Черен бъз плод за силен имунитет, Sambucus nigra
Черният бъз е едно от най-популярните и използвани лечебни растения в света. Най-често се използва за при настинка и грип, както и с профилактична цел. Тези малки плодчета са изключително богати на антиоксидантни (антоцианини, флавоноли и фенолни киселини), витамин С и диетични фибри.
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Черен бъз (Sambucus Nigra) - Природен Съюзник за Здраве и Имунитет
Черен бъз, известен още като Sambucus Nigra, е едно от най-ценените природни средства с мощни лечебни свойства. Плодовете на бъза са използвани от векове за подобряване на здравето и укрепване на имунната система.
В нашия онлайн магазин ще откриете качествени сушени плодове от черен бъз, които биха били ваш съюзник срещу сезонни настинки, вируси и за цялостно укрепване на организма.
Какво е черен бъз (Sambucus Nigra)?
Черен бъз (Sambucus Nigra) е храст с дребни черни плодчета, които съдържат високи нива на антиоксиданти, витамини и минерали. Тези плодове са богати на витамин C, флавоноиди и антоцианини, които играят важна роля за защита на клетките от оксидативен стрес и за повишаване на имунитета.
Ползи от консумацията на черен бъз
Подкрепа на имунната система: Черният бъз е известен със своите мощни антивирусни и противовъзпалителни свойства. Той помага на тялото да се бори с настинки, грип и вирусни инфекции.
Антиоксидантна защита: Плодовете на черния бъз съдържат високи количества антоцианини – мощни антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали и подпомагат здравето на клетките.
Облекчаване на симптомите на грип: Приемът на продукти с черен бъз може да намали продължителността на симптомите на грип и настинка, благодарение на своите антивирусни качества.
Противовъзпалително действие: Черният бъз има естествени противовъзпалителни свойства, които помагат при възпалителни процеси в организма.
Как да използваме черен бъз?
Плодовете на черния бъз могат да се консумират под различни форми – като сок, сироп, капсули, тинктури или сушени плодове. В нашия онлайн магазин предлагаме разнообразие от продукти на базата на черен бъз, за да откриете най-подходящия за вас начин за ежедневна подкрепа на здравето.
Защо да изберете черен бъз от нашия магазин?
Високо качество: Предлаганият от нас черен бъз плод се отглежда с грижа към природата и от доказани производители.
Удобна доставка: Поръчайте лесно и получете продуктите директно до вашия дом.
Поръчайте сега и се насладете на всички ползи от черния бъз!
Народни наименования на растението
Бозик, бойзан, бъз, бъзе, бъзлян, бъзняк, бъзбвина, дренбъз, дървен бъз, свѝрчина, свирчичина, свирчовина, свирчок, сурчумѝна, трънбъз, черен бъз, дървесен бъз.
Действие на Черен бъз плод
Антиоксидант, силен имуностимулант, регулира хормоналната обмяна. Диуретично и слабително действие.
Приложение на билката Черен бъз
Препоръчва се при имунни заболявания, туберкулоза, анемия, алергии, запек и за цялостно тонизиране на организма и на нервната система при неврози.
Начин на употреба на Черен бъз плод
1 чаена лъжичка плодове се варят 10 минути в 250 мл вода. Престоява 30 минути. Прецежда се и се пие 2 пъти дневно по 100 мл.
От сушените или пресни плодове може да се приготви мармалад с лековито действие.
Състав
Черен бъз плод сушен (Sambucus nigra L.).
Научете повече за билката Черен бъз - Самбукус Нигра
Характерни особености
Черен бъз (Sambucus nigra) - храст или ниско дърво. Среща се в Европа, Северна Америка, Северна Африка и в умерените райони на Азия.
Още от праисторически времена хората берат плодове на черния бъз. В древна Гърция се е отглеждал специално. Хипократ и Плиний използвали бъз за лечение на настинки. Черният бъз се счита за свещено растение. Има поверие, че е в състояние да даде дълголетие на човек. В древни времена се е казвало, че в клоните на черния бъз живеят ангели, пазещи огнището.
В момента черният бъз често се използва при готвене. Цветята се добавят към чайове и сладкиши. Конфитюр, мус, сиропи се приготвят от неговите плодове. При винопроизводството сокът от бъз се използва при производството на вина. В Америка младите издънки на бъз се мариноват или варят.
Лечебните свойства на черния бъз се използват в официалната и традиционната медицина, както и във ветеринарната медицина.
Химичен състав
Тя се различава в зависимост от частта на растението. Цветовете съдържат гликозиди, етерични масла, витамин С, танини, органични киселини и захари. Каротинът и витамин С се съдържат в пресни листа. В кората има етерични масла фитостероли, холин. Танини, каротеноиди, карбоксилни и аминокиселини са открити в плодовете.
Лечебни свойства и употреба на черен бъз
При жени, претърпели мастектомия, бъзът се препоръчва за орално приложение. Открит е отчетлив антихипоксичен ефект на черен бъз върху тъканите и органите. В експеримента е доказан антиедематозният ефект на бъз поради съдържащите се в него фенолкарбоксилни киселини.
При настинки лекарите препоръчват да се яде черен бъз като потогонно, антипиретично и отхрачващо средство. При захарен диабет се препоръчва приема на отвара от корени от бъз.
Антивирусната активност е открита във водния екстракт от черен бъз. Плодовете от бъз са в състояние да премахват солите на тежки метали и радионуклиди от тялото. Инфузията на цветята от бъз лекува изгаряния, обриви от пелени и гнойни кожни заболявания. Запарка от бъзов цвят помага при хемороиди. Отвара от бъз се предписва при пептична язва и хепатит.