bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Атлетическо ходило (гъбична инфекция)

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Атлетическо ходилоАтлетическо ходило

Хранителните алергии често разрушават имунната ни система. Както вече споменах, моят син има алергия към млечни продукти. Когато беше малък, не му давахме от тях, и се надявах, че няма да се изкуши и като порасне, но на 14 години започна да яде сладолед и шоколад навън с приятели. Не знаех какво става, докато един ден не ми се оплака, че го боли стъпалото и се събу да ми покаже. Кокалчето и пръстите на краката му бяха подути, между пръстите му имаше мъртва тъкан - несъмнено това беше тъй нареченото „атлетическо ходило". Нещата бяха много напреднали и бяха стигнали до дермиса (втория слой от кожата). Два дни подред правихме на краката му вана с лавандула и поставяхме между пръстите памучен плат, импрегниран с чаено дърво. Джеймс имаше много нежна кожа, а освен това е и от хората, които са чувствителни към етеричното масло от чаено дърво. Тъй като лавандулата не можа да изчисти гъбичната инфекция, а аз се притесних от разпространението й, заведох сина ми при нашия лекар, който му предписа хидрокортизонов крем. Намазахме го с него същата вечер, но на сутринта кракът му се поду като балон и аз реших, че при такава бурна реакция, след като етеричните ми масла не проработиха, се налага да се свържа с бившия си съпруг.

Етерични масла при атлетическо ходило

Направихме слаб разтвор от чесново масло, като за база използвахме масло от сладък бадем (Sweet Almond). Всъщност, когато говорим за чесън, думата „слаб" не е подходяща. Дори силата на разтвора да е само 0,5%, цялата къща остава „ароматизирана" задълго. След 2 дни разпространението на гъбичната инфекция бе спряно и излекуването на крака започна. В същото време смяната на превръзките се налагаше през всеки 3-4 часа, тъй като паренето и сърбежът ставаха непоносими и понякога Джеймс не можеше да спи нощем. Най-напред използвахме лавандулова вана за крака за около 5-10 минути и внимателно сваляхме старата превръзка. За стерилизирането на ножиците и инструмента, с който орязвах мъртвата кожа, използвах чисто лавандулово масло. После, след леко подсушаване на крака, поставях между и около всеки инфектиран пръст напоена с чесново масло превръзка. Фиксирах с микропорьозна лента и затварях целия крак в плик от памучен плат.

Ден след ден инфекцията намаляваше, на мястото на старата покарваше нова кожа и скоро след това забелязах, че чесънът кара новата кожа да хваща мехурчета и да се бели. В този момент спрях да го използвам и се върнах към импрегнираната с лавандула превръзка между пръстите. Бяха ми нужни още няколко седмици, за да върна Джеймс към доброто здраве. През това време му давахме силни дози витамин С, таблетки ехинацея и билкови чайове. Не му позволявахме да яде храни, съдържащи мая. Чесънът, който е мощно лекарствено средство, е известен с лечебните си качества от отколешни времена, независимо дали се взима вътрешно или външно. Мой приятел ми разказа историята на негов познат, който се излекувал от „атлетическо ходило" (гъбична инфекция). Той смачквал на преса чесън, поставял го в найлонов плик, после вкарвал крака си в плика и то оставял да пренощува така.