставете в мляко на стайна температура.
Но за да получите добре ферментирал кефир с познатите за него вкусови и лечебни качества, трябва да направите няколко цикъла на ферментация, като на всеки 24 часа подменяте млякото. И не се препоръчва да пиете нито вие, нито домашните ви любимци получените няколко смеси.
Важни съвети
Когато приготвяте кефир използвайте само дървени или пластмасови съдове, но не и метални. Прецеждането на кефира също трябва да става с пластмасова цедка, а не метална. Измивайте всяка кефирена гъба с преварена и студена вода след всяка ферментация, защото в противен случай вкусът на кефира ще бъде неприятен, тибетската гъба постепенно ще спре да се размножава, ще покафенее и ще загине. Добре е след 20-дневна активна употреба на кефирена гъба да я оставите да почине за няколко дена само в съд с вода и леко отворен капак.
Лечебни свойства и болести, които лекува тибетската гъба
След първоначалното неразположение, което предизвиква терапията с тибетска гъба, тонусът ви се повишава значително, както и половата активност (особени при мъжете). Тибетската гъба подобрява обмяната на веществата в организма, паметта и вниманието, използва се успешна за отслабване и намалява телесното тегло, забавя процеса на стареене на клетките.
Лечението с кефирена гъба е удачно за хора, страдащи от рак, диабет, алергии, стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, бъбречни заболявания, възпаления (вкл. Кандидоза ). Тибетската гъба подсилва имунната система, нормализира кръвното налягане и снабдява организма с ударна доза витамини. Тибетската гъба има успокояващ ефект и успешно лекува безсъние, депресия и заболявания на нервна почва.
Подквасеното мляко с кефирена гъба служи и като перфектно козметично средство. Може да мажете с кефир кожата на ръцете и лицето, като това ще я освежи, ще изглади бръчките и ще забави стареенето. Кефирът е ефикасен лек и при натъртвания и при често мазане с него болките изчезват.
Евентуални неприятни странични ефекти от лечението с тибетска гъба
След започването на терапия с тибетска гъба стомахът се активизира, което доста вероятно може да доведе до газове и разтройство. Лекото напрежение в бъбреците и черния дроб също не е изключено, но то бързо отшумява.
Консумация
При лечение с кефирена гъба е най-добре да пиете кефир рано сутрин преди ядене или вечер 30 мин. преди лягане. И задължително забравете за алкохола по време на терапията ви с тибетска гъба.
Ползата от редовното консумиране на кефир
Известно е, че кефирът е полезен за стомашно-чревния тракт: кефирът съдържа полезни микроорганизми, които имат положителен ефект върху храносмилането и помагат при стомашно-чревни заболявания. Проучванията показват, че консумацията на пробиотици (които се съдържат в големи количества в кефир) помага при диария, както и с храносмилателни нарушения, дължащи се на антибиотици и за възстановяване от курс на антибиотици.
Поради антибактериалните си свойства, кефирът се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт, причинени от бактерията Helicobacterpylori, като язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника. В допълнение, кефирът си струва да се пие при болести като синдром на раздразнените черва, улцерозен колит и болест на Крон.
Реакции на организма от кефира
Въпреки многото полезни свойства, кефирът може да навреди на тялото. Необходимо е този ферментирал млечен продукт да се използва в разумни граници, в противен случай може да навреди на здравето. И е много важно да се контролира процеса на готвене - кефирът трябва да се приготвя само от доказано висококачествено мляко.
Състав на кефира
Кефирът съдържа 4,5 г въглехидрати на 100 г продукт, което е около 43% от общата енергия на порция или 18 ккал.
Съдържание на калории - 41 kcal.
Съставки кефир:
Мазнини - 0,93 g,
Протеин - 3.79 g
Въглехидрати - 4.48 g
Вода - 90.07 г,
Зола - 0,72 гр