bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Раздразнени зърна и проблеми с лактацията

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Раздразнени зърна и проблеми с лактациятаПрофилактика

Профилактиката при всички случаи е за предпочитане пред лечението и един осмислен режим за подготовката на зърната на бъдещата родилка за атаките на гладното бебе е много препоръчителен. Бебетата захапват доста силно и смучат здраво. Познавам няколко жени, които въпреки че бяха решени да кърмят децата си, не можеха да продължат кърменето поради болки и кървене. Повечето от етеричните масла са твърде силни за използване върху тази чувствителна част от човешкото тяло, а и не е добре да се всмукват от бебетата заедно с кърмата. Неприятно на вкус етерично масло може да накара бебето да се откаже от по-нататъшно кърмене, затова бих препоръчала да се използва само лавандула или роза. Силно разредена смес от една капка от тези масла на една лъжичка орехово масло трябва да се втрие върху зърната веднага след  кърмене. Зърната и петната около тях трябва внимателно да се измиват преди всяко кърмене.

 

 

Проблеми с лактацията

Проблеми с лактацията

 

Обикновено женските гърди започват да дават мляко наскоро след раждането и със засмукването им от детето произвеждат все повече и повече. Има и случаи, когато млякото на някоя родилка не достига, за да задоволи глада на бебето. Това може да се дължи на недостатъчното хранене или на изтощението на майката, причинено от изнурителния труд, неспокойния накъсан сън и многото грижи за останалите деца (ако има такива). Страхът, че кърмата ще се окаже недостатъчна, също може да навреди на отделянето на мляко.

Грижи при кърмене

Първо се погрижете за храненето. Не бива да ви липсват здравословни и незаменими хранителни вещества. Общите калории на приетите храни трябва да са по-високи от тези на жените некърмачки. Вашият организъм е в състояние да произвежда мляко от суровините, които приемате вътрешно.

Половин час преди всяко следващо кърмене е необходимо да се изпива голяма чаша минерална вода. Това ще осигури достатъчно кърма. Най-лошо е при малко мляко едно от храненията да започне да се замества с бутилка мляко. От това заместване се получава точно обратно на желаното - следващия път бебето ще поиска по-малко мляко и организмът ще произведе по-малко или поради това, че бебето ще положи по-малко усилия да изстиска млякото от бутилката, отколкото от гърдата, занапред то може да предпочете бутилката.

Когато кърмата ми беше намаляла, през няколко дни пиех чай от копър (Fennel). Най-лесният и евтин начин е да се купят 30-40 грама семе от копър от диетичния магазин и да се прибави чаша вода към една чаена лъжичка семе. Оставяте да постои около пет минути, прецеждате и по желание добавяте малко мед. Това се прави на всеки два часа и винаги спомага за увеличаване на кърмата.