bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на безсъние с билки

Причини за безсъние

 • Лавандула сух цвят - при стрес и безсъние, Lavandula angustifolia Mill
 • Лайка цвят екстра - при бронхиални проблеми и гастрит, Matricaria chamomilla
 • Различни фактори могат да провокират появата на безсъние. Високите физически и умствени натоварвания, емоционалните преживявания, стреса влияят върху съня. Сърдечно заболяване и заболявания на нервната система може да доведат до безсъние. Заболявания на храносмилателната система и ендокринни разстройства, смущения в ритъма на деня-полети, работа през нощта. Продължителна употреба на големи дози приспивателни, използване на лекарства, които повишават. Успокоителни за нервната система.

 • Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.
 • Пасифлора стрък - при безсъние и депресия, Passiflora incarnata
 • Симптоми на безсъние

  Пациентът може да бъде нарушен от процеса на заспиване, човек за дълго време не може да заспи и заспива само сутрин или изобщо не заспива. Най-често, през този период пациентът е придружен от тревожни мисли. В случай, че етапът на заспиване не е нарушен, пациентът може да преживее неспокоен сън, с често пробуждане в средата на нощта.

 • Жълт кантарион - при депресия и тревожност, Bioherba, 260 мг, 100 капс.
 • Маточина лист при нервност и безсъние, Bioherba, 200 мг, 60 капс.
 • Различни видове безсъние

  Осем и десет часа сън не са достатъчни за някои хора. За добра почивка е необходимо да спят 12 или повече часа и в същото време да не изпитват сънливост през деня. Това състояние се нарича хиперсомния.

  Хиперсомнията е много по-рядко явление от безсънието. Тя може да бъде причинена от редовна липса на сън и силна умора, а може да бъде симптом на психични заболявания, увреждане на мозъка, заболявания на вътрешните органи.

  Друго разстройство на съня е парасомнията. Характеризира се с ненормално поведение на човека по време на нощния сън. Парасомнията включва кошмари с рязко събуждане, сънливост, внезапни движения, крещене или говорене по време на сън (без да се събужда), нощна енуреза, събуждане през нощта в състояние на объркано съзнание („опиянение“ от сън). Причините за тези явления се крият в неврологични разстройства, заболявания на централната нервна система, наранявания на главата, употреба на наркотици и алкохолизъм.

 • Валериана Тинктура за качествен сън, Bioherba, 50 мл

  Валериана Тинктура за качествен сън, Bioherba, 50 мл

  Цена: 2,48 лв.

 • Пасифлора Тинктура при безсъние и тревожност, Bioherba, 50 мл
 • Множество причини, които предизвикват безсъние, симптоми

  Причините за нарушения на съня могат да бъдат както външни, така и вътрешни.

  Емоционален стрес

  Може би емоционалното пренапрежение заема първо място сред причините, които нарушават съня. Това включва състояние на стрес, тревожност, интензивна умствена дейност следобед, преумора, включително от прекалено положителни и отрицателни емоции. Заедно или поотделно, това може да навреди на качеството на нощната почивка.

  Лоши условия за сън

  Лоши условия за сън: досадни звуци, шум, чукане, светлина, трептене, неприятна стайна температура, неспокойна среда, неудобно легло. Разбира се, никога няма да има идеални условия за сън. Външните дразнители обаче могат сериозно да подкопаят способността за заспиване.

  Нарушаване на циркадния ритъм

  Нощни смени, работа с неудобен график, полети, преместване, промяна на часовите зони. Единичните събития няма да донесат вреда, но придобивайки постоянна основа, те могат сериозно да повредят качеството на нощната почивка.

  Психични разстройства

  Депресия, тревожност, неврози, шизофрения, обсесивни състояния. Пренапрегнатата психика просто няма време да се отпусне, което изостря състоянието и затваря порочния кръг.

  Злоупотреба с вещества

  Употребата на хапчета за сън, транквиланти и психоактивни вещества: алкохол, кофеин, никотин, психостимуланти, наркотици. Такива навици много често провокират хронично безсъние.

  Соматични заболявания и увреждане на органите и системите 

  Заболявания на нервната, ендокринната, сърдечно-съдовата, пикочната, дихателната и други системи, както и заболявания, придружени от болка. Често тези заболявания се проявяват заедно с потиснато емоционално състояние и затова изискват интегриран подход за решаване.

  Последствия от безсъние

  Хипертония
  Липсата на нормален сън води до нарушаване на сърдечно-съдовата система, повишаване на кръвното налягане.

  Зрително увреждане
  Постоянната липса на сън е най-честата причина за оток на зрителния нерв и други очни проблеми.

  Проблеми с паметта
  Когато спим, мозъкът работи усилено. Той обработва получената през деня информация, подрежда я по рафтовете, за да може бързо да я извлече, ако е необходимо. Следователно хората, които не спят хронично достатъчно, не само мислят лошо през деня, но и страдат от нарушения на паметта.

  Прекалена пълнота
  Хората, които спят само четири часа през нощта, са със 74% по-висок риск от затлъстяване от хората, които имат нормален седем или осемчасов сън. Тези, които спят пет часа, са изложени на риск да натрупат 50% повече тегло от всички останали.

  Бръчки
  Поради хормоналните нарушения се нарушава образуването на колаген и еластин - влакната, които образуват рамката на кожата, са отговорни за нейната еластичност и предпазват от бръчки. Човек, който спи по-малко от обикновено, често изглежда с 5-10 години по-възрастен от връстниците си, които практикуват нормален здравословен сън.

  Фрактури на костите
  Поради хронична липса на сън при мъжете, склонността към фрактури на костите се увеличава: те постепенно стават много крехки. Това се дължи на намаляване на нивото на най-важния за мъжете хормон - тестостерон, който влияе не само на потентността, но и на костната плътност.

  Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

  Всеки, който си е самоналожил забързан ритъм на живот, понякога се претоварва с притеснения и отговорности. Сънят често убягва на такива хора.

  Лечение на безсъние с билки

  Преди много години, докато се подготвях за изпитите си в училище, заспиването ми вечер се беше объркало поради непрекъснатите ми опасения от неуспех. Щом напрегнатите ситуации приключеха (получех оценките от изпитите), бивах отново в състояние да заспивам бързо, след като си легна.

  Сега рядко ми се случва да будувам нощем, но силата на ума е толкова голяма, че когато започнат да ме безпокоят натрапчиви мисли, се получава един омагьосан кръг и са необходими решителни мерки, за да изляза от него. Ако ме безпокоят негативни мисли (някой ме е притеснил или пък съм взела решение пряко волята си, тъй като дадената ситуация не е зависила от мен), взимам лист хартия и записвам противоречивите си мисли, докато ги изхвърля от главата си. Мога да напиша рязко писмо до човека, който ме е докарал до негативното състояние, като си представям ефекта върху получателя. Когато почувствам, че съм се разтоварила, поръсвам няколко капки мащерка върху електрическата си горелка и с аромата от приятната билка, проникващ в ума ми, заспивам. Преоткривам непрекъснато, че през нощите, когато съм използвала мащерка, сънят ми е бил по-дълбок от нормалното. Разбира се, на сутринта скъсвам писмото. Не ми е необходимо да го изпращам - достатъчно е, че съм написала черно на бяло разрушителната си мисъл и съм се отървала от неприятните емоции, които са ме лишавали от почивка.

  Много хора страдат от хронично безсъние и разбират, че естественият ритъм на тялото им е бил нарушен. Някои от тях решават, че единственият начин да заспиват лесно е всяка вечер да взимат транквиланти, за да могат да се радват на здрав сън през нощта, без да се чувствуват махмурлии и недоспали на следващата сутрин.

  Билки при безсъние

  Лавандула при безсъние

  Лавандулата е много силен седатив и ако се използва във вана вечер, разпръсква менталното и физическо напрежение и помага за пълноценен сън през нощта. Добавете 5-6 капки лавандула в приятно гореща за вас вана. Не се трийте с кесия. Такава вана не се взима за хигиена, а за почивка и релаксиране - просто си лежете във ваната и се наслаждавайте. Не казвам, че излежаването ви във ваната трябва да е ограничено - стойте си там, докато ви е приятно. Ако е нужно, добавете още гореща вода. Някои от моите роднини пенсионери могат да ви се закълнат, че ваната с лавандула несъмнено помага за здрав сън през нощта. На следващия ден те бликат от жизненост.

  Лайка при безсъние. 

  Лайката за безсъние е един от най-ефективните методи за подобряване на съня. Растението бързо успокоява нервната система, облекчава напрежението и умората. Растението е популярно, защото практически няма противопоказания (с изключение на индивидуалната непоносимост). Това е естествено средство, което има много полезни ефекти за нашето тяло. Лайката има приятна мека миризма. В допълнение, съдържа силен антиоксидант - апигенин, който помага на цялото тяло да се отпусне и заспи.

  Валериана при безсъние

  Екстрактът от валериана е добра алтернатива на химичните хипнотични лекарства (бензодиазепини и барбитурати) за леки форми на неврози, за облекчаване на стреса, за нарушения на съня. В края на краищата, хапчетата против безсъние могат да причинят многобройни нежелани реакции: зависимост и т.н. Докато валерианът е естествено средство, което не води до пристрастяване, след като се приема сутрин, няма умора, нарушена концентрация, намалена работоспособност, не взаимодейства с алкохол, т.е. има възможни странични ефекти след приема на хапчета за сън. В нашата страна, както и в много европейски страни, един от най-често използваните билкови лекарства за безсъние е корен от валериана под формата на тинктури, отвари и дори таблетки.

  Пасифлора при безсъние

  Пасифлората обикновено се приема за безсъние, особено ако нарушенията на съня са придружени от нервност и тревожност, и затова е идеално подходящ за тези хора, чиято безсъние има емоционална основа. Въпреки че няма много научни доказателства за ефекта на пасифлора, някои предварителни данни потвърждават възможността за традиционната му употреба.

  Жълт кантарион при безсъние

  Жълтия кантарион е не само ефективен при лечение на безсъние. Успешно се приема, за да се отървете от различни бактериални и възпалителни процеси, заболявания на гърлото и стомашно-чревния тракт. Съставът на жълтия кантарион включва хранителните вещества, включително етерични масла и микроелементи. Това растение има общо релаксиращо и успокояващо действие върху централната нервна и вегетативна нервна система. Поради това, желаният ефект се постига при лечението на безсъние с жълт кантарион.

  Маточина при безсъние

  Основното богатство на маточината са етеричните масла, които се срещат в многота ѝ листа и издънки. Растението е богато на витамини (C, група B), съдържа минерали (калий, желязо, магнезий), микроелементи. Растението е известно като "сърдечна трева" и се използва доста често.

  Мелиса за безсъние е ефективна предимно като успокоително; също така помага срещу депресията и успокояване на нервите.

  Ако детето не спи добре, не може да се успокои след активни вечерни игри или е трудно да заспи пред контрола, родителите могат безопасно да приготвят чай с маточина. Дори на бременните жени се предписва маточина, за да се отърват от хипертонията.

  Хмел при безсъние

  Инфузията с хмел се счита за ефективно средство за лечение на безсъние. От шишарки от хмел могат да се приготвят и лечебни инфузии. Една супена лъжица шишарки от хмел се заливат с чаша вряла вода, оставяйки да престои, докато се охлади, филтрира се и се пие по една чаша два пъти дневно.

  Как най-добре да се използват билките за добър сън

  Успокояващите билки не могат да дадат такива бързи ефекти като лекарстват, но при редовна употреба, отварата ще помогне за възстановяването на нормалното функциониране на нервната система. Някои билки допринасят за развитието на хормона мелатонин, който също се нарича хормон на съня. Можете, разбира се, да вземете синтетичен хормон, но е много по-полезно да научите тялото си да не се отпуска напълно, а да работи в естествен режим. Тъй като билките засягат самата причина за нарушение на съня, не се появяват зависимости след оттеглянето. Билките нямат противопоказания и странични ефекти, а също така имат и благоприятен ефект върху съпътстващото заболяване.

  Хранене при безсъние

  При лекуването на безсъние здравият разум трябва да играе важна роля. Добре е обядът да е по-обилен от вечерята. Храните, известни като стимуланти, би трябвало да се избягват. Такива са кафето и шоколадът, тъй като те могат да усилят невъзможността ни да „изключим". За хората, които страдат от безсъние и не харесват миризмата на лавандула или мащерка, мирисът на портокалови цветове (етеричното масло нероли) ще свърши същата работа. Въпреки че е много леко и флорално, нероли е седатив и може да се използва както самостоятелно, така и заедно с лавандула и с мащерка. Всички тези масла могат да се капват на крайчето на възглавницата или да се използват като ароматизатори на стаята. 

  Будене нощем

  Понякога събитията от деня или някой особен проблем така са превзели ума ни, че дори когато спим най-малката провокация (като сбиването на котки в градината или затръшването на врата) може да ни събуди, след което заспиването става невъзможно. Един бърз поглед към часовника може би ни показва, че е 3 ч. посред нощ и е твърде рано да станем, но умът ни вече работи и щрака ли, щрака - все едно, че е обедно време. Това се е случвало с мен, особено когато съм отсядала в хотели, кьдето всяко нещо ми е непознато (понякога и неудобно). Записвам си мислите, които минават през ума ми, после капвам малко масло от лавандула или мащерка върху салфетка, поставям я на лицето си и започвам да вдишвам ароматните пари, докато се унеса в сън.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Мащерка (Thyme oil) - при кашлица, Bioherba, 5 мл
  2. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  3. Етерично масло от Портокал (Orange oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Портокал (Orange oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,39 лв.

  4. Етерично масло от Нероли (Neroli oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Нероли (Neroli oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 22,00 лв.

   Промо цена 17,59 лв.

   -20%