Възпаление на червата – симптоми и лечение с билки

Заболяването е познато и като статично дебело черво. Симптомите включват спазматични болки в стомаха, подуване на корема, редуващи се фази на запек, твърди изпражнения и диария, често придружени от образуване на газове. Причините за това заболяване не са съвсем изяснени, но се предполага, че симптомите са резултат от неправилните мускулни контракции на дебелото черво. Смята се, че и стресът допринася за силата на болестта. Жените са по уязвими от мъжете.

Възпаление  на червата – симптоми и лечение

Лечение

Билки

Ментовата отвара намалява спазмите в червата и образуването на газове. Залейте с чаша кипяща вода една препълнена чаена лъжичка от изсушената билка и оставете да покисне 10 минути. Опитайте да замените, чая, кафето  и газираните напитки с ментова отвара.  непоносимост.

Хомеопатия

Да се вземат 4 дози през 15 минути и при необходимост да се повтори:

• При внезапни спазми и запек: блювателен орех.

• При колики, придружени от остра диария и образуване на газове, чието изпускане води до леко облекчаване: корен от растението China.

• При силна диария, придружена от остри и парещи болки в стомаха, безпокойство, потиснатост и усещане на студ: бял арсеник(Arsenicum album).

• При пареща болка в дебелото черво и ануса, придружена от неконтролируема диария: алое  (Aloe).

• При зеленикава и безболезнена диария,която се влошава сутрин и е придружена от къркорене и спазми в стомаха: подофилин (Podophillum).

Китайска медицина

• За облекчаване подуването на корема се препоръчва глухарче и кора от магнолия. Невенът и китайската ангелика предпазват от запек, а порията помага при диария.

Аромотерапия

• Масажирането на корема с успокояващи и антиспазмодични етерични масла спомага за намаляване напрежението в мускулите и за подобряване на храносмилането. В 20 мл. масажно масло или лосион смесете 3 капки етерично масло от мента или черен пипер и много леко масажирайте корема по следния начин:

• Сложете едната ръка върху другата и леко масажирайте с малки кръгови движения. Започнете от десния долен край на корема, продължете нагоре към ребрата, преминете от лявата страна под ребрата, след това надолу към левия долен край и завършете там, откъдето започнахте.

Хранене

. Изследванията показват,че увеличеният прием на целулоза е един от най-добрите методи за лекуване на това заболяване. Зеленчуците, плодовете, овесените трици, фасулът и грахът са отлични източници на целулоза. Ефектът не е незабавен, симптомите дори могат да се влошат пре първите две седмици на лечението. Но всрок от 4 месеца от увеличаването на тези храни в менюто Ви ще забележите желаното подобряване.

. Някои хора, страдащи от възпаление на червата, проявяват нетърпимост към лактозатозата, която не позволява на организма да усвои млякото. Заслужава си да се откажете за 2 седмици от всички млечни продукти и да видите дали симптомите ще намалеят.

. Различните храни и тяхното комбиниране също води до възпаление на червата. Водете си дневник, в който записвате всичко, което сте изяли, обстоятелствата и настроението, в което сте били по време на храненето. Това може да ви открие причината за вашите неприятности.

. Яжте много неподсладено „живо” кисело мляко(една голяма кофичка на ден), за да сте сигурни, че червата са получили необходимото количество полезни бактерии, важни за храносмилането.

. Ако млякото не Ви понася, взимайте Lactobacillus acidophilus. В чаша минерална вода сложете една чаена лъжичка Bifidobacteria kd на прах и ½ чаена лъжичка от Lactobacillus bulgaricus; пийте 3 пъти на ден.

Релаксация

• Стресът също оказва влияние за влошаването на това състояние. Упражненията по йога, медитацията и биологичното зареждане намаляват симптомите.

Традиционно лечение

• За успокояване на стомашните болки се предписват антиспазмодични лекарства; за предотвратяване на продължителната диария - противодиарични лекарства.