bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Въшки – предпазни мерки и практически съвет

Въшки – предпазни мерки и практически съветВъшки причини и симтоми

Появата на смучещи кръв паразити, които живеят в косата и причиняват сърбеж и зачервяване кожата на главата. Може да разпознаете въшките по наличието на бели или жълтеникави яйца (гниди), полепнали по космите на косата. Паразитите често се предават между учениците.

Kакво е добре да знаем за въшките

Въшките са много по-често срещан проблем, отколкото изглежда. Всяка година хиляди деца се заразяват с педикулоза толкова лесно, колкото и лабиален херпес. Учениците често “награждават” с въшки братята, сестрите и родителите си.

Първо, нека се успокоим и да наричаме нещата с техните собствени имена. Въшките педставляват сиво-кафяво насекомо с дължина 2-3 милиметра с шест крака. Женската снася до десет яйца на ден, всяка от които тя прикрепя точно над корена на косъма. Тези яйца се наричат ​​гниди. Докато в гнидите има зародиш, те са оцветени в цвета на косата и е много трудно да се забележат. Когато ларвата се излюпва от яйцето, гнездата стават бели и се виждат ясно (особено при тъмна коса). Най-лесният начин да намерите паразити на задната част на главата или зад ушите.

Въшките се хранят с кръвта на "домакина" няколко пъти на ден. Чрез ухапванията, компонентите на слюнката и бактериите попадат в кожата, което причинява сърбеж на скалпа (основният симптом на въшките). Възрастните насекоми постоянно пълзят, прилепени към косата - буквално усещате тяхното движение.

Рискът от заразяване с въшки не зависи от средата, в която живее детето и от това колко често измива главата си. Дори и на много мръсна коса насекомото не се появява от само себе си: само друг човек може да бъде източник.

 • Лосион при Въшки и Гниди - Газ, Мас, Оцет ®, Bioherba, 75 мл
 • Лосион при Въшки и Гниди с Гребенче, Bioherba, 75 мл

  Лосион при Въшки и Гниди с Гребенче, Bioherba, 75 мл

  Цена: 10,44 лв.

 • Предпазни мерки при въшки

  10 начина за изтребване на въшките

  • Редовно проверявайте косата за въшки или гниди.

  • Изплаквайте косата с разтвора, посочен по-долу, ако, например, в училището на вашето дете се разпространяват тези паразити.

  • Решете косата с гребен, който между сресванията кисне в разтвор на вода и 10 капки мащерка.

  Най-лесният начин е да третирате косата със специален шампоан. Нежен, натурален шампоан, подходящ за най-чувствителната кожа.

  4 супени лъжици неутрална къна или сенна (убива въшки и гниди), смесени с 4 супени лъжици кокосово масло, добавете 4 капки масло от чаено дърво / масло от евкалипт / розмарин, можете да добавите и ябълков или кокосов оцет. Смесете всички компоненти и нанесете върху косата. Сложете торба и кърпа отгоре и задръжте поне 3 часа. Изплакнете старателно. Тази маска подхранва скалпа и корените на косата, придава блясък. За деца количеството на етеричното масло може да се намали 2 пъти. След като измиете косата, срешете косата със специален гребен.

  Пригответе разтвор с оцет. Можете да използвате всякакъв, например ябълков, винен или трапезен. Обърнете внимание на концентрацията на киселината: тя не трябва да надвишава 9%. По-високото съдържание е вредно и опасно, особено за дете. На всеки 100 мл топла вода се добавя 1 с.л. 9%. Общият обем на разтвора за всеки е индивидуален и зависи от дължината на третираната коса. След нанасяне на разтвора върху суха коса се поставя наелонова шапка. Достатъчно е да ходите така в продължение на половин час, след това косата се сресва добре с гребен. След всички процедури главата трябва да се измие няколко пъти с шампоан, за да се измие целият оцет и да се освободи косата от миризмата. След седмица цялата процедура трябва да се повтори.

  Можете да си направите маска от червена боровинка. Изстискайте сок от червена боровинка. За една процедура са необходими около 100 грама червена боровинка. Приготвеният сок трябва да се прилага равномерно и обилно. След това покрийте косата в турникет и покрийте плътно с кърпа, така че да не попадне въздух. Необходимо е маската да се поддържа в продължение на 20 до 25 минути. След това изплакнете добре косата и срешете през гъст гребен. След 2 до 3 дни процедурата трябва да се повтори.

  Използване на катранен шампоан / катранен сапун. Той трябва да остане върху косата поне половин час. През този период от време, алкалът в състава ще има време да действа върху въшките. По време на педикулозата паразитите увреждат кожата, образуват се рани, драскотини и се появява дразнене. Шампоанът с катран едновременно лекува и скалпа. За да постигнете резултата, шампоанът от катран трябва да се използва редовно: веднъж на два дни в продължение на 1-2 месеца.

  Въшките могат да бъдат ефективно убивани чрез още два механични метода: горещ въздух със сешоар и горещи ролки за изправяне на косата. Важно е да запомните, че когато използвате сешоар, не можете едновременно да третирате косата с химически препарати, тъй като много от тях се основават на алкохол и други горими вещества.

  Спалното бельо и дрехите винаги се перат, гладят се гореща ютия, на пара, варят се - термичната обработка помага да се отървете от въшки във всеки етап от развитието им.

  Хомеопатия при въшки

  • Псорин (Psorinum) : една доза при деца, които постоянно са изложени на опасността от заразяване с въшки.

  Лечение при въшки
  Практически съвет при въшки

  • Ако детето е прихванало въшки, трябва да се обработи цялото семейство и да се предупредят училищните власти. Шампоанът или лосионът за коса, които съдържат малатион (malathion), са най-доброто средство за умъртвяване на въшките. След използването на този продукт разрешете косата с гъст гребен. Изперете всички дрехи, почистете всички гребени и четки. Проверявайте косата всеки ден, за да сте сигурни, че няма повторно заразяване.

  Аромотерапия при въшки

  • След измиване изплакнете бавно косата с половин литър вода, към която се прибавили по 6 капки мащерка и розмарин, разбъркани добре преди употреба. Избършете косата с кърпа и я оставете да изсъхне на въздух. Разрешеme с гъст гребен.

  Продукти свързани със статията

  1. Лосион при Въшки и Гниди - Газ, Мас, Оцет ®, Bioherba, 75 мл
  2. Лосион при Въшки и Гниди с Гребенче, Bioherba, 75 мл

   Лосион при Въшки и Гниди с Гребенче, Bioherba, 75 мл

   Цена: 10,44 лв.

  3. Етерично масло от Мащерка (Thyme oil) - при кашлица, Bioherba, 5 мл
  4. Етерично масло от Розмарин (Rosemary oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Розмарин (Rosemary oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,60 лв.

  5. Псоринум, PSORINUM CH 9, Боарон

   Псоринум, PSORINUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,11 лв.

  6. Медицинска газ - пречистен керосин G179, 250 мл

   Медицинска газ - пречистен керосин G179, 250 мл

   Цена:

   Редовна цена: 32,99 лв.

   Промо цена 28,04 лв.

   -15%

  7. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  8. Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,84 лв.

  9. Етерично масло от Риган в зехтин, Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Риган в зехтин, Bioherba, 10 мл

   Цена: 6,04 лв.