Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Глухарче, Радика, Taraxacum officinale, действие и приложение на билката

Глухарчето - вълшебната билка за черния дроб и жлъчката 

Глухарче, Радика
Taraxacum officinale complex
Английски — Common dandelion, Руски — Одуванчик лекарственньй, Френски — Dent de Lion, Немски — Wiesen Lowenzahn
Сем. Asteraceae (Compositae) — Сложноцветни

Глухарче, Радика, Taraxacum officinaleОсновно действие на глухарче

Основното действие на листата на глухарчето  е диуретично. Билката се използва и като чернодробен и храносмилателен тоник. Корените на глухарчето имат  антиревматично, диуретично, леко слабително, и жлъчегонно/ т.е. подпомага отделянето на жлъчен сок/. Билката се използва при чернодробни увреждания и камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Пресните листа се използват за  лечение на анемия, авитаминоза на витамин С, атеросклероза, диабет.

Експериментални и клинични данни на глухарче

Още в 1875 г. в опити върху животни е установено, че екстракти от глухарче предизвикват контракции на жлъчния мехур. По-късно Chabrol и съавт. (Chabrol; E., R. Charonnat, M. Maximin, R. Waitz u. J. Porin. Compt. rend. des seances et memoires de la Societe de biologic (Paris), 108, 1931, 1100—1106 ) при интравенозно инжектиране на декокт от пресни растения са наблюдавали ясно изразено холеретично действие. При интрадуоденално въвеждане на  екстракт от глухарче  е наблюдавано нарастване с 1/3 на излъчваната жлъчка. Според Bergeret и Tetau /Bergeret, CI. et M. Tetau. La Phytotherapie renovee. Paris, Maloine S.A. Edit., 1972/ венозното инжектиране на куче на декокт от глухарче удвоява жлъчната секреция, а според Braun / Braun, H. Heilpflanzen-Lexikon fur Arzte und Apotheker, II Aufiage, Stuttgart, G. Fischer Verlag, 1974 / венозното инжектиране на екстракт от глухарче предизвиква удвояване до учетворяване на жлъчната секреция. Тези автори съ¬общават, че корените от билката действуват предимно холагогно, а листата холеретично. При използуване тинктура от цялото растение доминира холерезата. Racz и съавт. (1974) намират, че както водните извлеци, така и течният екстракт от глухарчето ймат диуретично действие. Bergeret и Tetau / Bergeret, CI. et M. Tetau. La Phytotherapie renovee. Paris, Maloine S.A. Edit., 1972 / съобщават и за ефикасно действие на глухарчето при обстипация и при затлъстяване (резултат на лаксативното и холагогното му действие). Според някои автори салатата от свежи листа на глухарчето, както и стрити на прах корени съществено понижават съдържанието на холестерина в кръвта на опитни животни. Този факт може да обясни използуването на глухарчето в народната медицина при атеросклероза. С горчивия си вкус екстрактите от глухарче засилват секрецията на храносмилателните жлези и могат да бъдат полезни при субациден гастрит. Салата от съвсем младите пролетни листа на глухарчето се консумира широко във Франция и Италия като укрепващо действаща, витаминозна прибавка към храната.

Емпирични данни на глухарче

Освен при чернодробно-жлъчни заболявания в народната медицина глухарчето се използва и за лечение на брадавици и мазоли — намазват се многократно със сок от пресни растения заедно с листата,  взема се и вътрешно при фурункулоза, кожни изриви и екземи.Глухарче, Радика, лечение

Химични свойства на глухарче

Лечебните свойства на глухарчетата се дължат на богатия химичен състав на билките и коренищата. Млечният сок от глухарче съдържа тараксацин и тараксаксин, гуми (2-3%). Глухарчевите листа и съцветия съдържат тараксантин, флавоксантин, витамини С, А, В2, Е, РР, холин, сапонини, венци, манган, желязо, калций, фосфорни соли, до 5% протеин.

Лечебни свойства на глухарче

В научната медицина за терапевтични цели коренът от глухарче (Latin Radix Taraxaci) се използва за лечение на запек, като жлъчегонно средство и за стимулиране на апетита.

В народната медицина се използват корен, листа, трева и сок от глухарче. През пролетта, когато има недостиг на витамини, се използват пресни млади листа от глухарчета под формата на рукола, но най-често използват лекарства от корени от глухарчета: за стимулиране на апетита, за катар на стомаха и червата. Това е добро средство за лечение на хроничен запек (използвайте корена отвара вътрешно).

Начин на приложение на глухарче

Две чаени лъжички ситно нарязани сухи коренища или листа от билката се накисват в чаша студена вода в продължение на 8 часа, след това настойката се възварява 5—10 мин, прецежда се и се пие на глътки на няколко пъти. Дозата е за един ден. Най-силни лечебни свойства се приписват на пресния сок от глухарче, получен чрез пресоване на свежи растения, от който се вземат дневно по 2—3 супени лъжици в продължение най-малко на 3—4 седмици . Като апетитовъзбуждащ чай се препоръчва смес от 2 части пелин, 2 части бял равнец и 1 част корени от глухарче: супена лъжица от сместа се залива с чаша кипяща вода, запарва се 20 мин, прецежда се през марля и се взема по 1 супена лъжица 15—20 мин преди ядене.

Като общ тоник за черен дроб / жлъчен мехур и стимулант за храносмилането, 1/2-1 чаена лъжичка (3-5 грама) сух корен или 1-2 супени лъжици (5-10 мл) тинктура от корена на глухарче може да се използва три пъти на ден. Някои експерти препоръчват алкохолна тинктура, защото битерите са по-разтворими в алкохол.

Като лек диуретик или стимулант за апетита, 1-2 супени лъжици (4-10 грама) изсушени листа от глухарче могат да се добавят към 1 чаша (250 мл) вряла вода и да се пие като отвара. Или, 1-2 супени лъжици (5-10 мл) пресен сок или 1/2-1 чаена лъжичка (2-5 мл) тинктура от листата може да се използва три пъти на ден. Пресни листа на глухарче могат да се добавят към салатите.

Описание на глухарче

Глухарчето е многогодишно тревисто растение с дебел вертикален вретеновиден корен и скъсено стебло с приосновна листна розетка. Листата на глухарчето са пересто наделени,  назъбени странично и с едър върхов дял. Кошничките на глухарчето са единични на удължени под съцветията паяжинесто влакнести дръжки. Цветовете езичести жълти. Плодосемката кафява с разширена долна част, 3—4 мм дълга, с разперена бяла хвърчилка. Глухарчето цъфти март — септември (кошничките се отварят и затварят през денонощието и според атмосферните условия).

Разпространение на глухарче

Глухарчето расте из, ливади и пасища, по необработени и изоставени места, край пътища и селища. Билката е разпространена из цялата страна докъм 2600 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Дрога /билка/ на глухарче

Цялото растение (с корените) по време на цъфтеж (Radix Taraxacum cum herba); корените в края на вегетацията (Radix Taraxaci).

Съдържание на глухарче и химични свойства

Всички части на глухарчето съдържат млечен сок, богат на тритерпени (тараксерол и др.), стероли, каучукови вещества; листата и цветовете съдържат още каротиноиди, флавоноиди, витамин В2, а корените — до 25% инулин, фенолни киселини и др.

Нежелани реакции на глухарче

Лекарствата от глухарче не трябва да се използват от пациенти с остра обструкция на жлъчните пътища, гастрит и пептична язва. При предозиране се появява диария и тежко повръщане.

Съчетание с други билки на глухарче

Като диуретик може да се комбинира с царевична коса, пресечка, люцерна. За детоксикиране с бял трън. При акне с троскот корен, червен кантарион стрък, репей корен, равнец жълт, решетка корен, овчарска торбичка, лайка цвят, пача трева. За отслабване с корени от гръмотрън, кори от зърнастец, корени от сладък корен, плод от кориандър, лист от майчин лист,
листа от черна боровинка


Продукти свързани със статията

 1. ГЛУХАРЧЕ ЛИСТ , СТРЪК , Taraxacum officinale L.

  ГЛУХАРЧЕ ЛИСТ , СТРЪК , Taraxacum officinale L.

  Цена: 1,09 лв.

 2. ГЛУХАРЧЕ КОРЕН , Taraxacum officinale L.

  ГЛУХАРЧЕ КОРЕН , Taraxacum officinale L.

  Цена: 1,76 лв.

 3. ТИНКТУРА ГЛУХАРЧЕ КОРЕН, 100 мл , Dandelion root , Биохерба
 4. Глухарче корен, Биохерба, 100 капсули, 350мг