Какаови зърна цели – сорт Trinitario, Theobroma cacao

В наличност
Останали са само %1
кат №
b662conf
Сурови какаови зърна сорт Trinitario. Ако обичате шоколад, както повечето от нас, изберете натурално истинско какао! Какаото на зърна е най-добрият избор за здравето на човека, защото е сурово какао, което съдържа много популярни антиоксиданти, които правят от суровото какао суперхрана.
5,81 лв.
5,81 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.

Какао на зърна – Натурално какао

Сурови какаови зърна сорт Trinitario

Ако обичате шоколад, както повечето от нас, изберете натурално истинско какао!

Какаото на зърна е най-добрият избор за здравето на човека, защото е сурово какао, което съдържа много популярни антиоксиданти (особено против стареене), които правят от суровото какао суперхрана.

Ако обичате мощни, изтънчени горчиви вкусове, можете да хапвате какаови зърна сурови, както бихте яли ядки. Те запазват всичките си хранителни вещества по този начин, тъй като са сурови и непреработени.

Професионалистите използват все повече какаови зърна в своите рецепти. Те придават на десертите уникална текстура. Имат и много интензивен вкус на какао. Техните горчиви нотки са много търсени заради уникалния вкус, който осигуряват.

С какво какаовите зърна, сорт Trinitario, превъзхождат останалите сортове какао?

Trinitario е създаден на остров Тринидад през 16 век, когато местните какаови зърна Criollo са били застрашени от вредители и суша, така че фермерите въвели какао Alamenado от бразилската амазонка, за да помогнат за спасяването на фермите за какао. Това довело до хибриден вид какао, което получило достатъчно укрепващи свойства от Alamenado, за да спаси фермите, но все пак запазило голяма част от невероятните вкусове, с които Criollo е известно, и поради произхода си от Тринидад, този хибриден сорт какао става известен като Trinitario.

Днес Trinitario е най-разпространеното какао с фин вкус в света и производството му често се оценява на около 5-10% от световното производство на какао, като насипното какао съставлява повечето от останалите 90%. Тази група какаови дървета се среща главно Бразилия, Мексико, Камерун, Венецуела, Западна Индия и Мадагаскар.

Формата на шушулките, цветът на зърната и размерът на растенията варират в зависимост от подвида Trinitario. Със шушулки, които са червени и стават оранжеви на зрялост, какаовото дърво Trinitario съблазнява големите производители заради своята устойчивост и несравним вкус. 150 шушулки от дървото Trinitario се събират за една година на производство, което се равнява на средно 6 кг какао.

Днес какаовите зърна на Тринитарио се използват в рецепти за шоколад, както и в сладкарски изделия (с какао на прах Trinitario) и млечни напитки.

Състав на Какаовите зърна

Какаото се извлича от зърната на Theobroma Cacao, което буквално означава "храна на боговете". Какаото съдържа над 300 съединения, включително: протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, цинк, мед, калций и магнезий.

Магнезият помага за изграждането на здрави кости и е мускулите и действа успокояващо. Какаото е и с високо съдържание на сяра, която помага за здравето на ноктите и косата. Съдържа и фенилетиламин (PEA) и анандамид. Фенилетиламинът (PEA) е химичен елемент, пряко свързан с надбъбречната жлеза. Познат е като молекулата на любовта, която се отделя при мъжете и жените, когато са влюбени.

Друг „блажен” химичен елемент, намерен в какаото е липидната анандамида. Произвежда се в мозъка ни, когато се чувстваме страхотно. Анандамидът се нарича психозомиметик (вещество имитиращо психоза), тъй като причинява промени в кръвното налягане и нивата на кръвната захар, което води до чувство на вълнение и бдителност.

Анандамидът увеличава настроението и намалява депресията, но това не води до пристрастяване като към кофеина.

В суровото какао са открити още теобромин - стимулира нервна система и оксалова киселина - инхибира абсорбцията на калций.

Начин на употреба на Какао на зърна

Добавете няколко зърна какао в сурови десерти, зърнени закуски, шейкове, торти, ганаш, сладолед и дори шоколадови блокчета.

Можете да използвате зърната, за да си направите тъмен или млечен шоколад.

Счукано или смляно е идеално за здравословна тонизираща напитка съчетано с мляко и по желание с малко канела.

Можете да консумирате какаови зърна и самостоятелно. Имайте предвид обаче, че твърде много какао прието на един път, може да ви причини свръхстимулация на централната нервна система, както и на сърцето и мозъка. Това може да ви накара да се чувствате хиперактивни. 1 чаена лъжичка от натрошените какаови зърна, сдъвкани сутрин, са доста мощни и са достатъчни за сутрешната ви стимулация.

Състав

Сурови какаови зърна цели, сорт Тринитарио (Theobroma cacao).

Противопоказания и странични ефекти

Какаото е ценен хранителен продукт, но има някои противопоказания за употребата му. Какаото може да навреди на деца под 3 години, хора, страдащи от захарен диабет, атеросклероза, диария, затлъстяване. Какаото няма да донесе ползи при наличие на заболявания на нервната система, стрес и депресия. Лицата, предразположени към затлъстяване, трябва да бъдат внимателни, когато консумират какао и продукти, базирани на него, тъй като съдържанието на калории в какаото е 374 kcal на 100 g продукт. По време на бременност какаото също е по-добре да не се пие, тъй като този продукт предотвратява активното усвояване на калция, което има много негативен ефект върху развитието на детето. При малки деца алергиите не са рядкост при консумация на продукти, съдържащи какао. Не се препоръчва какао и на кърмещи майки. Наличието на азотсъдържащи съединения (пурини) и кофеин в състава на какаовите зърна е добра причина да се контролира количеството на консумираните продукти и напитки, съдържащи какао.

Произход

Боливия

Повече за божественото какао, можете да прочетете тук.

Как се приготвя Натурално Какао на Зърна

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация