Черен бъз плод - билка
Sambucus nigra L.
Черният бъз е едно от най-популярните и използвани лечебни растения в света. Най-често се използва за лечение на симптоми на настинка и грип, както и с профилактична цел.
Тези малки плодчета са изключително богати на антиоксидантни (антоцианини, флавоноли и фенолни киселини), витамин С и диетични фибри.
Доказано е, че екстракта от черен бъз помага за намаляване на тежестта и продължителността на грипа.
Полифенолите в бъза поддържат имунната защита чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки.
Бъзът е полезен за здравето на сърцето, като намалява холестерола, пикочната киселина и нивата на кръвната захар.
Установено е, че бъзът инхибира растежа на бактерии като Helicobacter pylori и може да подобри симптомите на синузит и бронхит.
Народни наименования на растението
Бозик, бойзан, бъз, бъзе, бъзлян, бъзняк, бъзбвина, дренбъз, дървен бъз, свѝрчина, свирчичина, свирчовина, свирчок, сурчумѝна, трънбъз, черен бъз, дървесен бъз.
Черен бъз плод - действие
Антиоксидант, силен имуностимулант, регулира хормоналната обмяна. Диуретично и слабително действие.
Черен бъз плод - приложение
Препоръчва се при имунни заболявания, туберкулоза, анемия, алергии, запек и за цялостно тонизиране на организма и на нервната система при неврози.
Начин на употреба - Черен бъз плод
1 чаена лъжичка плодове се варят 10 мин в 250 мл вода, престоява 30 мин. Прецежда се и се изпива за един ден.
От сушените или пресни плодове може да се приготви мармалад с лековито действие.
Състав
Черен бъз плод сушен (Sambucus nigra L.).
Научете повече за билката Черен бъз - Самбукус Нигра
Характерни особености
Черен бъз (Sambucus nigra) - храст или ниско дърво. Среща се в Европа, Северна Америка, Северна Африка и в умерените райони на Азия.
Още от праисторически времена хората берат плодове на черния бъз. В древна Гърция се е отглеждал специално. Хипократ и Плиний използвали бъз за лечение на настинки. Черният бъз се счита за свещено растение. Има поверие, че е в състояние да даде дълголетие на човек. В древни времена се е казвало, че в клоните на черния бъз живеят ангели, пазещи огнището.
В момента черният бъз често се използва при готвене. Цветята се добавят към чайове и сладкиши. Конфитюр, мус, сиропи се приготвят от неговите плодове. При винопроизводството сокът от бъз се използва при производството на вина. В Америка младите издънки на бъз се мариноват или варят.
Лечебните свойства на черния бъз се използват в официалната и традиционната медицина, както и във ветеринарната медицина.
Химичен състав
Тя се различава в зависимост от частта на растението. Цветовете съдържат гликозиди, етерични масла, витамин С, танини, органични киселини и захари. Каротинът и витамин С се съдържат в пресни листа. В кората има етерични масла фитостероли, холин. Танини, каротеноиди, карбоксилни и аминокиселини са открити в плодовете.
Лечебни свойства и употреба на черен бъз
При жени, претърпели мастектомия, бъзът се препоръчва за орално приложение. Открит е отчетлив антихипоксичен ефект на черен бъз върху тъканите и органите. В експеримента е доказан антиедематозният ефект на бъз поради съдържащите се в него фенолкарбоксилни киселини.
При настинки лекарите препоръчват да се яде черен бъз като потогонно, антипиретично и отхрачващо средство. При захарен диабет се препоръчва приема на отвара от корени от бъз.
Антивирусната активност е открита във водния екстракт от черен бъз. Плодовете от бъз са в състояние да премахват солите на тежки метали и радионуклиди от тялото. Инфузията на цветята от бъз лекува изгаряния, обриви от пелени и гнойни кожни заболявания. Запарка от бъзов цвят помага при хемороиди. Отвара от бъз се предписва при пептична язва и хепатит.