Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Въшки – предпазни мерки и практически съвет

Въшки – предпазни мерки и практически съветВъшки причини и симтоми

Появата на смучещи кръв паразити, които живеят в косата и причиняват сърбеж и зачервяване кожата на главата. Може да разпознаете въшките по наличието на бели или жълтеникави яйца (гниди), полепнали по космите на косата. Паразитите често се предават между учениците.

Въшките са много по-често срещан проблем, отколкото изглежда. Всяка година хиляди деца се заразяват с педикулоза толкова лесно, колкото и лабиален херпес. Учениците често “награждават” с въшки братята, сестрите и родителите си.

Първо, нека се успокоим и да наричаме нещата с техните собствени имена. Въшките педставляват сиво-кафяво насекомо с дължина 2-3 милиметра с шест крака. Женската снася до десет яйца на ден, всяка от които тя прикрепя точно над корена на косъма. Тези яйца се наричат ​​гниди. Докато в гнидите има зародиш, те са оцветени в цвета на косата и е много трудно да се забележат. Когато ларвата се излюпва от яйцето, гнездата стават бели и се виждат ясно (особено при тъмна коса). Най-лесният начин да намерите паразити на задната част на главата или зад ушите.

Въшките се хранят с кръвта на "домакина" няколко пъти на ден. Чрез ухапванията, компонентите на слюнката и бактериите попадат в кожата, което причинява сърбеж на скалпа (основният симптом на въшките). Възрастните насекоми постоянно пълзят, прилепени към косата - буквално усещате тяхното движение.

Рискът от заразяване с въшки не зависи от средата, в която живее детето и от това колко често измива главата си. Дори и на много мръсна коса насекомото не се появява от само себе си: само друг човек може да бъде източник.

Предпазни мерки при въшки

Практически съвет при въшки

• Редовно проверявайте косата за въшки или гниди.

• Изплаквайте косата с разтвора, посочен по-долу, ако, например, в училището на вашето дете се разпространяват тези паразити.

• Решете косата с гребен, който между сресванията кисне в разтвор на вода и 10 капки мащерка.

Хомеопатия при въшки

• Псорин (Psorinum) : една доза при деца, които постоянно са изложени на опасността от заразяване с въшки.

Лечение при въшки
Практически съвет при въшки

• Ако детето е прихванало въшки, трябва да се обработи цялото семейство и да се предупредят училищните власти. Шампоанът или лосионът за коса, които съдържат малатион (malathion), са най-доброто средство за умъртвяване на въшките. След използването на този продукт разрешете косата с гъст гребен. Изперете всички дрехи, почистете всички гребени и четки. Проверявайте косата всеки ден, за да сте сигурни, че няма повторно заразяване.

Аромотерапия при въшки

• След измиване изплакнете бавно косата с половин литър вода, към която се прибавили по 6 капки мащерка и розмарин, разбъркани добре преди употреба. Избършете косата с кърпа и я оставете да изсъхне на въздух. Разрешеme с гъст гребен.

 1. МАСЛО ОТ МАЩЕРКА, 5мл

  МАСЛО ОТ МАЩЕРКА, 5мл

  Редовна цена: 4,99 лв.

  Промо цена 4,94 лв.

  1%

 1. МАСЛО ОТ РОЗМАРИН, ROSEMARY OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ РОЗМАРИН, ROSEMARY OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 4,91 лв.

  Промо цена 4,86 лв.

  1%

 1. Псоринум, PSORINUM CH 9, Боарон

  Псоринум, PSORINUM CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%

 1. Медицинска газ, пречистен керосин G179, 250мл
 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%

 1. МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 4,39 лв.

  Промо цена 4,34 лв.

  1%

 1. МАСЛО ОТ РИГАН В ЗЕХТИН, Oregano in Olive Oil Essential Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ РИГАН В ЗЕХТИН, Oregano in Olive Oil Essential Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 10,00 лв.

  Промо цена 9,90 лв.

  1%