bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гадене и етерични масла при бременност

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Гадене и етерични масла при бременностПри сутрешното гадене по време на бременност няма нищо по-безвредно и по-ефикасно от ментовото масло, взето върху бучка кафява захар или с чаша вода, подсладена с мед. Гаденето е често срещан проблем през ранните месеци на бременността, но по-лесно се оправя чрез една разумна диета или масло от мента (дори и с ментов чай, приеман няколко пъти дневно). Безсмислено е да се търси успокоение чрез лекарства. Трагедиите с деформациите не биха се случвали, ако лекарите и предродилните курсове бяха препоръчвали на бременните си пациентки да взимат билкови чайове и етерични масла, вместо химически вещества, които не са особено добре тествани и проучени.

Една капка мента, взимана на всеки час до настъпване на успокоението, обикновено е достатъчна за постигане на резултат. В упоритите случаи, когато жената непрекъснато повръща, е за предпочитане хомеопатично лекарство (Iресасuаnha) или налагането на компрес с лавандула върху корема. Добавете 2 капки лавандулово масло в купа с топла вода, накиснете малък пешкир в течността, изцедете го и после го поставете на корема. Поставете друг, по-голям от него, отгоре и го оставете да постои така 30 минути и повече.

Бременните жени са много чувствителни на миризми, защото чувството ни за обоняние, което често пренебрегваме, се изостря по време на бременност. През моите бременности аз обичах да съм заобиколена от здравословна и приятно ароматизирана атмосфера. Любимите ми етерични масла бяха бергамот, здравец, лавандула и роза.

В купа с топла вода поставях по няколко капки от едно или повече от изброените етерични масла и изчаквах парите да изпълнят въздуха.

Така простичко и терапевтично е това действие, че един ден се надявам да видя да се продават пречистватели на въздуха, действащи на базата на етерични масла, в предродилните отделения, в родилните домове, в чакалните пред лекарските кабинети и навсякъде, където се събират много хора. На такива места инфекциите лесно преминават от човек на човек посредством въздуха. Само шепа болници използват засега етеричните масла по своите отделения за ободряваща и здрава атмосфера, но съм сигурна, че в началото на следващия век, след 2000 година, тази практика ще бъде по-широко застъпена.