bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Скарлатина – лечение, хранене, билки, хомеопатия, хидротерапия

Бактериална инфекция, която най-често засяга малките деца. Симптомите се изразяват в повишаване на температурата, зачервяване на гърлото, подуване на жлезите и появата на обрив. езикът обикновено е обложен в бяло с червени петънца, под които след обелване се разкрива яркочервена (с цвят на ягода) повърхност. По-късно кожата на тялото също се обелва.

 • Коча билка стрък рязан, Непета – Котешка билка, Nepeta cataria
 • Ехинацея стрък с цвят - при грип и настинка, Echinacea purpurea
 • Скарлатина

  Как протича заболяването скарлатина

  В хода на заболяването болестта преминава през няколко етапа от инкубационния период (първите няколко дни до появата на симптомите на болестта) до пълно възстановяване. Нека разгледаме всички етапи в ред:

  Инкубационният период продължава от момента на заразяване на детето до появата на първите симптоми на заболяването. Този латентен период на заболяването може да продължи до 10 дни;

  Началото на заболяването се свързва с проявата на симптоми на тонзилит с повишена температура до 38 ° C и по-висока. На този етап обривът все още отсъства. Обикновено този етап продължава около 1 ден;

  Етап на височината на заболяването. Седмица след появата на болестта езикът на детето става пурпурен, появяват се червени обриви по лицето, шията и багажника. Обривите са подобни на обрив с морбили, рубеола, но отличителният белег на обрив със скарлатина е, че той не засяга назолабиалния триъгълник, а на фона на червено лице на обрив остава блед. Този етап може да настъпи до 7 дни от началото на заболяването;

  Етап на възстановяване. На този етап обривът става блед, кожата в обрива изсъхва и започва да се отлепва. По този начин засегнатата кожа ексфолира, особено по ръцете и краката. При правилно лечение детето се възстановява.

  При липса на необходимото лечение скарлатината може да причини сериозни усложнения, като миокардит (възпаление на сърдечния мускул), гломерулонефрит (увреждане на бъбреците), гнойни огнища в черния дроб и бъбреците

  Диагностициране на скарлатина

  Името на това заболяване идва от латинския език (лат. Scarlatum - червено, алено). Описва характерен симптом - червен обрив по кожата, езика, гърлото. Именно този характерен червен обрив с определени размери и локализация позволява на лекаря да разграничи скарлатината от други заболявания и да постави точна диагноза.

  Заразяване и инкубационен период

  Скарлатина е доста опасно инфекциозно заболяване, което се характеризира с развитието на тежки усложнения, като миокардит (възпаление на сърдечния мускул), гломерулонефрит (възпаление на бъбречните гломерули), пневмония, ревматизъм и др. По-рано, при липса на необходимите лекарства, скарлатината често завършваше със смърт. В момента, поради наличието на ефективни антибактериални лекарства, скарлатина най-често се проявява в лека форма.

  Обривът не се появява веднага, а се развива постепенно и достига максималната си тежест на 3-5-ия ден от заболяването. Появата му означава, че стрептококите вече са започнали активно да отделят токсина и той се пренася от кръв по цялото тяло, засягайки стените на кръвоносните съдове. Обривите могат да се появят на различни места по тялото: по лицето, багажника, подмишниците, в областта на ингвиналните гънки, по шията и пр. На 6-7-ия ден от заболяването обривът става блед, кожата в засегнатите области започва да се отлепва и ексфолира, което се счита за благоприятен симптом и казва, че детето се възстановява.

  Какви усложнения могат да настъпят на скарлатина

  Усложнения от скарлатина - лимфаденит, отит, синузит, синовит, мастоидит, нефрит, гноен артрит (възникват 2-3 седмици след началото на заболяването).

  Лечение на скарлатина

  Хранене при скарлатина

  • Пийте много течности и най-вече сокове от цитрусови плодове (лимон, портокал, грейпфрут).

  Билки при скарлатина

  Кочата билка е ефикасна при понижаването на температурата. Вземайте дневно по 10-30 капки от тинктурата в чаша вода.

  • Отварата от ехинацея противодейства на вируса, премахва обрива и спомага за прочистването на гърдите. Сипете 2 ч. л. от корена в чаша вода и варете 15 минути. Пие се три пъти на ден.

  Хомеопатия при скарлатина

  • Ако детето е било в контакт с болни от скарлатина, давайте беладона два пъти на ден до 10 дни.

  Тъканна солева обмяна при скарлатина

  • В началните стадии на болестта при възпалено гърло и треперене: железен фосфат.

  • При обрив по кожата и обложен език: калиев хлорид.

  Четири таблетки 4 пъти на ден

  Хидротерапия при скарлатина

  • За облекчаване на обрива при къпане използвайте хладка вода, към която са прибавени 3 с. л. Сода бикарбонат.

  Традиционна медицина при скарлатина

  • Скарлатината сама по себе си е лека инфекция, но ако не се лекува, бактерията, която я причинява, може да засегне сериозно други части на тялото. Поради тази причина се предписват обезболяващи средства и антибиотици, които да предотвратят евентуални усложнения, свързани със сърцето, бъбреците и други органи.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Коча билка стрък рязан, Непета – Котешка билка, Nepeta cataria
  2. Ехинацея стрък с цвят - при грип и настинка, Echinacea purpurea
  3. {widget type="catalog/product_widget_link" template="catalog/product/widget/link/link_block.phtml" id_path="product/18416"}}
  4. Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis