bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бронхит, лечение с билки при децата

bropnhit.jpg
Какво представлява бронхит

Бронхитът е възпаление на лигавицата на бронхите на дихателната система. Острият бронхит най-често е причинен от вирусна инфекция, но и бактериални и гъбични инфекции, могат да доведат до бронхит.

Симптоми на бронхит

Бронхитът се характеризира със суха кашлица, субфебрилна температура от 37 0 C (но понякога и с треска), стягане и болка в гърдите, загуба на апетит и общо чувство на неразположение. Симптомите на настинка могат също да присъстват. Кашлицата започва да отшумява след няколко дни, а секретите стават все по влажни и чести. Понякога при дишане се чува свистящ звук. Заболяването обикновено продължава 7 до 10 дни.

Хроничният бронхит може да се получи, когато детето получава чести остри възпаления или когато той или тя е изложен на риск от алергии, хранителни непоносимости, астма или  отслабена имунна система. Хроничният бронхит причинява кашлица, жълто-бели храчки и обща летаргия. Той може да се влоши от температурни промени, студено време и плесени.

  • Гръден чай – бронхиален, при кашлица, насипен

    Гръден чай – бронхиален, при кашлица, насипен

    Цена: 5,40 лв.

  • Лопен цвят, Verbascum phlomoides L.

    Лопен цвят, Verbascum phlomoides L.

    Цена: 8,26 лв.

  • Лечение на бронхит с билки

    • При лечение на хронични бронхити за укрепване на имунната система и дихателната система се използват процедури, които да се справят с алергиите и хронични възпаления. Билките за укрепване на белите дробове са хвощ, лопен, жълт кантарион и бряст.

    • При лечение на остър бронхит се използват билки, които стимулират имунната ситема (ехинацея или диво индиго), които действат като респираторни антисептици (чесън, исоп, мащерка или бял равнец), които действат като отхрачващи средства за да се разхлаби кашлицата (мащерка, бял оман или лопен) като спазмолитици, които помагат на кашлица да не стане твърде спастична (коча билка, дървесна кора и маточина).

    Запарвайте билките според вида кашлица с горещ чай от джинджифил и пийте по няколко пъти на ден или използвайте под формата на тинктура 1 до 2 чаени лъжички 3 до 4 пъти ден.

    • Ако имате треска, използвайте лайка, цветове от бъз, липов цвят или блатен тъжник, за да помогнете на организма при треската и продуктивната борбата с инфекцията.

    • Билков сироп за кашлица, за да се отслаби кашлицата и тихите спазми и за започване на отделяне на бронхиалните секрети.

  • Борови връхчета, Turiones Pinus

    Борови връхчета, Turiones Pinus

    Цена: 2,32 лв.

  • Мащерка ароматна стрък - за чай, дива, българска, Thymus serpyllum
  • Комбинация с билки при бронхит

    Комбинирайте равна част от борови иглички, мащерка, женско биле с равни части от канела и джинджифил. Когато кашлицата се превърне в хронична, използвайте билки за да я предотвратите като семена от анасон, бял оман, лопен и женско биле.

    • За повишаване на кръвообращението и за затопляне и облекчаване на гръдния кош и дихателните мускули.

    Най-добре е да се прилага локално преди лягане или за дрямка след като покриете гърдите с памучна тениска. Обикновено в този тип терапия влизат ароматни билки като евкалипт, исоп, мащерка, мента, камфор или розмарин, които могат да проникнат лесно през кожата, стимулират притока на кръв, отпускат мускулите. Те могат да бъдат особено ефективни при спастична кашлица. Третирайте предната част на гърдите три пъти на ден и преди лягане.

    • Билкови инхалаци, пари за тялото, ръцете или бани на краката и масажно масло с ароматни етерични масла като евкалипт, исоп, мащерка, мента, бор, розмарин или бял равнец са отлични начини за подкрепа на имунната система.

    Хидротерапия мокри чорапи за лечение при бронхит

    След като затоплите краката, сложете навлажнени чорапи с чай от бял равнец. Върху влажните чорапи сложете топлите и сухи вълнени чорапи и сложете детето в леглото. Това ще намали кашлицата, докато детето спи.


     

    Продукти свързани със статията

    1. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

      Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

      Цена: 2,47 лв.

    2. Мащерка лист и цвят ронена - кулинарна, Thymus

      Мащерка лист и цвят ронена - кулинарна, Thymus

      Цена: 1,42 лв.

    3. Ехинацея корен, Echinacea purpurea

      Ехинацея корен, Echinacea purpurea

      Цена: 5,26 лв.

    4. Липа ароматна цвят, Tilia cordata Mill.

      Липа ароматна цвят, Tilia cordata Mill.

      Цена: 4,03 лв.

    5. Блатен тъжник цвят – Спирея, Filipendula ulmaria L.

      Блатен тъжник цвят – Спирея, Filipendula ulmaria L.

      Цена: 2,93 лв.