- Начало /
- Какао на прах - масленост 20-22%, Theobroma cacao, насипно
Какао на прах алкализирано и неподсладено
Натурално какао на прах с масленост 20-22%
Произходът на какаото е в предколумбова Южна Америка. Испанските конкистадори го въвеждат в Европа през епохата на изследването. По-късно оборудването, задвижвано с пара, позволява известно производство на какао на прах през 1850 г. Всяка година хората по света консумират близо 4,5 милиона тона какао. Най-разпространената форма на какао, която хората използват, е какаото на прах. Лесно е за използване и може да добави вкус към всяко ястие.
Какаовите зърна произвеждат какао на прах, получено от растението Theobroma cacao L. Шоколадът се прави основно от какаови зърна, но може да се направи и от какао на прах. Прахът осигурява множество ползи за здравето.
Какаото на прах е богата на хранителни вещества храна, която съдържа висока концентрация на минерали.
Хранителното съдържание на 10 g неподсладено какао на прах:
Калории - 22 kcal
Въглехидрати - 2,5 g
Мазнини - 0,7 g
Белтъчини – 1,4 g
Други хранителни вещества (количество в % от дневната стойност)
Желязо – 4%
калций - 1%
калий - 2%
Ползи за здравето на Какао на прах
1. Богат на антиоксиданти
Полифенолите са антиоксиданти, които естествено присъстват в плодовете, зеленчуците, чая, шоколада и виното. Те имат различни предимства за здравето, включително намалено възпаление, подобрен кръвен поток, по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на холестерол и кръвна захар. Какаото е един от най-изобилните източници на полифеноли. Има високо съдържание на флаваноли, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
2. Помага за предотвратяване на високо кръвно налягане
Какаото, на прах или като черен шоколад, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Този ефект е наблюдаван за първи път сред пиещите какао островитяни от Централна Америка, които имат по-ниско кръвно налягане от своите братовчеди от континента, които не пият какао.
Флаванолите в какаото повишават нивата на азотен оксид в кръвта, подобряват функцията на кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане.
Важно е обаче да се разбере, че обработката драстично намалява броя на флаваноли, така че е малко вероятно ефектите да се наблюдават в обикновено шоколадово блокче, което е произведено след тежка обработка.
3. Подобрява здравето на сърцето
Освен понижаването на кръвното налягане, какаото изглежда има и други качества, които могат да помогнат за намаляване на риска от инфаркт или инсулт. Например флаванолите в какаото повишават количеството азотен оксид в кръвта ви. В резултат на това той отпуска и разширява вашите артерии и кръвоносни съдове, увеличавайки притока на кръв.
Освен това какаото служи като индикатор за по-нисък „лош“ LDL холестерол, действа подобно на аспирина при разреждане на кръвта, подобрява контрола на кръвната захар и намалява възпалението. Тези характеристики намаляват риска от инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт.
4. Подобрява здравето на мозъка
Многобройни проучвания са открили, че полифенолите, присъстващи в какаото, могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Те го правят, като подобряват мозъчната функция и притока на кръв.
5. Може да подобри настроението и симптомите на депресия
Какаото може също да подобри настроението и симптомите на депресия. Освен това има благоприятен ефект върху умственото влошаване, свързано с възрастта.
Концентрацията на флаваноли и кофеин допринася за неговите свойства за подобряване на настроението. В допълнение, той помага за превръщането на триптофана в естествения стабилизатор на настроението серотонин. Може също така да изпитате сетивното удоволствие от яденето на шоколад. Всички тези фактори допринасят за ползите за добро настроение.
6. Насърчава загубата на тегло
Донякъде парадоксално, приемът на какао, дори под формата на шоколад, може да ви помогне да контролирате теглото си. Помага при загуба на тегло, като контролира консумацията на енергия, намалява глада и възпалението. В допълнение, той също така помага за подобряване на окисляването на мазнините и чувството за ситост.
Разбира се, важно е да отбележим, че тези данни се отнасят за неподсладено какао / шоколад.
Начин на употреба на Какао на прах
Можете да добавите какао към любимата си рецепта за: сладкиши, здравословно смути, домашно приготвени пудинги, като пудинги за закуска с чиа или оризов пудинг, шоколадов млечен шейк, здравословни барчета, топла напитка с какао и др.
Рецепта за Традиционна топла напитка с какао
Какао - 1 чаена лъжица
Захар - 2-3 чаени лъжици
Вода - 250 мл
Първо трябва да добавите няколко супени лъжици топла вода към смес от какао и гранулираната захар и да разбъркате всичко старателно в малка касеролка. В получената каша не трябва да има бучки. След това можете постепенно да добавите останалата вода, като не забравяте да разбърквате. Отстранете съда от огъня само след като захарта се разтвори напълно в течността.
Можете да добавите към какаото, щипка канела, индийско орехче, розов пипер, ванилия, черен пипер и други подправки, според вашите предпочитания.
Рецепта за Веган шоколадов бананов шейк (2 порции):
Кокосово мляко – 1 чаена чаша
Какао на прах (неподсладено) - 2 супени лъжици
Авокадо (обелено) - 1/2 плод
Банани (замразени) - 2 броя
Метод на приготвяне
В блендер смесете всички съставки в посочения ред. Затворете капака и задайте най-ниска скорост. Постепенно увеличете скоростта до висока. Блендирайте за 30 секунди или докато стане идеално гладка.
Сервирайте веднага в 1 или 2 големи чаши.
Съвет: Добавете чаена лъжичка нектар от агаве или нарязана фурма, за да увеличите сладостта. За най-добър вкус на шоколад използвайте висококачествено неподсладено какао на прах.
Състав
Какао на прах, алкализирано и неподсладено (Theobroma cacao L.)
Произход
Холандия
Източник: https://www.healthifyme.com
Повече за божественото какао, можете да прочетете тук
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
Коприва семе - при кръвоизливи, Urtica dioica
Цена:
4,88 лв.
|
Решетка корен - при високо кръвно BOF, Carlina acaulis
Цена:
5,92 лв.
|
Жасмин цвят - за красота, за удоволствие, при главоболие, I-во качество, Jasminum
Цена:
5,72 лв.
|
Шафран цели близалца, 100% оригинален, Crocus sativus
Цена:
13,62 лв.
|